Kommentar

Kommentar: Det mørke tiåret

Av Per Olav Ødegård

(VG Nett) Store historiske linjeskift lar seg ikke alltid tidfeste, men 11. september 2001, kl. 08.46.40, skjedde noe ubegripelig som skulle forandre verden.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over åtte år gammel

American Airlines 11 krasjer i det nordlige tårnet i World Trade Center i New York. Det er det første av fire koordinerte terrorangrep med passasjerfly som våpen. Før dagen er omme er 2973 mennesker drept i det verste terrorangrepet på amerikansk jord. 11.9 innleder et mørkt tiår preget av krig, terror og frykt.

En sommerdag nesten ti år senere, 22. juli 2011, rammes Norge av ufattelig terror. I motsetning til i USA kommer ikke angrepet fra et internasjonalt terrornettverk, men fra en nordmann.

Det er åpenbare forskjeller - men også noen likheter - på USA i september 2001 og Norge sensommeren 2011. Jeg så hvor sterkt samholdet var i New York etter terrorangrepene, slik det har vært i Norge etter 22.7.

Terrorangrepene brakte amerikanerne sammen, om enn bare for en stakket stund. Jeg så bygningsarbeidere i New York forlate sine arbeidsplasser og marsjere i samlet flokk til Ground Zero for å gjøre en innsats i redningsarbeidet. Flaggene kom frem overalt og patriotismen blomstret i en by som ellers dyrker det kosmopolitiske. Jeg husker alle blomstene, de håndskrevne brevene og bildene av savnede. Som i Norge søkte mennesker trøst i samholdet.

(Fortsetter under bildet)

SÅRENE PÅ MANHATTAN: Tvillingtårnene er borte, Ground Zero er blitt en byggeplass og samtidig et minnesmerke for terrorens ofre. Selv om bygninger kan gjenreises, har terroren satt dype spor. Foto: AFP

I den nasjonale katastrofen slo folk også ring om landets ledere, som her. 90 prosent støttet president George W. Bush etter terrorangrepene. Aldri hadde en amerikansk president fått en lignende oppslutning i meningsmålinger.

Sammen med kollega Thomas Nilsson har jeg på nytt oppsøkt åstedene for terrorangrepene mot USA 11. september. En uttalelse går igjen hos alle vi møter: Dette landet blir aldri det samme. Norge blir heller ikke det samme etter 22.7.

Etter ti år er samholdet amerikanerne opplevde etter 11.9 avløst av dyp politisk splittelse. George W. Bush gikk fra å være den mest populære president til den minst populære i amerikansk historie, fra 90 prosent oppslutning til 22 prosent.

Det varige etter 11.9 er følelsen av sårbarhet. USA var blitt angrepet av al-Qaida, et terrornettverk under Osama bin Ladens ledelse, som truet med nye og fryktelige angrep. Jeg husker hvordan frykten tok over i det amerikanske samfunn høstdagene for ti år siden. Når 11.9 var mulig, kunne alt skje. Og uroen sitter i.

USA var optimismens land, men nå råder mismotet. Nær halvparten oppfatter det siste tiåret som et av de verste i hundreåret. Flertallet tror deres barn vil få det enda verre. Respekten for de politiske myndigheter har sunket til et bunnivå.

Jeg husker et øyeblikk for ti år siden, etter at tårnene hadde falt. West Street er dekket av dyp aske. Det er en underlig stillhet, nesten ikke sikt, solen var borte og alt ble grått. Vi visste at dette varslet noe nytt og foruroligende.

I dag vet vi mer. Dette er regnskapet for et mørkt tiår:

Det siste tiåret er minst 225000 mennesker drept i krig og terror i Afghanistan, Irak og Pakistan. 6000 amerikanske soldater har falt i krigene. Over 7,8 millioner er blitt flyktninger, de fleste er afghanere eller irakere. Ifølge Brown University har krigene kostet USA inntil 4,400 milliarder dollar. Skattelettelser i krigstid gjorde staten til gjeldsslave. Det ble innført antiterrorlover som ville vært utenkelige før 11.9. Grunnleggende rettigheter ble satt til side, fanger ble mishandlet og på Guantánamo ble terrormistenkte internert i årevis uten rettergang. Terroristene angrep symbolene for amerikansk økonomisk, militær og politisk makt. Osama bin Ladens al-Qaida var sterkere enn noensinne i september 2001, men han undervurderte USA reaksjonsevne. Det tok nesten ti år før USA innhentet og drepte den ansvarlige for 11. september, men da var allerede hans bevegelser sterkt svekket.

Terroristene er fredløse, nettverket skadet og deres hatefulle ideologi er grundig diskreditert. Men en såret terrorbevegelse er fortsatt farlig, på kort sikt kanskje enda farligere enn før. Det siste tiåret har vi vært vitne til store terroranslag i Europa, Asia og Afrika fra al-Qaida-inspirerte eller tilknyttede celler.

Jeg står ved den gigantiske byggeplassen på nedre Manhattan en sommerdag 2011. Mennesker fra hele verden stimler sammen på fortauene for å se et av åstedene for det verste terrorangrep mot USA. Ground Zero er både en støyende anleggsplass og nasjonalt minnesmerke. Nye tårn skyter mot himmelen.

Bygninger kan gjenreises, men konsekvensene av 11. september vil alltid forfølge oss.

Flere artikler

 1. Samhold mot terror

 2. Dette har skjedd i terrorens tiår

 3. Den store frihetsmarsjen

 4. - Det går aldri en dag uten at jeg minner min sønn om at hans bestefar var en helt

 5. Terrorist på kurs mot Ground Zero

Fra andre aviser

 1. Dyster dom over krigen mot terror

  Fædrelandsvennen
 2. - Angsten er der hver dag

  Aftenposten
 3. Bildene fra terrorangrepene som endret verden

  Aftenposten
 4. Bin Ladens svigersønn dømt for terror

  Fædrelandsvennen
 5. al-Qaidas kronprins påstått drept

  Bergens Tidende
 6. CNN: Al-Qaidas nestleder drept

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder