Kommentar

All makt til Putin

Av Ole Kristian Strøm

Vladimir Putin kan komme til å være russisk president i 20 år.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over åtte år gammel

I tillegg kommer den fire års perioden som vi nå er inne i, med Dmitrij Medvedev som president, men med Putin som Russlands sterke mann.

KOMMENTAR: VG-journalist Ole Kristian Strøm. Foto: ROBERT S. EIK

Det kommer ikke som noen bombe når Medvedev i dag lanserer Putin som presidentkandidat. Etter som grunnloven ikke tillot at Putin kunne gjenvelges som president i 2008, stilte St. Petersburg-kompisen Medvedev opp og gjorde Putin en tjeneste. Nå trengs ikke Medvedev lenger, for nå har Vladimir Putin lov til å stille som presidentkandidat igjen.

Og når fingeren nå peker på Putin, betyr det også at han blir valgt. Putin og Medvedev har fullstendig kontroll over Russland, og motkandidatene vil ikke ha noen sjanser.
Det eneste som trengs nå, er en gulrot for å få folk til å gå til valglokalene. For valget er i realiteten avgjort.

Som det var det på forhånd i 2000, da Jeltsin hadde bestemt seg for at Putin skulle være hans etterfølger. Som det var det i 2004, da Putin skulle gjenvelges. Og ikke minst som i 2008, da Putin hadde pekt ut Medvedev som president, og det russiske folk gikk lydig til valglokalene og stemte på ham.

Vladimir Putin har altså allerede vært president i åtte år. Nå åpner en endring i loven for at han kan sitte to ganger seks år til. Presidentperioden er utvidet til seks år. Det betyr altså at en person kan komme til å sitte som Russlands president i 20 av de 24 første årene i dette årtusenet. Og altså i realiteten ha styringen i alle disse 24 årene.

Selv om Medvedev nå må gå til side og slippe sin venn til som president, blir han selv statsminister når Putin blir president. De bytter altså bare jobb. Det har Putin allerede bestemt. Putin har også bestemt at Medvedev skal være leder for partiet som støtter dem, Forente Russland. Skjønt - partipolitikken fungerer ikke på samme måten i Russland som i vesten. Forente Russland er et parti som bare ble grunnlagt for å være støtteparti for Putin.

For folk i vesten kan det kanskje virke merkelig at russerne ønsker seg Vladimir Putin som sjef. Men russerne elsker «den sterke mann», de har sett hvordan det gikk med landet da den vodka-drikkende Boris Jeltsin overlot styringen til andre, og under Putins første periode hadde Russland en stor økonomisk vekst. Og som alle andre i verden, så er russerne også aller mest opptatt av lommeboka.

Les også

 1. Medvedev vil ha Putin som presidentkandidat

  (VG Nett) Russlands president Dmitrij Medvedev foreslår Vladimir Putin som presidentkandidat i 2012.

Mer om

 1. Russland

Flere artikler

 1. Kommunistveteran skal utfordre Putin på ny

 2. Putin advarer mot valginnblanding

 3. Putins parti kan miste absolutt flertall

 4. Medvedev vil ha Putin som presidentkandidat

 5. Russland går til urnene søndag: – Hele Russland støtter Putin

Fra andre aviser

 1. Medvedev vil ha Putin som presidentkandidat

  Aftenposten
 2. Kommunistveteran skal utfordre Putin på ny

  Fædrelandsvennen
 3. Russlands vei videre

  Bergens Tidende
 4. Putin advarer omverdenen mot valginnblanding

  Aftenposten
 5. Medvedev ber russerne velge stabilitet

  Fædrelandsvennen
 6. Putin stiller som presidentkandidat i Russland

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder