HILSTE PÅ FLYKTNINGENE: Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu holder en liten flyktningjente, Tysklands forbundskansler Angela Merkel hilser på, og den offisielle fotografen tar et bilde. Foto: Handout Reuters

Flyktning-glansbildet

NIZIP (VG) Med Angela Merkel som trekkplaster og en nøye koreografert lynvisitt til en flyktningleir som scene, presenterte Tyrkia seg som en humanitær stormakt.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«Welcome to the World's Largest Refugee Hosting Country»

De enorme bannerne hang i alle retninger på p-plassen ved Nizip-leiren under lørdagens «innvielse» av flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia.

Det var et underlig skue: Flyktningene ble holdt bak doble sett med piggtrådgjerder, til tross for at de vanligvis kan komme og gå fritt fra flyktningleirer i Tyrkia. Av «sikkerhetsgrunner» måtte pressen vente på den andre siden av plassen.

Da den tyske forbundskansleren, EU-president Donald Tusk og den tyrkiske statsministeren Ahmet Davutoglu endelig ankom, i en buss med skarpskyttere på taket, var de inn og ut av leiren før noen av oss hadde rukket å sende tekst og bilder hjem.

Så ble pressekorpset busset videre til universitetet i Gaziantep, der Tusk, Merkel og Davutoglu konkurrerte i å skryte Tyrkias flyktningeninnsats opp i skyene.

Davutoglu tok også for seg de kritiske rapportene fra blant annet Amnesty, som mener Tyrkia presser flyktninger til å returnere til Syria. «Usannheter», fastslo han.

Like fullt underbygges Amnestys påstander av en tyrkisk rapport, utarbeidet for norske NOAS, som også viser hvor ufattelig vanskelig det er for flyktningene å få FN-registrering i Tyrkia: Ventetiden strekker seg fram til 2022.

Nizip, som Merkel fikk et innblikk i, er glansbildet på en tyrkisk flyktningleir. Men etter å ha besøkt en lignende leir helt på grensen til Syria, gigantiske Elbeyli, er det lett å si seg enig i at Tyrkia gjør en betydelig innsats for flyktningene: Her bor de bedre og tryggere enn i leirene i de andre nabolandene.

Men rundt 1,5 millioner flyktninger bor utenfor leirene, mange av dem lever på almisser fra fattige, tyrkiske naboer.

Ubekreftede rapporter hevder at det er blitt skutt mot flyktninger som har forsøkt å krysse grensen ulovlig den siste tiden: Tyrkia har allerede tatt imot tre millioner syrere, og har absolutt ingen planer å åpne for flere.

Og i de tyrkiske kystbyene har slettes ikke menneskesmuglerne forsvunnet: De siste dagene har antallet som forsøker seg på en desperat ferd til Europa begynt å ta seg opp igjen.

Én ting har vår badende innvandringsminister rett i: Flyktningkrisen er på ingen måte over – hverken her i Tyrkia, eller på den andre siden av havet.

NERVENE I HØYSPENN: Godt bevoktet, hilser Merkel og Davutoglu på en gruppe syriske flyktningjenter i tradisjonell drakt. Foto: NILAS JOHNSEN

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder