FØR/ETTER: Håret ble litt lysere, jeg fikk briller og byttet klær. Men alkoholfri måned endret også mer, skriver VG-reporter Ingeborg Huse Amundsen. Foto: Venner

Min hvite måned

Den egentlige historien om hva fire alkoholfrie uker gjør med deg.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«P3-Silje opplevde forandringer etter bare 14 dager».

Artikkelen i VG + surret i hodet mitt da jeg våknet i en sofa i Stockholm for en måned siden. Et sengetrekk som gardin holdt dagslyset ute. Bestevenninna mi, Maria, viste første livstegn i den andre enden av sofaen. Ytterjakken var fortsatt på.

«Den største forandringen skjer i hodet», sa ekspertene i saken jeg hadde lest.

Hodet mitt higet etter forandring. Der og da. Umulig, selvsagt. Intet kunne uskadeliggjøre det prosecco, jägerbomb, vodkashot og nattklubb allerede hadde gjort.

Men. Denne søndagsmorgenen i starten av april bestemte jeg meg for å kaste meg på bølgen: Hvit måned. Null alkohol (og null snus, som jeg bruker når jeg drikker).

Få flere kommentarer: Følg VG Meninger på Facebook

Jeg har ikke noe alkoholproblem. Jeg innså likevel at jeg knapt har hatt en alkoholfri uke siden jeg var 15-16 år (beklager til mine foreldre og den norske lov). Jeg ville teste om fire hvite uker gjorde noe med meg. Om treningseffekten ble større, nattesøvnen bedre, konsentrasjonen skjerpet, huden penere, humøret bedre, ikke vet jeg. Jeg var lei av å være fyllesyk. Og ikke minst: Jeg ville bevise at jeg kunne.

Mitt sosiale liv kan deles inn slik:

Med alkohol.

Uten alkohol.

Aktivitetene med promille (gjerne svært moderat, la meg vitterlig understreke det!), er alt fra korpils, lønningspils, Netflix-portvin, til søndagsmiddag-hos-svigers-vin. De sosiale aktivitetene etter arbeidstid uten promille er stort sett trening.

Forskerne forklarer: Dette gjør alkohol med kroppen din

Den største utfordringen ville bli ikke å drikke med andre. Og hva andre ville tenke. Ofte virker det som om eneste gyldige grunn til å takke nei, er a) jeg er gravid, b) jeg kjører, eller c) jeg er avholds. Det har seg slik at jeg er dame i passelig verpe-alder. Det ville bli spørsmål. Dessuten kjører jeg sjelden bil, og alle vet at jeg ikke er avholds.

Jeg bestemte meg for å si at jeg hadde hvit måned. Men hva skjedde så da vi hadde fest?

Jeg gikk på kjøkkenet og helte over Munkholm i ølglasset i smug, mens alle delte fancy rødvin rundt bordet i stua. Sånn holdt jeg på. Ut på kjøkkenet med tomt glass, tilbake til selskapet med skummende glass. Jeg gadd ikke å forklare at jeg ikke drakk, og ettersom timene gikk, følte jeg meg mer og mer utenfor et fellesskap med kunstig høy energi. Å være edru alene – i smug – er kanskje noe for detektiver, men ingenting for meg.

Når du først er i gang: 10 dager uten sukker – slik påvirkes kroppen

Heldigvis ble kompisen min, Martin, med på den hvite måneden. Det hjalp litt.

Utover å være edru på fest og å legge meg før alle gjestene hadde gått, er det andre ting jeg opplevde for første gang:

• Å gå gjennom taxfree-en uten å kjøpe noe.

• Å drikke Clausthaler, Munkholm og Aas Uten – og virkelig like det. Det smaker jo honning (men jeg følte meg lurt da jeg så at ølet inneholdt 0,7 prosent alkohol)!

• Å bli behandlet som en gravid. Servitøren smilte og sa «selvfølgelig» med et megetsigende og overhyggelig blikk da jeg ba om alkoholfritt.

Før jeg gikk i gang med den hvite måneden, spurte jeg både fastlegen og bedrifthelsetjenesten hva jeg kunne forvente. Ifølge britisk forskning ville jeg kunne redusere både kolesterolnivå, insulinresistans, leverskader og kroppsvekt. Svaret ved nedslående.

Lest denne? Forskere: Slik virker alkoholen på hjertet

«Det vil ikke slå ut på noen prøver, det er for kort tid og du drikker ikke unormalt mye», sa den ene.

«Du går glipp av veldig mange kalorier, da! Det er myyye kalorier i alkohol, det slipper du nå», sa den andre, svært entusiastisk.

Dette burde kanskje være tittelen på denne saken, skal den få mange klikk, men jeg har faktisk gått ned noen kilo.

Dessuten har jeg faktisk følt meg mer opplagt. Jeg har begynt å våkne før vekkerklokken. Det har aldri skjedd før. Forandringen forbløffet meg i flere dager, til jeg innså at det trolig har en annen forklaring: Det er blitt vår og lyst ute.

En hvit måned gjorde meg neppe nevneverdig mer smart eller sunn, men det gjorde meg godt. Jeg har erkjent at vin og øl kanskje står på gjestelisten til litt for mange hendelser i mitt liv, og at de virkelig ikke trenger å komme for at det skal bli gøy. Forskning viser at hvit måned er forebyggende, og det kan jeg istemme.

Når dette publiseres, er jeg imidlertid på ferie i Tyrkia og tar en etterlengtet skål med kjæresten. Hjemme venter alkoholfritt øl i kjøleskapet. Det anbefales.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder