TYRKIA PÅ FREMMARSJ: I forrige uke rykket tyrkiske stridsvogner og spesialsoldater inn i Syria for første gang. Foto: Halit Onur Sandal AP

Slik har Tyrkia snudd i spillet om Syria

ISTANBUL (VG) Tyrkia hadde tilsynelatende spilt fallitt i Syria. Men da utfallet så ut til å bli et mareritt, våknet den regionale stormakten.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«I spillet om Syria, ser det nå ut som om Tyrkia blir stående som den store taperen».

Uttalelsen kom fra en diplomatkilde med inngående kjennskap til situasjonen i Syria. I begynnelsen av mars, da denne samtalen fant sted, var det lite å utsette på analysen.

På dette tidspunktet ble Tyrkia ansett som en noe halvhjertet deltager i den USA-ledede koalisjonen mot IS. Samtidig lå landet i full konflikt med Russland, etter å ha skutt ned et russisk kampfly noen måneder i forveien.

Alt tydet også på at Tyrkia hadde satset på «feil hest» i Syria-krigens første fase: Islamistgrupper som senere lot seg innlemme i IS, og Free Syrian Army, som ble bombardert ut av spill av russiske flyangrep.

I vår og sommer har kurdiske krigere tilknyttet partiet PYD rykket fram og frigjort område etter område fra IS. Tyrkia anser PYD som en ren søsterorganisasjon av det forbudte og terrorstemplede kurdiske arbeiderpartiet PKK.

Bakgrunn: Dette er kurdernes kamp

De syriske kurdernes kjerneområde Rojava, som nå har de-facto selvstyre, ligger langs grensen til Nord-Irak. Dersom kurdiske styrker i Syria får etablert noe lignende tett opp mot de kurdiskdominerte områdene i Tyrkia, så vil det være et skrekkscenario sett fra Ankara.

Så da kurdiskdominerte styrker frigjorde byen Manbij fra IS i begynnelsen av august, og med det krysset elven Eufrat og nærmet seg den tyrkiske grensen, gikk det ikke lang tid før Tyrkia reagerte.

I forrige uke rykket NATO-medlemmet for første gang inn i Syria med stridsvogner og spesialstyrker. Plutselig var også Free Syrian Army igjen på fremmarsj: Hundrevis av tyrkisktrente, syriske krigere fra denne gruppen er nå spydspissen i Tyrkias aksjoner inne i Syria.

De første dagene handlet det om å fordrive IS fra grensebyen Jarablus, noe som forsvares med at IS har skutt raketter mot tyrkiske byer som Kilis og Karkamis. Denne aksjonen fikk grønt lys fra USA, også i form av luftstøtte.

KLAR TALE: Tyrkia-president Erdogan under en tale i Gaziantep forrige helg, der han forsvarte aksjonene i Syria. Foto: Yasin Bulbul AFP

Men den tyrkiske presidenten, Recep Tayyip Erdogan, som har brukt første del av sommeren på å bygge bro til Putin-styrte Russland, er klar på at IS bare er et delmål:


«PYD-terroristene i Syria skal bekjempes med samme besluttsomhet som vi viser i kampen mot IS», har Erdogan uttalt.

Presidentens talsmann İbrahim Kalın har gått ut og presisert at det ikke er syriske kurdere som folkegruppe, men kun krigere tilknyttet PYD som er målet. Men Tyrkia fastholder sitt krav om at kurdiske styrker må trekke seg tilbake fra Manbij.

Les også: Sammenligner kamp mot kurderne med krig mot IS

De siste dagene har Tyrkia bombet en rekke områder holdt av kurdiske styrker i Syria, noe som har fått USA til å advare om at de tyrkiske operasjonene har gått for langt.

Men hovedformålet med å gripe direkte inn i Syria er allerede oppnådd: Både USA og Russland har gitt sin støtte til det tyrkiske kravet om at syriske kurdere ikke skal få opprette en egen region i Syria.

Kommentar: Erdogans utrenskning

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder