Leder

Vis dem ut! Vis dem ut!

De som står bak den skammelige voldsbruken mot Kadra, bør vises ut av landet.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Foreløpig er to personer fengslet og siktet i saken, tre kvinner ble pågrepet natt til i går, men politiet jakter på ytterligere tre gjerningspersoner, tre menn.

De to som er fengslet, ble formelt utvist fra Norge allerede for tre år siden. Bakgrunnen for vedtaket var at de hadde begått flere grove ran og voldshandlinger. De to påklaget utvisningsvedtaket, og begge har dermed unngått deportasjon til Somalia.

Det er sørgelig at systemet er så tregt at utviste personer og de drevne advokatene deres kan klage i det uendelige og på den måten bli i landet i årevis. Den som risikerer utvisning, har selvfølgelig krav på en rimelig grad av rettssikkerhet, men systemet må ikke få bli så innviklet at det i praksis blir noe nær umulig å iverksette en utvisning.

All bruk av grov vold er forkastelig, men i tilfellet Kadra er den ekstra graverende fordi bakgrunnen var uttalelser hun hadde kommet med offentlig om kvinnenes stilling i islam. Hun mener at Koranen bør nytolkes slik at islam får et mer liberalt syn på kvinner. For dette ble hun altså utsatt for grov vold fra andre norsk-somaliere.

Samfunnet vårt må slå hardt ned på mennesker som reagerer med vold mot noen som har benyttet seg av sin ytringsfrihet. I dette tilfellet bør det gis ganske strenge fengselsstraffer og deretter utvisning når straffen er sonet. Slik bør det settes et eksempel overfor andre som kan tenkes å ty til vold mot noen som har kommet med kontroversielle ytringer.

Kadra ble landskjent da hun uredd gikk inn i moskeen med skjult kamera og avslørte at imamer i Norge oppfordret til ulovlig omskjæring. Opptaket ble sendt i programmet «Rikets tilstand» på TV 2. Etter avsløringen av imamene og Kadras deltagelse i debatten som fulgte, vant hun en rekke priser; blant annet ble hun kåret til Årets navn i VG og hun fikk Fritt Ords honnørpris.

Det Kadra har gjort, er i høy grad samfunnsgagnlig, og myndighetene våre må gjøre alt de kan for å beskytte henne. Det må være klart at vi i Norge ikke tåler vold mot ytringsfriheten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder