MAGNUS: – Jeg var stor fan inntil de to siste episodene, som dessverre er skjemmet av platte og foreldete fremstillinger om seksuelle overgrep, skriver Hansen i dette innlegget. Foto: NRK

Debatt

Ut mot NRKs storsatsing: – Bommer fullstendig

Mener serieskaperne at voldtekt mot menn er mindre krenkende og bedre egnet som underholdning? Jeg tror svaret er nei.

AV RUNE BÅRD HANSEN

TV-serien Magnus er i sannhet ellevill og fortjener langt på vei de gode anmeldelsene. Serien klarer å kombinere absurd humor med følsomme temaer som selvmordsforsøk og mobbing av barn på en original og antagelig unik måte.

Jeg var stor fan inntil de to siste episodene, som dessverre er skjemmet av platte og foreldete fremstillinger om seksuelle overgrep. I nest siste episode blir helten Magnus, forkledd som troll, voldtatt av to kåte "gnomer" til andre rollefigurers fornøyelse. Et ekte troll gnir pekefingren illustrerende og kunngjør flirende at Magnus ble "pult av gnomer".

les også

TV-anmeldelse «Magnus»: Sinnssykt og fantastisk

Rune Bård Hansen.

Senere i samme episode blir skurken Geir brutalt voldtatt. Den avsluttende episoden begynner og slutter med overgrep. Innledningsvis blir Geir slept avgårde med rumpa bar mens han skriker om hjelp. Det er ingen tvil om at han på nytt vil bli voldtatt og snart lyder hans fortvilte skrik i vinternatten.

I seriens aller siste scene får så skurken sin velfortjente straff. Gnomene slikker seg om munnen ved synet av Geirs nakne rumpe og han blir offer for evig anal voldtekt hinsides tid og rom. 

Det ville  være utenkelig, selv i en serie som Magnus, å plassere kvinnelige rollefigurer i slike situasjoner. I så fall ville reaksjonene heldigvis vært voldsomme.

Mener serieskaperne at voldtekt mot menn er mindre krenkende og bedre egnet som underholdning? Jeg tror svaret er nei, men de har ikke vært seg problemstillingen bevisst. Dessverre har de dermed bidratt til å forsterke seiglivede og kjønnsspesifikke myter om overgrep. 

les også

TV-anmeldelse «Heimebane» sesong 2: Lagånden lever

Menn som blir utsatt for overgrep tilhører en av samfunnets desidert svakeste grupper. Vi vet at mange gutter og menn blir misbrukt av gjerningspersoner av begge kjønn. I rapporten "Ser vi gutta?", utgitt i januar 2017 av Ressurssenter for menn og organisasjonen Fellesskap mot seksuelle overgrep, gjennomgås nyere forskning på området. Konklusjonen er at minst 10 prosent av alle gutter og menn har vært utsatt for overgrep.

Voldtekt av menn har gjennom tidene vært så tabubelagt at de fleste ikke tør å be om hjelp eller gå ut med sin historie, og langt mindre levere anmeldelse til politiet. Avslutningen av Magnus bidrar definitivt ikke til større åpenhet, men kan derimot forsterke traumer og selvforakt.

Populære serier med innhold som dette underbygger forestillinger om at voldtekt av menn er morsomt og ikke verdt å ta alvorlig. I all sin lekne kreativitet har manusforfatterne Vidar Magnussen og Rolf-Magne Golten Andersen her bommet fullstendig.

Også redaktøransvarlig NRK ved underholdningssjef Charlo Halvorsen bør ta selvkritikk for ikke å ha bistått forfatterne med å gi serien en verdig avslutning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder