APOLLO-KAMERATENE: Jens Stoltenberg og Bill Gates. Foto: NTB Scanpix,

Fikser Bill Gates månelandingen bedre enn kompisen?

Atomenergi er et fy-ord i 2015, spesielt siden Fukushima-nedsmeltingen for drøyt fire år siden.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

En av verdens rikeste menn, Bill Gates, er av en helt annen oppfatning. Han mener at kjernekraft kan være svaret på vår hunger etter energi.

Filantropen bruker som kjent mesteparten av sin tid på å gi bort milliardene han tjente på å bygge opp Microsoft. Nå skal han bruke et par milliarder (og da snakker vi selvfølgelig i dollar) på fornybar energi.

Da tenker de fleste av oss trolig på sol og vind, men det har Bill Gates begrenset tro på.

Solenergi er noe vi bare kan samle opp om dagen, og det fungerer best der det er varmt. Vi har heller ikke lagringskapasiteten, sier han til Financial Times.

– Vi har ingen batteriteknologi som kan ta høyde for svingningene i døgnets 24 timer og gardere oss mot de periodene vi hverken har sol eller vind.

Derfor har Bill Gates en drøm. En drøm om den geniale atomkraft. En atomkraft som hverken er farlig, for dyr eller der det er mangel på brensel.

Gates satser på atomkraftverk som ikke skal drives av anriket uran, som brukes i tradisjonelle reaktorer, men derimot «avfallsuran» fra den nåværende produksjon.

Riktignok er tanken at det skal brukes litt anriket uran for å få i gang prosessen, men så skal kraftverket gå på atomavfall. I teorien skal det kunne kjøre i årtier uten å få tilført ny brensel. Og atomavfall finnes det som kjent mer enn nok av i verden.

Det høres unektelig ut som noe det er verdt å bruke en milliard eller ti på. Eller er Bill Gates bare en håpløs romantiker, som satser pengene på noe som ikke kan løse våre energiproblemer i uoverskuelig fremtid?

LES OGSÅ: En illusorisk klimapolitikk

– Håpløs, kaller Arjun Makhijani, sjef for Institute for Energy and Environmental Research, Bill Gates’ investering. Han er slett ikke alene om å mene det. De fleste peker på at teknologien er så fjernt at det kan ta mange tiår før den er klar.

Bill Gates snakker om fornybar energi som et nytt Apollo-prosjekt. Kanskje har han ikke hørt om sin gode venn Jens Stoltenbergs heller dårlige erfaring med månelandinger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder