DREPT: Den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov ble skutt fire ganger på åpen gate i Moskva fredag kveld, ifølge russiske medier. Her er han avbildet under lanseringen av boken sin om Vladimir Putin. Foto:Sergey Ponomarev,Ap

Kommentar

Kommentar: Han talte Putin midt imot

Søndag skulle Boris Nemtsov ha gått i første rekke i en Putin-kritisk demonstrasjon i Moskva.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Nå er en av Russlands aller mest prominente opposisjonspolitikere død etter å ha blitt skutt bare et steinkast fra Den rødeplass.

MØTTE NEMTSOV: VG-journalist Ole Kristian Strøm kommenterer. Foto:Robert S. Eik,VG

– Putin har ingen moralsk eller politisk rett til å styre Russland, uttalte Nemtsov mens han var i live.

Selv om det er altfor tidlig å si noe om hvem som står bak drapet på den viktige politikeren, så er det ikke unaturlig å tro at han ble tatt av dage som følge av uttalelser han har kommet med i det offentlige rom.

Spesielt hans påstander rundt Sotsji-OL har vakt stor oppmerksomhet. Vinterlekene 2014 i Nemtsovs fødeby kostet vanvittige 300 milliarder kroner og Nemtsov hevdet at halvparten av dette gikk bort i korrupsjon. Også i flere andre sammenhenger har han knyttet den indre sirkelen rundt Vladimir Putin til korrupsjon.

Bare et par timer før han ble drept, var Nemtsov gjest i den uavhengige radiokanalen Ekho Moskvy, der han oppfordret folk til å komme til søndagens demonstrasjon mot Putin-regimet. Etter Nemtsovs død kan stemningen rundt opposisjonsprotesten bli meget spesiell.

Jeg møtte Boris Nemtsov første gang allerede da han var borgermester i byen Nizjnyj Novgorod, siden ble han visestatsminister i Boris Jeltsins styre og jeg trodde oppriktig at dette skulle komme til å bli Russlands neste president.

I stedet ble den tidligere KGB-agenten Vladimir Putin kjørtfram. Han har, som president og statsminister, hatt kontroll over Russland i 15 år. Boris Nemtsov har vært en av de aller viktigste og åpne Putin-kritikerne.

Nemtsov var alltid hyggelig og imøtekommende, han snakket perfekt engelsk og han var en av de få russiske politikere med et vestlig tankesett.

I et intervju for et par uker siden sa Nemtsov at «min mor ber meg om å slutte og krangle med Putin. Han kommer til å drepe deg».

OLE KRISTIAN STRØM

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder