NORDEN MÅ GÅ FORAN: – Vi oppfordrer de nordiske regjeringer til å vise et eksempel til etterfølgelse, og ta del i et omfattende europeisk solidarisk løft for syriske flyktninger. Nasjonale politiske hensyn må vike i møte med den humanitære krisen som nå utspiller seg, skriver kronikkforfatterne. Denne kronikken publiseres også i danske Ekstra Bladet og svenske Aftonbladet. Foto: Harald Henden , VG

Debatt

Det banker på døra. Lukk opp!

I parker, jernbanestasjoner og skogholt, midt i Europa, ligger
søvnløse og utmattede mennesker på flukt fra krig og nød. I titusenvis banker de på Europas dør. De skal ha hjelp!

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Anne-Marie Helland, Kirkens Nødhjelp, Norge

Birgitte Qvist-Sørensen, Folkekirkens Nødhjælp, Danmark

Gunilla Hallonsten, Svenska kyrkan, Sverige

Jouni Hemberg, Kirkon Ulkomaanapu , Finland

Bo Forsberg, Diakonia, Sverige

Handlingslammelsen som Europa viser i møte med den største flyktningestrømmen siden andre verdenskrig er trist å se på. Vi krever derfor umiddelbar handling fra våre ledere.

Ungarns regjering bygger piggtrådgjerder og utstyrer politiet med vannkanoner og gummikuler for å stenge desperate flyktninger ute.

Frankrike fordømmer den brutale håndteringen. Samtidig står Tysklands forbundskansler Angela Merkel opp som et humanitært forbilde og nekter å sende flyktningene tilbake til landene de før har søkt asyl, som Dublin-avtalen gir anledning til.

LES: Abu flykter gjennom Europa i rullestol

Europas falitt

Europas ledere er enige om fri flyt av varer, mennesker, valuta og tjenester innad i EU, men klarer ikke å bli enige om hvordan mennesker på flukt bør møtes.

Dersom ikke noen av verdens rikeste og best utviklede demokratiske land klarer å håndtere denne krisen på en human måte, har det europeiske samfunn spilt falitt.

Senest i juni nektet mange EU-land å skrive under på en avtale om fordeling av asylsøkere. Det fører til at de ulike landene finner sine egne løsninger – det ungarske piggtrådgjerdet er én av de dårlige. For verden trenger ikke flere gjerder og murer.

LES: EU-topp – Det vi ser i Ungarn er egoisme

Felles ansvar

Flyktningene som nå strømmer til Schengens yttergrenser er et felles europeisk ansvar. Ungarn og Makedonia må ikke bli sittende alene med ansvaret alene fordi de tilfeldigvis har grensene mot en verden herjet av krig, fattigdom og sosial uro. Vi oppfordrer de nordiske regjeringer til å vise et eksempel til etterfølgelse, og ta del i et omfattende europeisk solidarisk løft for syriske flyktninger. Nasjonale politiske hensyn må vike i møte med den humanitære krisen som nå utspiller seg. Selv om Europa blir handlingslammet av bølgen av mennesker som kommer til vårt kontinent, må vi ikke glemme at flesteparten av de 11 millioner syrere som har flyktet fra den svært brutale borgerkrigen, fremdeles befinner seg i Syria og nabolandene. Fem millioner har greid å rømme landet, og befinner seg nå i en høyst uviss situasjon i nabolandene Jordan, Tyrkia og lille Libanon, der hver femte innbygger nå er en flyktning.

Bare to prosent

To prosent av de syriske flyktningene kommer seg til Europa. Den store utfordringen nå er å hjelpe de 98 prosentene som ikke kommer seg hit.

Uansett hva som blir den politiske løsningen på flyktningestrømmen i Europa, er det helt avgjørende at vi ikke bare behandler symptomene på, men også årsakene til, denne masseflukten. Resepten på den behandlingene er satsing på langsiktig og godt bistandsarbeid i de landene de flykter fra.

Hvis mennesker ikke har mat, trygghet, god helse og arbeid, søker de naturligvis til steder der disse livsnødvendighetene finnes.

Kutter bistand

I flere av de nordiske landene er trenden at politikere kutter finansieringen av langsiktig bistand, den som bygger og utvikler samfunn og gjør mennesker i stand til å skape sin egen fremtid. Istedenfor overføres pengene til akutt humanitær innsats, av den typen som alle våre organisasjoner er i gang med, i Europa. Dette er en strutsepolitikk som kanskje gir umiddelbar politisk gevinst, men som ikke bidrar til mer stabilitet, fred og utvikling i verden.

Løsningen på de humanitære problemene som Europas ledere har fått i fanget, ligger ikke alene i å stagge menneskemassene som søker til vår velferd. Den viktigste innsatsen må skje der de flykter fra, i Syria, Libanon, Irak, Afghanistan, Eritrea, Somalia, Libya, blant andre.

Historiens dom

Mennesker må gis håp og verdighet, og muligheten til å forandre sine egne liv. Det har våre organisasjoner jobbet med verden over i mange tiår. Vi vet at det virker. Vi vet at mennesker vil klare seg selv. Vi vet at ingen ønsker å flykte fra alt de eier og har.

Men vi ser at når håpet forsvinner, og Middelhavet åpner seg, er mennesker villige til å ofre alt på veien til Europa. Noen blir kvalt og dør i en kjølebil ved en motorvei i Østerrike. Noen blir lagt i håndjern i et skogholt i Ungarn, eller blir slått til blods med batong i Makedonia.

Historien vil dømme oss hardt om vi lar dette fortsette.

Les også

 1. Canada benekter å ha fått asylsøknad fra familien til druknet gutt

  Kanadiske myndigheter avviser påstandene om at familien til den druknede treåringen Alan – som er blitt et symbol…
 2. Abu (25) flykter gjennom Europa i rullestol

  Da bombene slo ned i hjembyen i Syria, mistet Abu…
 3. Fire syrere pågrepet etter at treåring druknet

  Tyrkisk politi har pågrepet fire syrere som er mistenkt for menneskesmugling etter at en syrisk treåring druknet på vei…
 4. Historien om bildet som sjokkerte verden

  Den tre år gamle gutten ønsket bare et trygt sted å leke sammen med storebroren.
 5. Merkels tysktime om verdier

  BERLIN (VG) Forbundskansler Angela Merkel belærer, formaner og minner om hva Europa står for.
 6. 15 arrestert for forsøk på menneskesmugling – på vannscooter

  Spansk politi beskriver det som en «veldig farlig praksis».
 7. Flyktning-tragedien: Mistenkte menneskesmuglere fengslet i en måned

  De fire som i går ble pågrepet i forbindelse med funnet av 71 omkomne flyktninger i en lastebil i Østerrike, blir…
 8. NOAS: Europa må finne felles flyktningløsning

  Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) mener flyktningsituasjonen i Europa er helt uholdbar.
 9. Fire barn bekreftet døde etter likfunn i Østerrike

  Eieren av lastebilen og to andre personer er ifølge politiet pågrepet i Ungarn, i forbindelse med funnet av 71 døde…
 10. Slik endte syriske Limar (5) i Norge

  Limar (5) og familien har reist langt og lenge for å unnslippe krigsherjingene i hjemlandet.
 11. Kjendiskokk har startet flyktningdugnad

  Jan Vardøen (53) oppfordrer hovedstadens restauranteiere til å donere mat og klær til Utlendingsenheten på Tøyen i Oslo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder