MERKET: En irakisk kvinne demonstrerer mot trusselen fra ISIL mot landets kristne. Hun bærer en plakat med det arabiske tegnet for kristne.

MERKET: En irakisk kvinne demonstrerer mot trusselen fra ISIL mot landets kristne. Hun bærer en plakat med det arabiske tegnet for kristne. Foto: AFP,

Leder

Dødens merker

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Husene til kristne i ISIL-kontrollerte områder i Syria og Irak merkes med det arabiske tegnet «Nun», som på arabisk er det første tegn i ordet for kristen; «nasrani». Den arabiske bokstaven «Ra» brukes på sjiamuslimer, som blir sett på som avvikere av den sunnimuslimske terrororganisasjonen. Islamforsker ved Misjonsskolen i Stavanger, Jan Opsal, oppsummerte situasjonen nøkternt og brutalt i Vårt Land:

– De merker avvikerne, med tanke på at de kan marginaliseres, trakasseres og forfølges.

Fortellingene fra disse områdene er knapt til å fatte. Kvinner og barn skal ha blitt begravet levende. ISIL korsfester, halshugger og torturerer sine motstandere. Verden er vitne til et barbari vi knapt har sett maken til i vår tid. Det er vanskelig å ta inn over seg at det er mennesker som utfører disse handlingene. Det hele er umenneskelig.

I Mosul har det levd kristne i nær 2000 år. Det har vært kirker og menigheter her i nesten hele kristendommens historie. Nå har ISIL sprengt kirker og katedraler, og fordrevet kristne og andre minoriteter. I områdene terroristene nå kontrollerer, er det ekstremt. Men vi ser det over store deler av Midtøsten; de kristne flykter i stort antall. I mange land er det knapt kristne igjen.

Flukten vil fortsette. De som har krefter og ressurser, vil forlate sine hjem og søke trygghet andre steder. Den mosaikken Midtøsten har vært i gode perioder, med ulike grupper som har levd i fred med hverandre, er i full oppløsning. Når minoritetene forsvinner, tar de med seg mye av historien og kulturen. Selve strukturen i samfunnet blir svekket. Når de ressurssterke drar, mister regionen også vitalitet og mulighet for vekst.

Vi har sett utviklingen lenge. Religiøse minoriteter har blitt presset ut av mange land i Midtøsten. Men det vi nå ser, er en dramatisk forverring. Verden må strekke seg langt for å bistå de forfulgte. De trenger humanitær hjelp. ISIL må bekjempes med alle midler. De er farlige der de er – og de kan bli farlige her. Historien har lært oss at barbariet må bekjempes. Gang etter gang.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder