bilde

Foto:Roar Hagen,VG

Kommentar

Kommentar: Høie kan pådra seg smittsom sykehusinfeksjon

Helseminister Bent Høie er ikke blitt tatt med buksene nede - ennå. Men alle kan se at han sagger.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Helseminister Bent Høie offentliggjorde i dag at han vil ha det nye storsykehuset på Nordvestlandet i Molde.

Han argumenterte sykehusfaglig. Molde betyr kortest reisetid for flest pasienter.

Dermed er opprøret mot ham i full gang. Men om helseministeren lander på beina i sykehusstriden avhenger ikke så mye av fakta i saken.

For det handler ikke bare om sykehus

Det spiller egentlig liten rolle for pasientene i Molde og Kristiansund hvor sykehuset blir liggende. Fra Molde blir det 20 minutter å kjøre. Fra Kristiansund vel 50. Det går timesrute med buss. I distriktene vil noen få lenger reise, andre kortere, uansett.

Men så handler heller ikke striden om pasientene. Etter år med utredninger er konklusjonen at begge sykehusalternativene er omtrent like gode.

Dette handler om så mye annet, om arbeidsplasser, pengeoverføringer, kommunesammenslåing, veiforbindelser, prioritering, status, prestisje og plass i hierarkiet.

I denne saken har selv de vikarierende motivene vikarierende motiv.

De mektige alliansene

For spesielt interesserte: Overordnet har det vært to hovedallianser.

• Den ene mellom Sør-Trøndelag og Romsdal som ønsker å sentralisere Sunnmøre til Molde og Nordmøre til Sør-Trøndelag.

• Den andre mellom Sunnmøre og Nordmøre, som ønsker å skvise Molde og bygge opp institusjoner i Kristiansund og Ålesund.

Også er det underallianser. En ørsting ble tungen på vektskålen da Helse Møre og Romsdal med knappest mulig margin onsdag gikk for Molde. Søre Sunnmøre med Volda sykehus frykter nemlig å bli slukt av sykehuset i Ålesund. For dem er Molde tryggere til å holde nabo-sunnmøringer nede.

Også trønderne, da. På torsdag avgjorde styret i Helse Midt Norge på et palataliserings-tungt styremøte i Stjørdal at de også vil ha nytt sykehus i Molde.

For et konkurrerende sykehus vil trønderne selvsagt ha lengst unna sitt St. Olav i Trondheim. Med Molde får de beholde pasientene fra Indre Nordmøre.

Ålesund sykehus, derimot, må pusse opp snart selv, og er redd for å miste penger og oppgaver til et nytt storsykehus i Molde.

Fakta betyr ikke så mye

Om helseminister Bent Høie lander på beina, handler altså ikke så mye om hva som er best sykehustomt, eller om det er gjort små feil eller ikke.

Problemet til Høie nå er omkampen.

Tapere peker alltid på «prosessen» og leter etter alle feil som kan brukes. Slik tåler ofte en statsråd. Men kritikerne har fått med seg mange andre mektige aktører som lukter blod.

Det som gjør det vanskeligere for Høie er at opposisjonen på Stortinget også har hengt seg på. Derfra avkreves Høie svar. Og enda verre, slikt finner naturligvis media interessant.

En rykende pistol?

Jeg tviler på at vi får noe fasitsvar på om Høie virkelig har gjort noe galt og vært forutinntatt. Virkelighetsoppfatningene er såpass ulike. Det blir ord mot ord.

Men det er klart for alle at dette har vært en rotete prosess. Og det kan finnes en rykende pistol et sted.

Og Høie kunne svart bedre for seg. Hvorfor avviste han ikke straks påstander om overstyring? Eventuelt, hvorfor la han seg ikke paddeflat med en gang, om han har sagt noe feil?

Høie har valgt en vaklende mellomting der han gir ikke-svar.

Håndteringen hans fremover blir avgjørende. Akkurat nå er det mange som har lyst til å løfte frem en statsråd med høy tillit i partiet sitt som har gjort noe dumt.

Høie kan ta juleferie i trygg forvissning om at motstanderne hans ikke gjør det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder