FEIL FOKUS: – Når den politiske debatten om radikalisering blir gjort til en krangel om innvandringspolitikk og midler til integrering, overskygger politiske skillelinjer fort viktigere spørsmål om beredskap, skriver kronikkforfatteren. Foto:Tor Erik Schrøder,NTB scanpix

Debatt

Kronikk: Politikernes svikIslamsk ekstremisme gjøres til et spørsmål om innvandring, integrering og rasisme. Slik bidrar politikere både på høyre- og venstresiden til å skyve viktige spørsmål under teppet. Politiske skillelinjer overskygger viktigere spørsmål om beredskap.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over fem år gammel

Lars Akerhaug, journalist og forfatter av boken «Norsk jihad - Muslimske ekstremister blant oss».

De siste årene har norsk offentlighet blitt gjort klar over at radikal islam er et økende problem også i Norge. De politiske svarene på denne utviklingen har så langt vært skuffende. I stedet for å drøfte tiltak for å stanse radikaliseringen, har radikal islam blitt gjort til et spørsmål langs den gamle aksen innvandring, integrering, rasisme og antirasisme.

Frps forutsigbarhet

Lars Akerhaug. Foto:Nils Bjåland,VG

I sommer skapte Profetens Ummahs talsmann Ubaydullah Hussain oppsikt under et intervju med VGTV der han blant annet forsvarte terrororganisasjonen Islamsk stat (IS). Og selvsagt førte utspillet til at politikerne kom på banen for å reagere og vise avsky mot Hussains ekstreme ideologi.

«Frp har advart mot dette lenge. Nå ser vi det mer tydelig enn vi har gjort før. Men det er ikke slik at det har skortet på kritikk når jeg har vært ute og advart mot dette før. Nå er det veldig stille fra mange hold, og nå må alle på banen og delta i samfunnsdebatten for å sikre våre grunnleggende demokratiske rettigheter», sa Frp-leder Siv Jensen.

Budskapet til partilederen var som et ekko av uttalelser fra henne forgjenger Carl I. Hagen. I 2012 var han ute og hevdet at det er innvandringspolitikken som er årsaken til at radikal islam har blitt et norsk fenomen: «Fra tidlig på åttitallet advarte jeg mot at ulike etniske grupperinger skulle ta med seg sine konflikter til Norge. I dag ser vi resultatet av norske politikeres unnfallenhet. Dessverre fikk jeg rett», sa Hagen og skapte naturlig nok store overskrifter.

Forenkling

På sett og vis har selvsagt Hagen et poeng. Uten muslimsk innvandring er det lite trolig at særlig mange ville blitt radikale islamister. Men retorikken blir likevel alt for enkel. Ekstremistene som i dag reiser til Syria og Irak har vokst opp her i Norge. I Greåker og på Dønski, på Tøyen og Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik. I mange tilfeller har foreldrene vært fortvilte tilskuere til barnas radikaliseringsprosess. Selv søkte de og fikk en trygg havn her i Norge. De kunne aldri tenke seg å svikte landet som ga dem frihet og en ny sjanse her i livet.

Så når Frp gjør fenomenet radikal islam til et innvandringspolitisk spørsmål og kommer med utspill om at personer som Ubaydullah Hussain, som er født og oppvokst her i Norge, må kastes ut, håndterer de saken for lettvint. De vet selv utmerket godt at en strengere eller mer liberal asylpolitikk i seg selv vil ha liten effekt. Men velgereffekten er kanskje desto større.

Svaret fra venstresiden er dessverre ikke mer overbevisende. Der Frp-politikerne maner til strenger asylpolitikk, svarer venstresiden Carl I. Hagen og Siv Jensen med å foreslå integreringstiltak.

«Det er en aktiv integreringspolitikk som kan gjøre det trygt for minoriteten og majoriteten å leve sammen», sa Jonas Gahr Støre i 2012.

Mange er integrert

Her blåste Støre liv i en myte. Det er nemlig ikke noen klar sammenheng mellom ekstreme holdninger og dårlig integrering. Kanskje snarere tvert imot.

I Storbritannia har nesten halvparten av alle som er dømt for å planlegge eller gjennomføre terrorhandlinger universitetsutdannelse. En kartlegging den danske avisen Politiken foretok av dansker som er drept i Syria viste også at et stort flertall snakket godt dansk og var godt integrert i det danske arbeidslivet, før de reiste.

Blant de norske Syriafarerne finnes det riktignok et sterkt innslag av personer med kriminell bakgrunn, men det finnes også andre eksempler på personer som hadde norske venner og sterke nettverk her i landet, før de reiste ut. Mange av de som reiser har også konvertert til islam.

Overskygger det viktigste

Det er altså ikke så enkelt at man ved å bruke mer penger eller føre en mer effektiv integreringspolitikk blir kvitt trusselen det norske demokratiet nå står overfor.

Det er selvsagt ikke noe galt i å forebygge ekstremisme, så lenge man vet hva man gjør og hvem man allierer seg med i sivilsamfunnet. Men når den politiske debatten om radikalisering blir gjort til en krangel om innvandringspolitikk og midler til integrering, overskygger politiske skillelinjer fort viktigere spørsmål om beredskap.

To år etter at de første norske Syriafarerne er vi fortsatt langt fra et lovverk som gir politiet og Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) sterkere hjemler i å etterforske grupper, personer og nettverk som rekrutterer og sender nordmenn til døden i Syria.

Les også

 1. Ubaydullah Hussain er frifunnet

  Islamisten Ubaydullah Hussain (29) er frifunnet. Oslo tingrett mener han ikke har oppfordret til terrorhandlinger.
 2. Aktor anker frifinnelsen av Ubaydullah Hussain

  Aktor i straffesaken mot islamisten Ubaydullah Hussain er uenig i hvordan Oslo tingrett har tolket de omstridte…
 3. Ubaydullah Hussain tok ordet på møte om radikalisering

  Både Ubaydullah Hussain og et annet medlem av islamistgruppen Profetens Ummah dukket opp på et folkemøte om…
 4. Løslatt hatpredikant til VG: – De har ingenting på meg

  Hatpredikanten Anjem Choudary er fredag kveld løslatt etter at han torsdag ble arrestert av antiterrorpolitiet i en…
 5. Hussain om Halden-mann som skal ha reist til Syria: Han er en nær venn

  Familien til Halden-mannen i 20-årene forteller at han ringte hjem og sa han var i nærheten av Syria – og at han aldri…
 6. Siste ord ikke sagt

  Oslo tingrett ga svar på tiltale, Ubaydullah Hussain ble frikjent for indirekte oppfordring til terror.
 7. Terrorsiktet nordmann (23) fikk passet tilbake

  Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener norsk-pakistaneren…
 8. Dom faller for Ubaydullah Hussain i trusselsaken

  I dag får islamisten Ubaydullah Hussain (29) høre om Oslo tingrett finner ham skyldig eller ikke i indirekte oppfordring…
 9. IS i magen

  SPEAKER'S CORNER (VG) Hvor langt kan det liberale samfunnet gå i kampen for å kneble terroristtilhengere før det går…
 10. Raja: Må diskutere om det er lov med grusomme uttalelser

  Stortingsrepresentant Abid Raja (V) ønsker nå en ny debatt om hvorvidt det skal være lovlig å hylle terrorhandlinger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder