SOSIALE MEDIER: – Ulf Leirsteins overtramp er ikke et engangstilfelle. Det har skjedd før. Da holder det ikke å beklage at noen kan ha oppfattet handlingen din som støtende, skriver Aps partisekretær Raymond Johansen. Foto: Tegning:Roar Hagen,VG

Debatt

Kronikk: Troll som ikke sprekker

Ulf Leirstein er ikke en privatperson på internett. Han er Frps justispolitiske talsperson. Han er med på å legitimere dypt sjikanøse og rasistiske meldinger på Facebook-veggen sin.
Den øredøvende tausheten fra Frp-leder Siv Jensen og
statsråd Solveig Horne er veldig spesiell.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Raymond Johansen, partisekretær i Arbeiderpartiet.

For få dager siden ble det publisert en video på nettstedet Youtube hvor det hevdes at Arbeiderpartiets justispolitisk talskvinne Hadia Tajik godtar oppfordringer til drap. Lyd og bilde fra et faktisk intervju på Dagsrevyen er klippet sammen med andre bilder, og falske sitater som påstår at Tajik blant annet aksepterer halshugging, så lenge det ikke er snakk om navngitte personer.

Å bli utsatt for falske videoer og påstander som legges ut og deles på nett er ikke nytt for norske politikere. Det nye er at en stortingskollega har valgt å gå god for videoen.

Må forstå sin rolle

Raymond Johansen. Foto:Helge Mikalsen,VG

Ulf Leirstein er ikke en privatperson på internett. Han er Fremskrittspartiets justispolitiske talsperson og andre nestleder i Frps stortingsgruppe. Leirstein har også et stort ansvar for hvordan han oppfører seg. Nå har han gått langt over streken. Når folk publiserer dypt sjikanøse og rasistiske meldinger på Facebook-veggen hans og under innleggene hans, er det med på å legitimere og gi anerkjennelse når han trykker på like-knappen. I dette tilfellet betyr det i realiteten at Leirstein anerkjenner og legitimerer svært grove påstander om at Hadia Tajik godtar oppfordring til drap, terror og halshugging. At hun kjemper for terrororganisasjoner og ekstremister i kraft av sin rolle som stortingsrepresentant.

Nettroll sprekker ikke i sollyset. De vokser seg større blant annet gjennom likes. Det er i utgangspunktet ille at Leirstein lar denne type innhold stå uimotsagt på sin egen Facebook-profil. Men når han i tillegg også trykker på like-knappen, så mener jeg at det ligger en klar oppfordring til å fortsette.

Dette vil gi nettrollene selvtillit og oppmuntring til å fortsette sin hatske virksomhet på Internett, både anonymt og under eget navn. Mange av de som sprer denne typen budskap, er ofte rasistiske eller konspiratoriske. Hva om det finnes ustabile enkeltindivider blant dem og de som følger dem? Jeg mener at det å legitimere slike utsagn i ytterste konsekvens er farlig. Den eneste måten å takle disse trollene på er å imøtegå påstandene deres og ta til motmæle.

Sivs øredøvende taushet

Den øredøvende tausheten fra Frp mer veldig spesiell. Siv Jensen er partileder og representant for regjeringen. Hvor har hun vært i denne saken? Mener hun at Leirsteins oppførsel på nettet er akseptabelt? Hva med barne- og likestillingsminister Solveig Horne som er ansvarlig for regjeringens arbeid for å «forebygge diskriminering, trakassering og hatefulle ytringer på internett». Hun ønsker ikke å ta stilling til sjikanen. Hvorfor er hun taus? Er Horne bare feig, eller mener hun at Leirstein ikke gjør noe galt?

Jeg etterlyser at hun tar stilling til denne samfunnsutfordringen. Ingen er ute etter Horne eller Jensen sin medfølelse. Det jeg krever er en forsikring om at de forstår problemet med hatefulle ytringer og at de vil handle raskt.

Internett er en del av det nye demokratiet, og jeg er en av dem som er glad for at det finnes kommentarfelt på nett. Det er en ny mulighet for fornyet politisk debatt, samtidig som det gjør sjikane, rasistiske og konspiratoriske utsagn mye mer synlig. Så synlig, at knapt noen oppegående personer kan hevde at de ikke finnes. Alle kan se det. Hver eneste dag. En side til er også synlig: Sjikanen har et mønster. Det er et faktum at den spesielt rammer kvinner og muslimer. Det rammer også homofile, jøder og innvandrere.

Denne synligheten har en ytterligere fordel: Bortforklaringer og taushet blir like synlig. Tausheten fra FrPs ledelse viser tydelig at partiet ser på denne saken som mediehåndtering, og ikke et spørsmål om holdningsendring. Det var nemlig landets største avis måtte ringe før ledelse tok grep, og Leirstein «beklaget». Fikenbladet er at han faktisk har beklaget, men hva han har beklager er jeg jammen ikke sikker på.

Holdninger, ikke håndtering

Frp-ledelsen gambler nok på at de fleste av oss, både journalister og menigmann har «gullfiskhukommelse». At vi ikke husker de andre gangene Leirstein har likt og skrevet «spesielle» kommentarer på Facebook. I mars i fjor kunne vi lese i VG at Leirstein likte kommentaren «Møkkafolk fra et møkkaland, returner alle sammen…» Den handlet om afrikanere. Noen uker senere kunne vi lese at Leirstein hadde formulert et veldig spesielt innlegg om romfolk.

Poenget er at dette ikke er et engangstilfelle. Det har skjedd før. Da holder det ikke å beklage at noen kan ha oppfattet handlingen din som støtende. Det er på tide at Leirstein tar ansvar for egne handlinger og endrer oppførsel.

Det er ikke bare på internett at Ulf Leirstein legitimerer og bidrar til konspiratoriske strømninger. Vi glemmer ikke Leirsteins konstituering av «rettssikkerhetsgruppen» på Stortinget i juni. Det er helt riktig som skribent Didrik Søderlind påpekte i VG 27.08.14: «Disse medlemmene er så langt unna vanlige nordmenn som man kan komme.»

Her er det folk som mener at barnevernet driver med menneskehandel og at Arbeiderpartiet tar ordre fra Moskva. Her ser vi hvordan tankegods fra kommentarfeltets mørkeste dyp, som vi tidligere bare fant på obskure nettsider eller i bøker utgitt på eget forlag når fram til mennesker med kraft til å påvirke, i Norges mektigste hus.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder