Kommentar

Kommentar: Presidentens harme mafia-oppgjør

Av Yngve Kvistad

Napolitano i rette med samfunnstopper som lar seg smøre

NYTTÅRSTALE: Italias president Giorgio Napolitano tok et kraftig oppgjør med organisert kriminalitet da han talte til sine landsmenn nyttårshelgen. Foto:Tony Gentile,Reuters

I sin nyttårstale gikk Italias president Giorgio Napolitano til frontalangrep på mafiaen. To dager senere kollapset en helt ny bro på Sicilia.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fem år gammel

Tilfeldigheters spill, får man tro. Men sammenbruddet av en nyåpnet viadukt på motorveien mellom Palermo og Agrigento på den sicilianske vestkysten, var for mange en påminnelse om mafiaens grimme tilstedeværelse i det italienske samfunnet anno 2015.

Noe som var et hovedpoeng i Napolitanos niende og siste nyttårstale: råttenskapen som renner gjennom landets politiske og sosiale liv – fordi noen, i «alle sosiale lag», som han uttrykte det, ser seg tjent med at det forblir slik.

I tre-fire tiår har veientrepriser og bygging av boligblokkeri betong vært en hovedinntektskilde for grupperinger tilknyttet ulike grener av organisert kriminalitet. (Italia har ikke en mafia, slik mange tror, men et konglomerat av regionale klaner, der mange samarbeider og andre kriger mot hverandre.)

Verdipapirer

Ikke minst etter at EF og senere EU begynte å subsidiere veibygging i Sør-Italia, ble disse kontraktene ettertraktede verdipapirer. Med slike i nevene kunne de kriminelle syndikatene tilsynelatende tjene lovlige penger, og de kunne hvitvaske blodpengene.

Avansen på det enkelte prosjekt ble forbedret ved at mafiaen – i tillegg til å kontrollere anleggsfirmaene og underleverandører – sørget for å supplere kontraktørene med spesialmørtel.

Den besto av sand fra egne grustak tilsatt bare passe med sementpulver. Ikke mer enn nødvendig for å holde mørtelen sammen. Herding og langsiktighet fikk andre drive med. Alt for å gjøre betongen billigst mulig, slik at de som sto bak kunne putte mer av overskuddet i egne lommer.

Sandslott

I Palermo ble hele bydeler bygd på denne måten. Da regn og noen vinterstormer hadde drenert murhusene for sement, sto bygningene igjen som monstrøse sandslott – og led samme skjebne. De raste sammen. Fortsatt står disse krakelerte, ubeboelige skjelettene utenfor regionhovedstaden.

Og fortsatt bor det folk her.

Det nokså uventede og krasse mafiaoppgjøret i presidentens nyttårstale kom i kjølvannet av en stor skandale i Roma like før jul. Politiet avslørte i desember tette bånd mellom enkelte byrådsrepresentanter, romerske kriminelle og medlemmer av den kalabresiske mafiaorganisasjonen 'Ndrangheta. I en massiv operasjon ble 37 personer arrestert, flere av dem prominente politikere i den italienske hovedstaden.

Standhaftig statsoverhode

Med en stemme hesere enn noen gang, og et oppsyn som vanskelig kunne skjule at Napolitano går i sitt nittiende år, gikk han knallhardt ut på riksdekkende TV mot politiske kolleger og andre samfunnstopper som bidrar til å holde korrupsjonen levende:

«Italia må konfronteres med den mest alvorlige sykelighet som landet vårt lider av; vi kan begynne med organisert kriminalitet og den kriminelle økonomien», sa den standhaftige presidenten som har vært landets statsoverhode lenger enn noen forgjenger.

Italias mafia-økonomi er – ifølge Giovanni Brauzzi, sjef for sikkerhetspolitisk avdeling i italiensk UD – anslått til å ha passert 200 milliarder euro (1.800 mrd. kroner). Det er ufattelige 54 milliarder kr. mer enn det EU har å rutte med årlig, fullt på høyde med det norske statsbudsjettet, og vel så det.

– Noen skal få betale!

Tilbake på Sicilia nekter entreprenøren for å ha hatt noe som helst med brokollapsen å gjøre.

Foto:Faksimile: La Repubblica,ANSA/La Repubblica

Samtidig krever både statsminister MatteoRenzi, samferdselsminister Maurizio Lupi og sicilianske regionalpolitikere at de ansvarlige må stilles til ansvar. Heldigvis var det ingen biler på broen da ulykken skjedde, men fire personer fikk mindre skader. Lupi twitret tidligere denne uken at «de som har begått feilen vil måtte gjøre opp for seg, både de som bygde og de som godkjente.»

Mens samferdselsministeren nok var mest opptatt av de finansielle kostnader, sende hans regjeringssjef ut en enda tydeligere twitter-melding til de ansvarlige: «dere skal få betale for alt!»

Komiske ANAS

Det hører med til historien at entreprenøren ANAS, en italiensk pendant til norske Mesta, mener at saken er overdrevet av mediene. Mens flere aviser og italiensk fjernsyn publiserte bilder av en udiskutabel bro-kollaps, sto ANAS-president Pietro Ciucci hardt på sitt og sa at ingen viadukt var blitt skadet. «Broen er intakt. Det er ingen risiko forbundet med å bruke den», skrev han i en offisiell uttalelse.

Holdt opp mot bildene av den ødelagte broen var det mange som mintes de frenetiske bortforklaringene til den irakiske informasjonsministeren, på folkemunne døpt «Komiske Ali», under Irak-invasjonen i 2003.

Falcone-sporet

Lokale påtalemyndigheter i provinsen nordvest på Sicilia åpnet umiddelbart etterforskning av ulykken og ANAS har iverksatt sine egne undersøkelser.

Det som gjør saken ekstra interessant i allmennhetens øyne, er at sjefanklager Alfredo Morvillo har fattet interesse for det som skjedde. Morvillo er svoger og tidligere kollega av Italias store anti-mafia-helt, forhørsdommeren Giovanni Falcone.

ATTENTAT: I 1992 ble mafiaetterforskeren Giovanni Falcone, hans kone og tre livvakter, drept av en kraftig bombe plassert under veien ved Capaci utenfor Palermo på Sicilia. Foto:Bruno Mosconi Phrasea,AP

Han ble drept i mai 1992 sammen med sin kone Fransesca, Alfredo Morvillos søster, i et attentat på motorveien ved Capaci, like utenfor Palermo. Bombeaksjonen ble beordret av Cosa nostra-bossen Totò Riina som med dette beseglet sin egen skjebne.

Taper terreng

Etter den blodige våren og forsommeren 1992, da også Falcones nærmeste kollega, Paolo Borsellino, led samme skjebne, har den sicilianske mafiaen tapt terreng, bokstavelig talt.

Cosa nostra eksisterer fortsatt, derom hersker liten tvil, men alle forbrytersyndikaters onde mor er nokså marginalisert etter drapene av de to forhørsdommerne og deres eskorter.

De absurd overdrevne bombeattentatene var ment som Riinas varsku overfor myndighetene om at mafiaen ville slå tilbake nokså ettertrykkelig om staten fortsatte å straffeforfølge dem. Men bombene rikosjetterte mot mafiaen selv.

Den underliggende aksepten som Cosa nostra hadde hatt i deler av samfunnet, hvor staten heller ikke står særlig høyt i kurs, forsvant med dynamittrøyken i Capaci. Etter dette er så og si alle de fremste klanlederne i mafiafamiliene blitt innhentet av Italias håndfaste politistyrker og buret inne – knapt noen har fått mindre enn livstidsdommer.

Camorraen

Dessverre er utviklingen i resten av Italia en annen. Mens den tradisjonelle mafiaen – Cosa nostra -gradvis har latt seg nedkjempe på Sicilia, vokser deres kusiner og fettere i Camorraen og andre organiserte grupperinger på fastlandet.

Situasjonen i Napoli-området i dag er på mange måter verre enn den kan sies å ha vært på Sicilia, fordi den er så mye mer ute av kontroll, og fordi den åpne brutaliteten synes like fryktløs som den er hensynsløs.

Derfor var presidentens offisielle tirade mot korrupsjon og organisert kriminalitet viktig.

At også paven gjorde det samme i sin tale, tydeliggjorde for enhver det moralske oppgjøret Italia må ta med seg selv for å komme ut av den destruktive sumpen som forhindrer positiv utvikling i det stolte landet.

Les også

 1. Mafialeder pågrepet i Italia

  Den øverste lederen av mafiagruppen Sacra Corona Unita er blitt arrestert i Italia, opplyser italiensk politi.
 2. Han skulle felle mafiasjefen på Sicilia

  (VG Nett) Antonino Vaccarino brevvekslet i to år med Italias mest ettersøkte mann, Matteo Messina Denaro.
 3. Paven bannlyser mafiaen

  Pave Frans gikk lørdag hardt ut mot mafiaen. Under et besøk i 'Ndrangheta-mafiaens kjerneområde i Calabria sa han at…
 4. Mafiaens «Ti bud» funnet

  (VG Nett) - Ikke se på dine venners koner, behandle din egen med respekt, gå aldri ut på nattklubb.
 5. Pave Frans: - Mafiamedlemmer kan havne i helvete

  Medlemmer av mafiaen og andre organiserte kriminelle grupper kan havne i helvete, advarer pave Frans.
 6. Italienske soldater må rydde «mafia-søppel»

  (VG Nett) Søppelkrisen i Napoli er blitt så alvorlig at nå er 170 italienske soldater satt inn i oppryddingsarbeidet.
 7. 100 personer arrestert i aksjon mot italiensk mafia

  Politiet satte fredag i gang to store politiaksjoner mot mafiaen i Roma og Calabria.
 8. - Italiensk politi har tatt tidenes største mafiafangst

  (VG Nett) Selskaper,aksjer og luksusbåter var noe av det som ble konfiskert i det som betegnes som tidenes mafiafangst.
 9. Kommentar: «Alt har en slutt – også mafiaen»

  Mafiaen er Italias største næringsvirksomhet med en antatt omsetning på ca.
 10. Hvem styrer den sicilianske mafiaen?

  TAORMINA, Sicilia (VG) I 20 år har italiensk politi jaktet på den sicilianske mafiaens «gudfar».

Mer om

 1. Italia
 2. Økonomisk kriminalitet

Flere artikler

 1. Kommentar: Sicilias president i mafia-skandale

 2. Pluss content

  Jakten på den siste gudfaren

 3. Den siste gudfaren

 4. Mafiaen klar for Brexit

 5. Pluss content

  Er mafiaen død nå?

 6. Hvem styrer den sicilianske mafiaen?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder