Leder

Streik er ikke gyldig fravær

Av VG Leder

KLIMASTREIKENE STARTER OPP IGJEN: I april er det planlagt nye klimastreiker i Norge. Foto: Hansen, Tom / NTB scanpix

Nye klimastreiker er under planlegging. Det er ikke noe å si på engasjementet. Tvert om. Men elevene kan ikke slippe fravær når de har fravær.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Og det var akkurat det kunnskapsminister Trine Skei Grande fastslo i Stortinget denne uken. I et skriftlig spørsmål fra Frps Roy Steffensen ble det vist til et oppslag i VG fra i fjor, hvor Grande oppfordret rektorer til å stryke fraværet i forbindelse med klimabrølet.

– Hvis man varsler skolen på forhånd og har gode prosedyrer på dette, må det være greit. Ungdom må engasjere seg mer og ikke mindre i de store samfunnsspørsmålene, sa Trine Skei Grande den gang.

Nå har Grande skiftet jobb og syn. I sitt svar skriver Grande at selv om ungdommen er fremtiden, og det er viktig og bra å engasjere seg i klimakampen, er det nok likevel ikke bare å gi dem fri.

Nå lander hun på at «Slik dagens regler er utformet, vil derfor deltagelse i en elevstreik som oftest ikke gi dokumentert fravær.»

Det er når fravær defineres som «politisk arbeid» elevene kan få tillatelse til å være borte fra undervisningen. Men Grande mener det skal mer til enn å delta i klimastreik for å komme i den kategorien, i alle fall om man bare er en mening klimabrøler. Grande oppfordrer samtidig alle som kan delta og har kontroll på fraværsprosenten, til å engasjere seg for klima.

Dette er en grei avklaring.

Om kunnskapsministeren hadde ment noe annet i den ganske betente debatten om fraværsgrenser, ville det vært oppsiktsvekkende.

Det er ikke slik at man får lønn under streik i arbeidslivet heller. Om motparten som man streiker imot, skal være den som legger til rette for streik, må man vel kunne si at streikens sprengkraft reduseres til en liten kinaputt.

I tillegg vil elever med lavt oppmøte i et fag, fort kunne bli nyslåtte klimaaktivister over natten, bare for å holde på karakteren.

Fraværsgrense ble innført i 2016. Grande forteller at det kommer en sluttevaluering av tiltaket nå vår. Det er bra. Erfaringene så langt har vært positive. Fraværet har gått ned. Elevene er mer motivert til å være på skolen. Om de plutselig skal kunne begynne å klimastreike uten fravær hver fredag, vil det undergrave hele ordningen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder