FØRSTE GANG: USAs president Donald Trump møtte Russlands president Vladimir Putin fredag. De konkrete resultatene var små, men Trump karakteriserte møtet som fenomenalt. Foto:AFP

Nødvendig forsikring

Ved å bekrefte at USA står fast ved NATOs sikkerhetsgaranti rydder president Donald Trump av veien den tvil han selv har skapt.

 • VG Leder

Artikkelen er over tre år gammel

I forkant av G20-toppmøtet besøkte Trump Polen, der han i en tale bekreftet at USA vil stå ved artikkel 5 i Atlanterhavspakten om at et angrep på en av alliansens medlemmer er et angrep på alle. For et år siden ville nyheten vært presentert som en ren proforma notis, men i juli 2017 legges det merke til.

Les også: – Vi har mye å snakke om

Det er denne uken et år siden Trump i et intervju med New York Times for første gang luftet muligheten for at artikkel 5 ville kunne settes til side, om ikke landet som ble angrepet hadde «oppfylt sine forpliktelser». Forpliktelsene i denne sammenheng var de alliertes målsetting om å bruke minst to prosent av BNP på forsvar.

Trump er ikke den første president som krever at de europeiske allierte må bidra mer til det felles forsvar. I dagens situasjon er det nødvendig for europeiske land, inkludert Norge, å øke forsvarsbudsjettet. Men ingen amerikansk president har tidligere sådd tvil ved artikkel 5, slik Trump gjorde som kandidat.

Han hevdet også at NATO var «utdatert». NATO er i høyeste grad relevant, og artikkel 5 danner selve fundamentet. I april sa Trump at NATO ikke var utdatert likevel, men det skapte ny bekymring at han ikke spesifikt nevnte artikkel 5 på NATO-toppmøtet i mai.

I Polen var Trump tydeligere enn tidligere i kritikken av Russland for «destabiliserende aktiviteter» i Ukraina og andre steder. Han oppfordret også Russland til å stanse støtten til «fiendtlige regimer, inkludert Syria og Iran».

Fredag fikk han for første gang anledning til å ta dette opp, ansikt til ansikt, med president Vladimir Putin. De konkrete resultatene var små, men Trump sa at møtet hadde vært «fenomenalt» og at han er i gang med å utvikle et «spesielt forhold» til den russiske lederen. Det gjenstår å se.

Kommentar: Trump presset Putin

Trump har sagt at han vil være uforutsigbar i utenrikspolitikken, men i en farefull verden trenger vi ikke større usikkerhet om USAs intensjoner. Vi håper den amerikanske presidentens utspill denne uken bærer bud om at grunnleggende elementer i amerikansk sikkerhets- og utenrikspolitikk ligger fast.

Les også

 1. Hamburg i flammer under G20-møtet: – En voldsorgie

  Politiet slet med å holde stand da​​ tusenvis av aggressive demonstranter plyndret butikker og gjorde Hamburg utrygg.
 2. Erna Solberg med kvinnesaksappell til Erdogan på G20

  HAMBURG (VG) Møtet mellom Norge og Tyrkia ble innledet med en feminist-samtale ledet an av statsminister Erna Solberg.
 3. Erna Solberg til VG om Trump: – Som amerikanere ofte er

  HAMBURG (VG): Statsminister Erna Solberg forteller at USAs president Donald Trump er direkte og tydelig på G20-toppmøtet…

Mer om

 1. Nato
 2. Vladimir Putin

Flere artikler

 1. NATO-sjefen: Tror Trump kan bedre forholdet til Russland

 2. Trump forplikter USA til NATOs artikkel 5

 3. Seks nervepirrende dager

 4. Putin smiler bredest etter NATO-møtet

 5. Trump møter Putin i juli

Fra andre aviser

 1. Trump unnlot å nevne NATOs musketer-ed

  Bergens Tidende
 2. Stor ståhei i Brussel

  Bergens Tidende
 3. Trump etter Nato-møtet: - Jeg er et stabilt geni

  Bergens Tidende
 4. Her møter Solberg Trump for første gang

  Bergens Tidende
 5. Trump advarer Norge og andre NATO-land foran toppmøtet neste uke. Har sendt krasse brev til en rekke europeiske ledere.

  Aftenposten
 6. Trump forplikter USA til NATOs artikkel 5

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no