MAKTSPILL: Firenzes borgermester Matteo Renzi fintet i går ut statsminister Enrico Letta for selv å søke jobben. Foto: AP

Leder

VG mener: Italiensk salat

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Med Storbritannias Tony Blair som uttalt forbilde, prøver Matteo Renzi (39) gjennom et sjeldent rått maktspill å trekke Italias sosialdemokratiske parti til høyre. Den parlamentarisk uerfarne partilederens mål er å ta over som statsminister når landet nå har havnet i sin tredje regjeringskrise på mindre enn to og et halvt år. Han blir i så fall landets fjerde regjeringssjef på like mange år.

Alt henger sammen med alt, men uforholdsmessig mye i Europa er avhengig av at Italia - Eurosonens tredje største økonomi - klarer å beskikke sitt bo. Til det trengs en reformvillig og stabil regjering. Ifølge Den europeiske sentralbanken (ECB) står og faller eurosonen med at Italia lykkes. Uten euroen ryker EU, skal vi tro Tysklands kansler Angela Merkel. Det ville i så fall få katastrofale følger for norsk eksport til vårt største marked.

Det er en kjensgjerning at Italia sliter med alt fra rekordhøy arbeidsledighet og statsgjeld til korrupsjon og en svart økonomi utenfor kontroll. Den italienske skyggeøkonomien på 27 prosent er ikke størst i Europa målt ut fra andel av BNP, der er gamle østblokkland som Bulgaria og Romania hakket verre. Men i faktiske tall og beregninger av tapte statsinntekter i form av unndratt skatt står det ikke dårligere til i noe annet europeisk land.

Italia er en versting, og vil ikke kunne klare å reise seg igjen med mindre en politisk offensiv gjør det enklere å identifisere den svarte økonomien. Samtidig er alt så skakkjørt at det vil virke mot sin hensikt å skrive ut mer skatt. Det må til drastiske endringer i arbeidsmarkedet, og for å få til det er det tvingende nødvendig med reformer av alt fra arbeidslivsbestemmelser i privat sektor til lønns- og pensjonspolitikken i det offentlige. Dessuten må det gjøres grunnlovsendringer for å kunne gjennomføre valg som gir styringsdyktige regjeringer.

At Renzis partifelle Enrico Letta ikke har klart å innfri her, ble hans bane. På den annen side maktet Letta både å parkere den evig obstruerende Silvio Berlusconi samtidig som han etablerte en fungerende koalisjon med sentrum-høyre. Det er ikke like sikkert at høyresiden støtter den kolossalt ambisiøse Renzi på samme måte, der øyner de vel så mye en mulighet for nyvalg. I så fall har han gjort opp regning uten vert.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder