STORSKOG NOVEMBER I FJOR: Asylsøkere syklet over norskegrensen fra Russland. Foto: Jonathan Nackstrand AFP

Leder

Vi kan ikke satse på flaks en gang til

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Da asylsøkertallet eksploderte i fjor høst, stoppet det opp flere steder, med nærmest kaos ved grensen ved Storskog og asylsøkere som sov utendørs i Oslo. Tirsdag ble Politidirektoratets evaluering av Storskog-krisen endelig offentliggjort. Rapporten er sterkt selvkritisk, viser at samarbeidet mellom etatene ikke fungerte og hevder at politisk ledelse forvansket arbeidet.

Det er ikke overraskende at det oppsto problemer da det kom over 5500 asylsøkere til en grense som normalt mottar mellom 0 og 10 asylsøkere i året. Det kritikkverdige er at det tok så lang tid før noen reagerte hensiktsmessig. Årsaken er ifølge evalueringen manglende lokalkunnskap og evne til å forstå alvoret. Øst-Finnmark politidistrikt varslet, men i Oslo seg det ikke inn hos direktoratet.

Få flere kommentarer og kronikker: Følg VG Meninger på Facebook

Justisminister Anders Anundsen gjorde det ikke lettere da han beordret retur av asylsøkere de visste Russland ikke ville ta imot. Til tross for at politiet ba om å få slippe på grunn av arbeidspress og irritasjon på russisk side, sto Justisdepartementet på sitt, og beordret at enda flere skulle behandles på samme måte. Det tok flere dager før departementet godtok at ressursene måtte brukes på folk det var mulig å returnere.

I rapporten kommer det frem at «en ekstraordinær innsatsvilje hos medarbeiderne i distriktet» var det som fikk det til å gå rundt. Det lokale politiet tok oppgavene til UDI og politiet sentralt, og både skysset og huset asylsøkere og voktet Schengens yttergrense. Da Utlendingsdirektoratet tidligere i år evaluerte egen innsats i asylkaoset, ble det også vektlagt at dyktige ansatte nært på situasjonen ordnet opp. Samtidig hadde Norge flaks da ankomstene avtok mot slutten av året

Nå ble første del av 2016 på langt nær så hektisk for de norske utlendingsmyndighetene. Årsaken til at langt færre asylsøkere kommer til Norge nå enn i fjor, er stengte grenser lenger sør i Europa, grensekontroll og returavtalen EU har inngått med Tyrkia. Men avtalen med Tyrkia kan havarere i krangelen om tyrkere skal få visumfrihet til Europa. Og tidligere år har vi sett at asylsøkertallene har hatt for vane å ta seg opp på høsten. Det kan skje etter hvert som midlertidige grensekontroller må fjernes.

Derfor må EU få kontroll på yttergrensene og reparere Schengen-systemet. Og forhåpentlig vil UDI og Politidirektorates granskinger føre til økt lydhørhet i Norge neste gang et lokalt politidistrikt varsler om store problemer. Ingenting tyder på at antall flyktninger og migranter i verden vil avta. Norge vil få nye bølger av asylsøkere. Vi kan ikke satse på at flaksen og dyktige lokale medarbeidere redder oss neste gang.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder