Kommentar

Triumf i toppen,
krangling i bånn

Av Anders Giæver

Donald Trump og Bernie Sanders vant overbevisende i natt. TEGNING: ROAR HAGEN/VG Foto: Roar Hagen ,

New Hampshires primærvalg er et kjempecomeback for Trump og Sanders. Nå blir det hard kamp i bånn for republikanerne.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Trump er ikke bare nattens suverene vinner blant republikanerne, han gjorde selv de mest optimistiske meningsmålingene til skamme og ble nesten dobbelt så stor som nestemann på listen.

New Hampshire var staten hvor de tradisjonelle partikandidatene burde ha slått Trump og gjort det klart for all verden at han ikke var en spiller å regne med.

Ikke bare har han slått dem. Han har most dem så grundig at de er presset opp i et hjørne, hvor de må kjempe for å holde seg over ti prosentgrensen som er avgjørende for i det hele tatt å kunne kapre landsmøtedelegater fra New Hampshire.

Spesielt knusende er det for Floridasenatoren Marco Rubio, som kunne feire bronsjeplassen i Iowa for en drøy uke siden som om det var gull, fordi alt tydet på at han var mannen som kunne forene høyresiden og de moderate i partiet.

Natt til onsdag kjempet han om noen avgjørende prosentpoeng med Jeb Bush, etter å ha gjort en dårlig figur i helgens debatt. De neste timene er det fintellingen som avgjør om det er Rubio eller Bush som skal få den tøffe jobben med å kjempe mot Trump i de neste ukene og månedene frem mot landsmøtet. For Bush er dette også noe av et comeback på lavt nivå.

Den moderate Ohioguvernøren John Kasich gjorde det som forventet bra og havnet på andreplass, men mangler antagelig organisasjonen, partistøtten og finansieringen som skal til for å ta dette videre. Ted Cruz gjorde det anstendig tatt i betraktning at dette, i motsetning til Iowa, ikke var «hans» stat med hensyn til evangeliske velgere. New Jerseys guvernør Chris Christe, som ledet an i de harde angrepene på Rubio under lørdagens debatt, fikk lite gevinst av dette selv, og havnet under sperregrensen. Nå er han mest sannsynlig ute av dansen.

På den andre siden tok sosialdemokraten Bernie Sanders en større seier i natt enn selv noen av hans mest optimistiske prognoser hadde vist på forhånd. Det er ydmykende for Hillary Clinton, som vant staten i 2008 mot Obama, men hun har lenge visst at dette var det sannsynlige utfallet.

Iowa og New Hampshire er overveiende «hvite» stater. Nå følger Nevada (20. februar) og South Carolina (27. februar) med store velgergrupper av spanskspråklige og afrikansk-amerikanere, hvor hun har en langt større appell enn Bernie Sanders.

Mer om

 1. USA-valg 2016
 2. Hillary Clinton

Flere artikler

 1. Ny stat, nye regler

 2. Trump og Sanders vant klart i New Hampshire

 3. Dump for Trump

 4. USA-ekspert om thriller-natten: – Clinton har problemer

 5. Nedtur for Trump,
  hårfint for Hillary

Fra andre aviser

 1. New Hampshire forkludrer bildet | Frank Rossavik

  Aftenposten
 2. Guvernørenes inntogsmarsj | Frank Rossavik

  Aftenposten
 3. Aftenposten mener: Det er beklagelig hvis ideologisk renhet blir viktigere enn politisk erfaring

  Aftenposten
 4. Ni ting New Hampshire-valget forteller oss

  Aftenposten
 5. En av disse blir USAs neste president

  Bergens Tidende
 6. Trump vant New Hampshire. Men et annet resultat er minst like viktig.

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no