Kommentar

Frithjof Jacobsen: Skandale uansett

Tiltalen mot Eirik Jensen ender enten med den verste korrupsjonssaken i norsk politis historie, eller med en frifinnelse som kan ødelegge den samme etaten i flere år.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Riksadvokaten mener at Eirik Jensen, som lenge var en av de mest betrodde politifolkene i Oslo, har vært kriminell i lang tid. Har han rett i det så er det en av de største politiskandalene i norsk historie. Jensen var både kjent og respektert av mange i politiet som en stor kapasitet i kriminalitetsbekjempelsen. En mann som kunne være egenrådig og pragmatisk i forholdet til kriminelle miljøer, men som mange oppfattet hadde stor integritet i bunn.

Bakgrunn: Eirik Jensen tiltalt for grov korrupsjon og narkokrim

Å bekjempe alvorlige kriminalitet i det daglige er ingen skrivebordsøvelse. For å oppnå resultater kan man være nødt til å bevege seg i gråsoner, og prioritere hvilke kriminelle og hvilke forbrytelser man skal forsøke å få dømt, og hvem man skal la gå i prosessen. Behovet for informanter og kontakter i de kriminelle miljøene gjør denne delen av politiets virksomhet ekstra utfordrende. Mitt inntrykk er at de politifolkene som håndterer denne krevende jobben derfor er gitt ganske stor frihet. Det setter samtidig helt egne krav til moral og ryggrad.

Hvis Jensen, slik tiltalen sier, har misbrukt tilliten han fikk til å være med på kriminalitet, så rammer det hele Oslo politidistrikt. Da har Jensens ledere sviktet. Dersom en politimann blir dømt for så alvorlig kriminalitet mens han var i tjeneste, så bør det få konsekvenser for flere enn ham. Det vil være en sak som svekker tilliten til norsk politi generelt, og Oslo-politiet spesielt, dramatisk.

Jensens nærmeste sjef: En umulig tanke at han er skyldig

Hvis Jensen blir frikjent er saken også ille. Jensen-saken er den største og høyest profilerte saken som Spesialenheten noensinne har ført. Hvis politiet selv har skandalisert og arrestert en av etatens mest betrodde menn, og han så blir frikjent, så er det i seg selv en skandale. Og den vil etterlate seg dype konflikter og spenninger internt i politiet i lang tid. Dessuten vil man ha ødelagt karrieren til en mann som kan ha vært en av de dyktigste i etaten.

Jensen-saken virker å være noe av det verste som har skjedd i norsk politi uansett utfall.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder