Kommentar

Skandalen og tragedien

Scandinavian Star i brann i havn i Lysekil påsken 1990. FOTO: Helge Mikalsen/VG Foto:Helge Mikalsen,VG

Det er overraskende, men gledelig at Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold går mot anbefalingene i rapporten han selv har bestilt, og anbefalerå gjenoppta Scandinavian Star-saken på den delen som dreier seg om mulige økonomiske motiver for brannen. Ikke fordi en ny etterforskning kan ha alt for store forhåpninger om å lede frem til en tiltale. Men om vi som samfunn noen gang skal klare å legge denne ufattelige tragedien og sannsynlige mordbrannen på 159 mennesker bak oss, kan det ikke etterlates noe inntrykk av noe som helst var uprøvd eller ikke grundig nok sjekket. Det inntrykket har både de etterlatte og vi som nasjon levd med i neste et kvart århundre, og det har gjort vondt verre.

Når Sjøvold velger å ikke ta alle anbefalingene i rapporten til følge, sier ikke det noe galt om rapportens kvaliteter. Det er et tilsynelatende meget grundig stykke etterforskningsarbeid som er utført. Alle punkter er samvittighetsfullt gjennomgått og nøkternt og vurdert. Det er en tragedie og en skandale at den opprinnelige etterforskningen ikke holdt en slik standard.

Der rapporten kanskje er tydeligst i sine konklusjoner er når den tar for seg hvordan avdøde Erik Mørk Andersen kunne utpekes som den mestsannsynlige gjerningsmannen i den opprinnelige etterforskningen. Den nye rapporten mener at Andersen også ville fått status som mistenkt i dag, basert på bevismaterialet som foreligger. Men den plukker fra hverandre mange av indisiene som ledet frem til at Andersen ble utpekt som gjerningsmann «med høy grad av sannsynlighet» og også påstanden om at han var den eneste det var grunn til å mistenke blant de som var om bord. For Andersens etterlatte, som i 24 år har måttet leve med at han på et spinkelt grunnlag ble uthengt som sannsynlig drapsmann på 159 mennesker, er dette kanskje en liten, men viktig seier.

Rapporten og den delvise gjenopptakelsen er først og fremst en dom over 24 år med vanskjøtsel av en av Norgeshistoriens største drapsetterforskninger. Det er vanvittig at det har fått gå så lang tid og at sporene har fått bli så kalde. Det er å håpe at gårsdagens fremlegging kan bli det første skrittet på vei mot at vi som nasjon kan forsone oss med hva som skjedde.

Mer om

 1. Scandinavian Star

Flere artikler

 1. Politimesteren i Oslo: Derfor ga han grønt lys til ny etterforskning

 2. Pluss content

  Derfor trosset han sine egne eksperter

 3. Scandinavian Star: Politirapporten: Fire ukjente menn ble etterforsket for dødsbrannen

 4. Loven endres rett før dødsbrannen foreldes

 5. Scandinavian Star: Nekter å svare på om han er habil

Fra andre aviser

 1. Politimesteren vil etterforske dødsbrannen på Scandinavian Star

  Aftenposten
 2. Jakten på gode svar

  Aftenposten
 3. Starter ny etterforskning

  Bergens Tidende
 4. Det blir ny etterforskning av Scandinavian Star

  Aftenposten
 5. Frykter at politirapporten er en dekkoperasjon

  Aftenposten
 6. Gjenopptar deler av Scandinavian Star-saken

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no