Leder

VG mener: Ynkelig knefall

BØYER SEG FOR KINA: Statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende (H). FOTO: NTB SCANPIX

Regjeringen har foreløpig ikke avgjort om noen av dens representanter skal møte Dalai Lama når han kommer til Norge i begynnelsen av mai. Argumentasjonen fra utenriksminister Børge Brende (H) tyder så langt på at hverken han eller andre representanter for regjeringen vil ta imot tibetanernes åndelige leder i eksil.

Stortingspresident Olemic Thommesen har allerede gjort det klart at han ikke vil møte Dalai Lama. Fra Stortingets presidentskap ble det på et tidspunkt foreslått at fredsprisvinneren, når han treffer andre stortingsrepresentanter, kunne gå inn bakveien til Stortinget, og ikke hovedinngangen. Da dette ble kjent, ble forslaget trukket. Nå får Dalai Lama gå inn hoveddøren. Det er en skam at spørsmålet i det hele tatt ble reist.

Noen vil mene at hvorvidt Dalai Lama treffer våre fremste politikere eller ikke, handler om symbolpolitikk. Det er vi uenige i. Rett nok handler denne saken om hvordan vi oppfatter oss selv, og om vårt selvbilde stemmer med våre handlinger. Men det handler også om hvilke signaler vi sender til resten av verden: Lar vi, som et av verdens rikeste og mest demokratiske land, oss presse av den nye stormakten Kina? Eller står vi fast på våre prinsipper, også når det koster oss noe?

Dersom vi gir opp prinsippene våre når de har en prislapp, så forteller vi verden rundt oss at press lønner seg. Da viser vi at selv svært rike land ofrer sine prinsipper når næringsinteresser er truet. Vi gir Kina og andre udemokratiske land beskjed om at de kan fortsette å bruke rå makt - fordi det virker. At Kina i går gjentok sin advarsel mot at norske myndigheter tar imot Dalai Lama, rett etter at utenriksminister Børge Brende hadde svart for seg i Stortinget, viser at kineserne følger med, og at de ser at den norske regjeringen vakler i møte med presset.

Vi ser at det iskalde forholdet mellom Norge og Kina er et problem, både politisk og økonomisk. Vi hadde gjerne sett at forholdet var bedre. Men vi kan ikke la oss presse av en stormakt som krever respekt, men ikke viser den samme respekten tilbake. Norge kunne vist verden at det er mulig å stå fast, også i møte med et rasende Kina. I stedet gir vi etter for rå maktbruk.

Les også

Mer om

  1. Solberg-regjeringen
  2. Høyre (H)
  3. Kina

Flere artikler

  1. Ernas valg mellom rett og galt

  2. Dalai Lama får ikke møte regjeringsmedlemmer

  3. Desmond Tutu har mistet respekten for Norge

  4. Brende: - Ikke Kina-press

  5. Kina advarer på ny mot Dalai Lama-besøk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder