Leder

Et angrep på oss alle

Av VG Leder

Forensic police search for evidences inside the Comptoire Voltaire cafe at the site of an attack on November 14, 2015 in Paris, after a series of gun attacks occurred across the city. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD Foto: Kenzo Tribouillard , Afp

Brutaliteten er umulig å ta inn over seg. Angrepet i Paris er et angrep på oss alle.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over fire år gammel

Det er oss mot dem. Terroristene mot alle oss andre.

Vi kjenner ennå ikke de endelige dødstallene fra Paris. Det vi vet, er at det er høyt. Og at det antagelig vil stige gjennom dagen. Helt vanlige mennesker, mange unge, som dro ut en vanlig fredagskveld for å hygge seg, kommer ikke hjem. De som er borte, var noens barn, foreldre, kjærester, søsken, venner, naboer, kollegaer.

Mange av terroristenes ofre svever fortsatt mellom liv og død. Blant dem som overlever, vil mange bære med seg skadene livet ut. Terroren dreper, ødelegger, og sprer sin onde kraft. Ingen kan være uberørt av det som skjer.

Vi kan si at terroren er meningsløs. Men den er ikke det. Tvert om. De som utøver den, gjør det nettopp fordi de har sterke meninger om samfunnet vårt, om verdiene våre og levesettet vårt. Terroren er politisk motivert. De som setter i verk en så gjennomorganisert og planlagt aksjon, med mennesker som kaldblodig skyter og dreper uskyldige medmennesker, har en sterk motivasjon for det de gjør.

Vet hva vi har kjært

IS-terroristenes mål og ideologi bryter med verdiene vårt samfunn bygger på. Med demokrati, ytringsfrihet, toleranse og menneskeverd. Med respekten for selve livet. IS står for det motsatte av oss. IS kjemper mot det vi kjemper for.

Vår kamp mot IS og støttespillere må føres med alle midler vi kan bruke innenfor rettsstatens rammer. Men politimetoder alene er ikke nok. Dette er en ideologisk kamp, en verdikamp. Vi må stå opp for det vi tror på. Våre verdier er sterkere enn deres. Våre verdier vinner. Men det skjer ikke av seg selv. Det krever at vi vet hva vi har kjært, og at vi slår ring om det. Den kampen må vi føre på en måte som gjør at vi bevarer de prinsippene, og de verdiene vi kjemper for.

Misbruker friheten

Europa har opplevd store terrorangrep tidligere. Som togbombene i Madrid i 2004, bombene på undergrunn og busser i London i 2005 – og angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo og en jødisk matbutikk i Paris i januar i år, og på en synagoge og et seminar om ytringsfrihet i København i februar.

Trusselnivået i Europa har vært svært høyt, svært lenge. Vi vet at mange terrorangrep har vært avverget. Det er umulig for åpne samfunn som våre å beskytte seg fullstendig mot slike angrep. Vi er sårbare, også fordi vi ønsker å bevare våre samfunn som åpne og frie. Terroristene misbruker friheten i våre samfunn til å kjempe mot denne friheten.

Oss mot dem

Det er viktig å huske at terror rammer overalt. I debatten om islamistisk terror er det ofte lett å glemme at blant ofrene finner vi flest vanlige muslimer. Tenk IS sitt terrorvelde i Syria og Irak. Tenk stadige angrep i muslimske land. Tenk hvordan de islamistiske terroristene angriper alle de mener ikke forholder seg til deres egne forvridde tolkninger av islam.

Derfor er det viktig å huske at terroristene truer alle mennesker, uansett hvilket livssyn vi har, eller hvor vi har røttene våre. Det er oss mot dem. Terroristene mot alle oss andre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder