I dag er det generalstreik i Norge i to timer mot regjeringens omlegging av arbeidsmiljøloven. De tre streikegeneralene: Fra v: YS-sjef Jorunn Berland, LO - Gerd Kristiansen og Unio-sjef Anders Folkestad. Foto:Frode Hansen,VG

Debatt

Debatt: Hva du egentlig streiker mot

I dag går medlemmer i LO, YS og Unio ut i en politisk streik mellom kl. 14.00 og 16.00. Det vil bli store markeringer over hele landet. Derfor er det viktig å vite hva du egentlig streiker mot.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over fem år gammel

MATS A. KIRKEBIRKELAND, politisk nestleder i Høyres Studenter.

Hei streiker! Ja, du som mest sannsynlig er en hvit nordmann godt forankret i Norges middelklasse. Så bra at du deltar i streiken idag. Det er viktig å bevare privilegier for deg og alle andre som er innenfor det organiserte norske arbeidslivet. Du har selvfølgelig både en moralsk grunn og juridisk rett til å nettopp gå ut og markere en politisk streik, mot de foreslåtte endringene i arbeidsmiljøloven.

Forsvarer de privilegerte

Mats A. Kirkebirkeland. Foto:,

Det er klart at du, som medlem av den mest privilegerte delen av det norske samfunnet, har like mye rett som alle andre samfunnsgrupper til å forsvare nettopp dine privilegier. Men det er også viktig å opplyse om at når du i dag forsvarer den privilegerte norske middelklassen, så streiker du også mot de mindre privilegerte i vårt samfunnet. I to timer idag, bidrar du til å beholde stigen til det organiserte og trygge arbeidslivet fortsatt høyt oppe for svært mange.

Du streiker altså mot noen få og svært moderate forslag til å prøve senke stigen litt ned. Ned til alle de som i motsetning til deg selv, står utenfor det organiserte norske arbeidslivet.

Når du streiker idag, må du vite at du streiker mot innvandreren med flyktningstatus. Innvandreren som gjerne har en god utdannelse fra sitt tidligere hjemland. Som samfunnet i Norge nå kan nyte godt av, og hvor innvandreren selv ønsker å bidra og gi noe tilbake til sitt nye hjemland. Men arbeidsgiveren kan være usikker på om jobbsøkerens språknivå er tilstrekkelig godt nok for en ansettelse. Arbeidsgiveren vil nok heller satse på en hvit nordmann, født og oppvokst i den nå streikende norske middelklassen. Selv om både erfaring og utdannelsesnivå til innvandreren kan være bedre. Innvandreren som du streiker imot, fortsetter derfor å gå på NAV, eller (om man er heldig) ender opp i en overkvalifisert deltidsjobb, der språknivået ofte står på stedet hvil.

Mot ungdom og innvadrere

Når du streiker idag, må du vite at du streiker mot ungdommen som av ulike årsaker har fått ett eller flere hull i CV-en. Ungdommen som er en gjenganger på legekontoret, på sykehuset, og i NAV-systemet.

Kanskje er personen også en «kjenning» av politiet eller hos Kirkens Bymisjon. Eller så har ungdommen brått blitt voksen, etter å ha sittet i fengsel og nå endelig har fått frihet og mulighet til å igjen prøve å bli en del av samfunnets «riktige side». Den samme siden som du er en del av. Selv om du, som streiker idag har hatt flere års god innsats gjennom skole, arbeid, utdannelse, og som nå endelig har endt opp i den trygge norske middelklassen. Det er for all del velfortjent. Men for mange har ikke innsats alene hvert tiltrekkelig nok.

Disse personene stenger du nå ute.

Når du streiker idag, må du vite at du streiker mot arbeidsinnvandreren, som etter flere år i Norge fortsatt går på kortsiktige og ustabile kontrakter, gjennom et bemanningsbyrå. Verftet eller byggeprosjektet som arbeidsinnvandreren jobber ved har nemlig en tidsbegrensing for fullførelse. Hvis denne brytes vanker det forsinkelsesbøter, og prosjektet mister lønnsomhet.

Stenger dørene

Arbeidsgiveren ønsker gjerne å bruke de faste ansatte bedre og mer systematisk, spesielt når prosjektet går mot slutten og er forsinket. Eller når det på noen tider i året er mer arbeid, enn andre tider. Istedenfor ansetter man midlertidige ansatte, som oftest arbeidsinnvandrere. Man kan nemlig ikke avtale en lengre arbeidstid med de faste ansatte, når det kniper på. Selv om den totale årlige gjennomsnittsberegningen ikke øker. Da er en telefon til et bemanningsbyrå ofte eneste reelle mulighet. Du som streiker må derfor vite at du stenger døren til arbeidsinnvandreren som aller helst vil ha fast ansettelse, og kanskje også ønsker å bosette seg og sin familie i Norge.

Det er viktig å vite hva man egentlig streiker mot. Derfor ønsker jeg deg lykke til med streiken! Det er alltid best å være innenfor.

Les også

 1. Vandrer rett inn i løvens hule: Eriksson skal tale på demonstrasjon mot egen politikk

  LO, YS og Unio gjennomfører onsdag storstreik mot forslagene til arbeids- og sosialminister Robert Eriksson.
 2. YS, Unio og LO ut mot regjeringen: Samarbeidet kan rakne

  Arbeidstagergigantene LO, Unio og YS varsler at det brede trepartssamarbeidet med regjeringen kan ryke.
 3. Nå rammes flyplassene av streiken: I feide om streiken gir rett til overtidsbetaling i ettermiddag

  YS krever at de som streiker skal få overtidsbetaling i ettermiddag, hvis streiken fører til at de streikende må jobbe…
 4. Lederne i LO, YS og Unio slår tilbake mot arbeidsministeren: Debatt: Ikke skremt, Eriksson, men uenig!

  Når regjeringen og arbeids- og sosialminister Robert Eriksson foretar de største endringene norsk arbeidsliv på mange…
 5. Barnehager, skoler, fly, tog, flytog, busser, trikk, sykehus, grensekontroll og butikker tas ut i streik onsdag ettermiddag: Slik rammes du av storstreiken

  Norge rammes av en generalstreik onsdag ettermiddag når LO, YS og Unio streiker i to timer mot regjeringens endring av…
 6. Kronikk: Vart du skræmt no?

  LOs og Gerd Kristiansens reaksjon på forslaget om å øke adgangen til å ansette midlertidig minner meg om Trond Kirkvaags…
 7. Kronikk: Forsvar arbeidsmiljøloven – en samfunnssak

  Regjeringens forslag til svekkelse av arbeidsmiljøloven handler om langt mer enn «bare en oppmykning».
 8. Eriksson ypper til mer bråk

  En uke etter at han terget på seg store deler av norsk fagbevegelse, er arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) klar med…
 9. Bygg ny tillit

  Trepartssamarbeidet i arbeidslivet mellom fagbevegelsen, NHO og regjeringen har tjent norsk økonomi godt.

Mer om

 1. Arbeidsliv

Flere artikler

 1. Pluss content

  Forsvar arbeidsmiljøloven – en samfunnssak

 2. Kronikk: Forsvar arbeidsmiljøloven – en samfunnssak

 3. Barnefattigdom et økende problem i et av verdens rikeste land

 4. EØS er ikke problemet

 5. Voldsom protest mot Frp-Erikssons forslag idag: Lammer sentrale flyplasser tirsdag

Fra andre aviser

 1. Bemanning med vikarer

  Fædrelandsvennen
 2. Trygghet før lønnskamp

  Bergens Tidende
 3. Forsvar arbeidsmiljøloven!

  Fædrelandsvennen
 4. Derfor streiket 10.000 bygningsarbeidere

  Aftenposten
 5. Trenger en taxisjåfør å kunne skrive norske, argumenterende tekster på pre-akademisk nivå?

  Aftenposten
 6. Meninger: Svekket jobbsikkerhet i sakte fremmarsj

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder