Leder

VG mener: Når kommunepolitikerne setter utbyggerne foran innbyggerne, er reultatet gitt.

Ifølge den nye sentrumsplan for Stavanger åpnes det for å bygge en kontorblokk foran byens konserthus, samt et kaianlegg for cruisebåter som kommunen mener kan passe rett utenfor Norsk oljemuseum.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL
"Sentrumsområder i en rekke norske bygdebyer og tettsteder har systematisk blitt ødelagt av entreprenører og utbyggere som har fått kommunal velsignelse til å gjøre akkurat som de vil.

I Oslo ser man for seg et nytt regjeringskvartal som kan komme til å overskygge Stortinget. Og akkurat da hovedstaden hadde begynt å venne seg til den såkalte Barcode-rekken ved Operaen, ble det klart at også den skal stenges inne av en ny bymur ut mot fjorden.

VG-kommentar: «Youngstorvets baser»

Byplanlegging, arealdisponering og arkitektur er komplekse prosesser som sjelden egner seg for håndsopprekking på torget. Det er derfor vi velger politikere til å representere oss i disse prosessene, der kompetente fagfolk og opplyste reguleringsmyndigheter skal legge til rette for planarbeidet.

Politikerne er folkets representanter, og skal målbære vårt syn på den inngripen slike prosjekter medfører. Altfor ofte ser vi at de raskt finner sammen med byggeinteressene. Heller enn å tilpasse til det eksisterende og se helhetlige løsninger velger politikerne minste motstands vei og setter seg i fanget på byggherren.

Det er så mye mer stas å bygge nytt enn å ta vare på det vi har. Når kommunepolitikerne setter utbyggerne foran innbyggerne er resultatet gitt. Vi får arkitektoniske katastrofeområder som tjener kun én hensikt: å fylle byggherrens lommebok.

Kommentar: «Bymuren i Bjørvika»

Sentrumsområder i en rekke norske bygdebyer og tettsteder har systematisk blitt ødelagt av entreprenører og utbyggere som har fått kommunal velsignelse til å gjøre akkurat som de vil. Fraværet av estetikk som en faktor i planarbeidet, kombinert med manglende pietet for det eksisterende, gjør at ulykkene skjer igjen og igjen.

Enhver by i hele verden har sine forfeilede byggeprosjekter og arkitektoniske ødeland, men i forhold til areal og folketall må Norge ligge ubehagelig høyt på denne negative rankingen.

Arkitekt og byplanlegger Peter Butenschøn uttalte til NRK i går at vi er en nybyggernasjon med liten respekt for signalbygg. Det er en karakteristikk vi dessverre må si oss enig i. Denne ideen om at enhver tomt på død og liv må være en byggetomt, uttrykker en misforstått form for urbanitet.

Både fortetning og høyhus kan være utmerket byplanlegging, det er likevel ikke fortetningen som skaper byen. Det er allmenningene og åpningene. Slik musikk defineres av pausene, er det mellomrommene som gir en by sjel.

Da den italienske middelalderbyen Amatrice nylig ble rasert av jordskjelv, sa byens ordfører og landets statsminister med en gang at byen skulle bygges opp igjen slik den sto. Kunne en norsk politiker i det hele tatt være i stand til formulere en tilsvarende tanke?

Les også

 1. Bevar 22. juli-senteret

  22. juli-senteret står i fare for å bli flyttet vekk fra Høyblokken i Regjeringskvartalet.
 2. Å slå opp med historien

  Mens man i andre land klarer å revitalisere kjærlighetsforholdet til sine gamle praktbygg, har vi i Norge fått en lei…
 3. Byråkrat-krig om regjeringskvartalet

  Det splitter nye regjeringskvartalet blir Norges største byggeprosjekt. Men de som skal jobbe der raser mot planene.
 4. I terrorens grep

  Rent konkret varte terroren den 22. juli 2011 i 188 minutter. For noen går den aldri helt over.
 5. Den store skuffelsen – fem år etter 22. juli 2011: Hva skjedde med et mer åpent og tolerant samfunn?

  Det ble lovet en oppvask. Det skulle tas et oppgjør med…
 6. Kommentar: Elefanten i handlingsrommet

  Byregjeringens etteranmeldte ja til nytt hovedbibliotek i Bjørvika lyder som et forskuttert nei til Munch-museet…
 7. VG mener: Bygg Deichman
  – avlys Lambda

  Den økonomiske virkeligheten har rent inn i hovedstadens rådhus slik sjøvann har fylt byggetomten i Bjørvika, hvor byens…
 8. Kommentar: Folkets kulturhus forfaller

  Kirken den er et gammelt kulturhus. Det sørger de mer enn tusen julekonsertene i november og desember for å minne oss om.
 9. Kommentar: Nå er gode byråd dyre

  Når en påtroppende byråd forankrer sitt politiske engasjement i sin fortid som revyforfatter, vet du at det er duket for…
 10. Kommentar: Surt i Operaen

  Mange forbinder Den Norske Opera & Ballett med maktmisbruk, råttent arbeidsmiljø og påtvungen homosex.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder