PÅ FLUKT: Et barn og en mann ved et transittsenter for flyktninger i Makedonia. De venter på tillatelse til å krysse grensen til Serbia.

PÅ FLUKT: Et barn og en mann ved et transittsenter for flyktninger i Makedonia. De venter på tillatelse til å krysse grensen til Serbia. Foto: AP ,

Kommentar

Oppskrift på en katastrofe

Det er allerede en dyp politisk krise i Europa. Det neste er en større humanitær krise enn Europa har sett maken til i  generasjoner.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det pågår sortering, innføres strenge kvoter og oppføres grensegjerder og murer i Sentral-Europa. Men det hindrer ikke mennesker fra å forsøke å ta seg til Europa.

Hittil i år har det kommet 110.000 flyktninger og migranter til Italia og Hellas. 413 har omkommet underveis. Det forventes minst en million i år, kanskje to millioner hvis forholdene i Syria forverres ytterligere.

Les også: Flyktninger i Østerrike sorteres med fargebånd

Fluktruter stenges eller det innføres strenge kvoter ved grensepostene. Schengens yttergrense eksisterer bare på papiret. Når alle dører stenges overveldes Hellas av nyankomne. Flere hundre nye kommer hver dag. De har risikert livet ved å komme så langt. De kommer ikke videre.

Dette er en oppskrift på en humanitær katastrofe i et sterkt økonomisk svekket Hellas.

Sjefen for EUs grensebyrå, Frontex anslår at det kommer en million migranter og flyktninger til Europa i år. Fabrice Leggeri sier situasjonen i Syria kan føre ytterligere en million på flukt.

– Det handler om at EU skal overleve, sier Østerrikes innenriksminister Johanna Mikl-Leitner. Etter samtaler i Wien med naboland på Balkan ble det vedtatt at tilstrømmingen må «reduseres massivt».

Les også: Gir Europa 10 dager til å stanse flyktningstrømmen

Et annet spørsmål er om EU kan overleve når stadig flere medlemsland handler på egenhånd og skyver problemene over på andre.

Når det virkelig er behov for internasjonalt samarbeid famler EU. Hvert land sørger for seg. Men Leggeri sier erfaringen er at grensegjerder ikke vil stanse flyktningstrømmen.

Østerrike velger å overhøre kritikken fra Brussel for at de har innført daglige kvoter på hvor mange som kan søke asyl i landet, eller som får lov til å reise videre til andre land. Landet ligger på ruten fra Balkan til landene i Nord-Europa, der de fleste vil søke asyl.

Den kraftige innstrammingen av asylpolitikken bringer Østerrike på samme kurs som flere andre land på Balkanruten. Ungarns omstridte statsminister Viktor Orban har stått i spissen for opprøret mot Brussel.

Landene i Sentral-Europa skylder på at EU ikke har klart å komme frem til en felles strategi i møte med over en million migranter og flyktninger som har ankommet det siste året. En av årsakene er nettopp at flere EU-land i øst nekter å godta EUs planer om å fordele asylsøkerne.

I september hadde EU en plan om å omplassere 160.000 asylsøkere med kvoter for hvert land. Til nå er bare 598 asylsøkere omplassert. Det illustrerer EUs maktesløshet. Inntrykket forsterkes ved at heller ikke avtalen med Tyrkia om å begrense tilstrømmingen har gitt ikke synlige resultater.

Torsdag hjemkalte Hellas sin ambassadør fra Wien i protest. Det sier det meste om samarbeidsklimaet i Europa.

LES OGSÅ:Syv floker EU må løse

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder