Kommentar

Kim-klanens terror: Gift, bomber og kidnappinger

Av Axel Støren Wedén

SKULLE TA OVER TRONEN: En ung Kim Jong-nam poserer med faren sin, landets tidligere diktator Kim Jong-il, på et familieportrett i 1981. Kim Jong-nam var ment til å ta over tronen. Nå er han drept. Foto: Handout AFP

Drapet på Kim Jong-uns halvbror minner om en dårlig krimroman. Men i verdens mest lukkede diktatur går alt an.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over tre år gammel

Av AXEL STØREN WEDÉN

Kim Jong-nam, den eldste sønnen til Nord-Koreas mangeårige diktator Kim Jong-il, er etter alle solemerker blitt drept i shoppingområdet på flyplassen i Kuala Lumpur i Malaysia.

Kim Jong-un går ikke av veien for å likvidere det han oppfatter som intern motstand. 140 av de 340 henrettelsene han skal ha beordret siden han kom til makten i 2011, skal være høytstående ledere fra regjeringen, partiet og militæret - og også slektninger.

Nordkoreanere som lever i eksil, gjør så i frykt. I 1997 ble nevøen av Kim Jong-nams mor, som forøvrig var en innbitt kritiker av regimet, skutt og drept i Seoul. Nordkoreanske agenter var mistenkt for å stå bak.

Mitt besøk i Nord-Korea: «Vår kjære leder har ikke tid til å spise eller sove»

Spinnvill propaganda

AXEL STØREN WEDÉN er debattjournalist i VG. Foto: Frode Hansen VG

At to «femme fatale»-skikkelser skal ha drept halvbroren til verdens mest brutale diktator med en giftpenn eller kjemikaliespray, kunne blitt satt på kontoen over nyheter som er for utrolige til å være sanne.

Nord-Koreas spinnville propaganda gjør at det er en krevende jobb å verifisere nyheter som kommer fra landet. Det finnes mange historier som er rett ut usanne. En av dem er da den nordkoreanske nyhetsoppleseren la ut til landets befolkning om at landet, selvsagt som det første i verden, hadde sendt ut en astronaut til solen.

Samtidig serverer styresettet i Nord-Korea omverdenen en myriade av «fake news»: Kim Jong-un mener blant annet at han har funnet en kur mot sars, ebola og aids.

Stemmer det om nord-koreanske agenter har henrettet Kim Jong-uns halvbror på ordre fra regimet, føyer det seg inn i en historisk rekke av nordkoreansk terrorvirksomhet i utlandet.

Bombet fly og kidnappet skuespillere

Nord-koreanske agenter utgjorde en stor trussel også under de tidligere Kim-diktatorene.

29. november 1987 tok Korean Air flight 858 av fra Baghdad med retning Seoul. Midt i luften sprenger flyet. To nord-koreanske agenter hadde plassert en bombe i bagasjehyllene mens flyet mellomlandet i Abu Dhabi.

Fikk du med deg?: Kim tester Trump

104 passasjerer og 11 besetningsmedlemmer, hovedsakelig sørkoreanere, døde. Da agentene innså at de var i ferd med å bli tatt, tok de ampuller med cyanid gjemt i en pakke med sigaretter. Den mannlige agenten døde, mens den kvinnelige agenten overlevde til å fortelle i avhør pekte at arktitekten bak terrorangrepet var Kim Jong-il selv.

Nordkoreanske agenter ble også brukt for å pleie Kim Jong-ils egne hobbyer. På ordre fra Pyongyang kidnappet agenter i 1978 den sør-koreanske skuespillerinnen Choi Eun-hee i Hong Kong.

Kim Jong UN: – Nord-Korea nær testing av interkontinentalt missil

Seks måneder etter var hennes fraskilte ektemann, den berømte filmregissøren Shin Sang-ok, på leting i Hong Kong etter den sporløst forsvunnede skuespilleren. Han kom til å lide samme skjebne: En pose med kloroform ble dratt over hodet hans. Han var også på vei til fangenskap i Nord-Korea.

Der ble det tidligere ekteparet tvunget til å gjenopplive diktaturets filmbransje. En av deres kreasjoner (i samarbeid med Kim Jong-il selv) ble kommunistregimets versjon av Godzilla, «Pulgasari».

BLE KIDNAPPET: Den sør-koreanske skuespilleren Choi Eun-hee (til høyre) og hennes tidligere ektemann, Shin Sang Ok ble kidnappet av det nordkoreanske regimet for å lage filmer. Her fra 1989 i deres første offentlige opptreden etter årene i fangenskap i Nord-Korea. Foto: Anonymous AP

Kina kan spille en rolle

Kim-dynastiet har vist opp gjennom historien at de er kapable til å utføre de mest bisarre handlingene. Men hvorfor skulle Kim Jong-un gå etter sin eldre halvbror akkurat nå?

Flere spekulerer i om drapet på Jong-nam, skyldes at han var i ferd med å foreta seg noe drastisk som kunne påvirke regimet negativt. Andre peker på at likvideringen skyldes Kinas villighet til å støtte Jong-nam som Kim Jong-uns etterfølger. Kina har lenge vært frustrert over en uregjerlig Kim Jong-un i Pyongyang, som har provosert Kinas ledere med en rekke atomprøvesprengninger, og vist liten villighet til å reformere Nord-Koreas økonomi i retning Kinas.

Så langt er det flere spørsmål enn svar som har dukket opp. Skulle lillebroren stå bak likvideringen av Kim Jong-nam, så er det uansett en iskald maktdemonstrasjon, et utslag av en gjennomparanoid manns forsøk på å bevise at ulydighet mot regimet kan koste deg dyrt.

Les også

Mer om

 1. Nord-Korea
 2. Kim Jong-un
 3. Kina

Flere artikler

 1. Kim Jong-uns ville maktdemonstrasjoner: Provoserer og henretter sine egne

 2. Pluss content

  Diktatorbrorens død

 3. Er lillesøster en diktator?

 4. Pluss content

  Skal ha drept hundrevis: Kim Jong-uns drapsmetoder

 5. Bursdagen til en diktator i Nord-Korea: Mye Kim, lite kos

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder