Kommentar

Den Corbyske knute

Av Atle Jørstad Wergeland

Foto: Tegning:Roar Hagen,VG

LONDON (VG) Den offentlige krangelen i Labour pågår for fullt. Er Jeremy Corbyn (66) venstreradikaleren som kan utslette partiet for godt, eller sosialdemokraten som kan ta dem tilbake til røttene?

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Kampen om å overta som Labour-leder etter valgfiaskoen med Ed Miliband er en lederstrid med skittkasting, skremselspropaganda og fornærmelser.

I begivenhetenes sentrum: Lederkandidaten Jeremy Corbyn.

Corbyn er venstrefløyens kandidat, for høyere offentlig forbruk og mot privatisering. Tross sterk motarbeidelse fra store deler av høyreorientert britisk media, ligger han an til å bli leder for Labour på den siste meningsmålingen. Kritikken har imidlertid også haglet fra prominente Labour-stemmer. Tony Blair, som selv er fra Labours høyrefløy, sa tidligere i sommer sin hjertens mening om Corbyn.

– Når folk sier «hjertet mitt sier at den politikken er riktig» – få en transplantasjon. For det er bare tullete.

Ny utvikling i dag: Avis-aksjon for å knuse Labour

Onsdag denne uken langet Blair igjen ut mot Corbyn i et innlegg i The Guardian. Han sammenlikner situasjonen partiet er i nå som at de går vaklende, med bind for øynene, på vei over stupet.

«Hvis Corbyn blir leder, blir det ikke et tap som i 1983 eller 2015 ved neste valg. Det betyr sammenbrudd, tilintetgjørelse», skriver den tidligere statsministeren.

Bekymringen til Blair og hans meningsfeller er at Corbyns meninger er så radikale og venstrevridde at Labour under hans ledelse ikke kan klare å samle folket, og dermed ikke bli en reell utfordrer til makten. Mange fremtredende Labour-politikere har også uttrykt bekymring for om Corbyn i det hele tatt vil klare å samle partiet.

Innlegget til Blair var starten på det Daily Telegraph karakteriserte som den foreløpig mest dramatiske dagen i Labours ledervalgkamp. Bakteppet er ikke bare at meningsmålinger har Corbyn som den klareste favoritten, men også kaoset rundt selve stemmeprosessen.

Ifølge Daily Mirror har nesten 150 000 nye personer registrert seg for å stemme i ledervalgkampen – over 70 000 som nye Labour-medlemmer, 35 000 som registrerte støttespillere og 35 000 gjennom fagforeninger. Dette skjer i takt med at Corbyns popularitet har økt, og spekulasjoner om at Labours politiske motstandere har meldt seg inn for å stemme på ham, har blitt lansert.

LIGGER GODT AN: Jeremy Corbyn på talerstolen i Aberdeen tidligere i dag. Foto:Russell Cheyne,REUTERS

Kontrasten til det norske Arbeiderpartiet kunne knapt vært større. I Norge var overgangen mellom Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre friksjonsfri. Ingen innsigelser mot arvtakeren, bare unison, varm applaus fra silkehanskekledte hender på det ekstraordinære landsmøtet.

I Storbritannia bruker de boksehansker. Jeremy Corbyn er mannen som får flest på trynet, men også flest klapp på skulderen.

Corbyn, Yvette Cooper, Andy Burnham og Liz Kendall er kandidatene. Nyere Labour-tradisjon tro ble Corbyn – nærmest mot sin vilje – nominert som venstrefløyens lederkandidat fordi man ville skape en bredere debatt.

– Dessverre var det min tur, sa han i et intervju med The Guardian kort tid etter nominasjonen var klar.

Faktisk fikk han bare så vidt nok nominasjoner til i det hele tatt å stå som kandidat, ifølge BBC.

Stikk i strid med alle forhåndsspådommer – også Corbyns egne – har 66-åringen imidlertid seilt opp til å bli den store favoritten til å etterfølge Ed Miliband.

Folk har stimlet til i stappfulle møterom for å se og høre på mannen som har vært parlamentsmedlem for Islington North sammenhengende siden 1983. Da var han 34 år gammel.

For de som støtter ham er Corbyn en kompromissløs politiker som fremmer deres meninger, uten vissvass. Så kompromissløs at han skilte seg fra kona etter tolv års lykkelig ekteskap, fordi hun insisterte på å sende deres eldste barn til en mer akademisk skole enn det som var tilgjengelig i deres bydel. Corbyn vil ta partiet tilbake mot venstre, og gjøre skillet mot De konservative mye tydeligere fram mot valget i 2020.

Det skjer på en tid der Labour på et vis er på søken etter seg selv, etter valgfiaskoen i vår, etter Tony Blairs høyreorienterte New Labour.

Den profilerte Labour-politikeren Peter Hain sier til The Guardian at partiets fundamentale verdier, rettferdighetssansen og troen på likhet, demokrati og menneskerettigheter har gått tapt de siste 20 årene.

– Jeg tror det er en lengsel etter Labours sjel i partiet, sier han.

Les også

Mer om

  1. Storbritannia

Flere artikler

  1. Omstridt 66-åring blir ny Labour-leder

  2. Avis-aksjon for å knuse Labour

  3. Britiske Labour imploderer: Et varslet selvdrap

  4. I en annen verden

  5. Labourgerkrigen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder