ARKIVERT: – Det er fristende å spørre om den ekstra lange nedstengingen i år er del av et større bilde, skriver underskriverne. Foto: Thomas Brun

Debatt

Stengte arkiver i sommer!

Én institusjon ser ut til å ta dette med covid-19 enda mer alvorlig enn andre: Arkivverket!

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over 44 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Siden midten av mars har landet vært stengt ned. Covid-19 epidemien har krevd sitt. Nå er samfunnet i ferd med å åpnes. Vi kan ta en tur på byen, hoppe i bassenget og stikke en tur innom gymmen. Selvfølgelig følges smittevernrådene. Det skulle da bare mangle!

Men en institusjon ser ut til å ta dette med covid-19 mer alvorlig enn andre, Arkivverket! Etter å ha vært stengt siden 15. mars, meldes det nå at man ikke åpner dørene for publikum før i midten av august. Arkivverket er landets sentrale arkivinstitusjon, som forvalter dokumentasjon skapt av staten gjennom århundrer. Dette er dokumentasjon som kunnskapsarbeidere av alle slag bruker for å skape nye innsikt i historien til det norske samfunnet.

I kjølvannet av nedstengningen ligger forsinkede stipendiater og forskningsprosjekter, avbrutte søknader og uferdige masteroppgaver. Dette koster samfunnet store penger!

Jo da, Arkivverket har en løsning. Man tilbyr brukerne det som kalles digitalisering på bestilling. Publikum skal kunne bestille digitale kopier av arkivmaterialet man trenger. Prioritet er gitt til forskere, forfattere og studenter som arbeider med prosjekter underlagt stramme tidsfrister og trange økonomiske rammer. Vel og bra!

Men Arkivverkets løsning er ressurskrevende og lite treffsikker. Å digitalisere den typen arkiver kunnskapsarbeiderne trenger er vanskelig. Grunnen er enkel: For å skrive ferdig en historiefaglig avhandling, en biografi eller en bok om et historisk emne må forskeren og forfatteren lete gjennom en lang rekke med arkiver, gå gjennom esker på esker med arkivstoff, for å finne fram til akkurat de dokumentene som kaster lys over et emne.

Arkivene som Arkivverket forvalter er ikke utstyrt med så detaljerte innholdslister, eller kataloger, at man raskt ser om det er noe av relevans der. Vi kan fort oppleve at Arkivverket bruker ressurser på å digitalisere arkiver som ikke kan brukes. Å lete i arkiver er å søke etter nåla i høystakken, et langsommelig arbeid. Å bestille arkiver for digitalisering uten at brukeren selv først har sett gjennom arkivene blir som å lete etter vann med ønskekvist!

Vi forstår ikke hvorfor Arkivverkets lesesaler må holdes stengt fram til midten av august. Vi kan heller ikke se at en løsning med digitalisering på bestilling er god nok for forskere og forfattere som bruker Arkivverket. Det ville være en enkel sak å tilby publikum et begrenset åpningstilbud, og å iverksette effektive smitteverntiltak i Arkivverkets publikumsarealer. Lesesalene er romslige, det er fullt mulig å holde sosial distanse der, mellom ansatte og publikum og mellom publikum selv. De ansatte skal jo være på jobb likevel, hvordan skal det ellers digitaliseres?

Det er forståelig at Arkivverket må ha ta covid-19 på alvor, men Arkivverket går for langt. Det er fristende å spørre om den ekstra lange nedstengingen i år er del av et større bilde, hvor Arkivverket litt etter litt blir mindre tilgjengelig for publikum, også profesjonelle aktører? Vi lurer, spesielt i en tid da kildekritikk og kunnskap om fortiden er viktigere enn noen gang.

Elisabeth Teige, førstelektor, Høgskolen i Volda
Åsmund Svendsen, førsteamanuensis i historie, Høgskolen i Volda
Eirinn Larsen, professor i historie, Universitetet i Oslo
Knut Dørum, professor i historie, Universitetet i Agder
Carl Emil Vogt, forsker, Universitetet i Tromsø og HL-senteret
Roald Berg, professor i historie, Universitetet i Stavanger
Jan Frode Hatlen, førsteamanuensis i historie, NTNU
Ragnhild Hutchison, Daglig leder, Tidvis AS
Kjersti Brathagen, universitetslektor, Universitetet i Sørøst-Norge
Hilde Gunn Slottemo, professor i historie, Nord Universitet

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Historie
 3. Digitalisering
 4. Forskning

Flere artikler

 1. Arkivene og corona

 2. Professor hevder Stockholm kan nå immunitet i juni

 3. Pluss content

  Stor studie: Stikket som kan beskytte mot corona

 4. I denne byen har flere enn 100 taxisjåfører mistet livet etter virusutbruddet

 5. Bruker 16 år gammel forskning: – Vi kommer ikke videre

Fra andre aviser

 1. Kronikk: Forskningsdrevet innovasjon gir omstilling og verdiskapning

  Bergens Tidende
 2. Advarer kulturlivet mot å gå i «gratisfellen»: – Slutt med dugnaden!

  Bergens Tidende
 3. Advarer kulturlivet mot å gå i «gratisfellen»: – Slutt med dugnaden!

  Aftenposten
 4. Debatt: – Det er vanvittig smertefullt å stenge et teater

  Bergens Tidende
 5. Samskaping for fremtidens kunnskap

  Fædrelandsvennen
 6. NHO-sjefen om coronakrisen: – Jeg er mer optimistisk enn jeg var i slutten av mars

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder