Tegning: Roar Hagen/VG Foto: ,

Kommentar

Den store kommunefesten

I morgen skal NHO fjerne over 300 norske kommuner. Men er Norge egentlig klare for det?

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Årskonferansen til NHO treffer av og til planken. I 2006 var temaet «Oppdrag Nord», om mulighetene for et olje- og gasseventyr i Barentshavet. Optimismen var grenseløs, og NHOs konferanse satt en dagsorden som gjorde Jonas Gahr Støre til superkjendis i nord.

Barentseuforien varte noen år, Hydro og Statoil slo seg til og med sammen for å være med russerne på utbyggingen av Shtokmanfeltet. I dag er eventyret lagt under et tykt lag av kald is. Norge og Russland har innført tunge økonomiske sanksjoner mot hverandre, og gassfelt i Barentshavet vil neppe lønne seg på en lang stund. Men i 2006, var NHOs konferanse i januar det heiteste politiske arrangementet på mange år.

Ydmyket Erna

Siden har det vært mer varierende. I 2011 var temaet «Velferdsfellen». Men det de fleste snakket om etterpå var arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) og hennes nedlatende bemerkninger om en norskprodusert lenestol som var konferansens symbol. Bjurstrøm kom seg aldri helt etter den der.

Et mer skjult drama i 2011 var talerlisten. Nyinnsatt NHO-sjef Kristin Skogen Lund hadde invitert både Frp-leder Siv Jensen og Høyres Torbjørn Røe Isaksen til å holde profilerte innlegg under konferansen. Høyre-leder Erna Solberg var gjemt bort i et panel godt nede i programmet.

Det ble lagt merke til av Solberg og kretsen rundt henne. Kristin Skogen Lund har aldri utmerket seg ved politisk fingerspissfølelse, men ydmykelsen av Erna Solberg i 2011 er nok blant hennes største brølere. Statsministeren er ikke typen som glemmer slikt.

I morgen handler det om kommuner. Under tittelen «7 millioner», vil NHO dra opp debatten om hvordan fremtidens Norge skal organiseres. Vi blir flere mennesker, selv om tallet 7 millioner, som skal representere Norges befolkning om 25 år, nok er overdrevet. Og vi bor tettere. Flyttemønsteret i Norge er tydelig, tilstrømmingen går fra distriktene til de store byregionene.

Gulrot og pisk

Timingen er god, nesten skreddersydd. Høyres store prosjekt i regjering er å gi Norge ny kommunestruktur. Antallet kommuner skal ned. Dette ble tydelig kommunisert i valgkampen, og Solberg oppfatter at velgerne har gitt henne og Høyre et klart mandat til å slå sammen kommuner med gulrot og etter hvert pisk.

Høyre har stått sterkt i de nye byregionene de siste årene. Etter hvert som boligfeltene legger åker og eng under seg på Romerike og i Trøndelag, øker Høyres oppslutning. Den nye høyrebølgen lukter ferske barnesetetrekk i fornuftig stasjonsvogn med ecodrive og for liten motor. Den bæres av generasjonene som har forlater hjembygda og skaper seg nye liv i storbyenes nye forsteder. Tilknytningen til den nye hjemkommunen er svak, det er lite sannsynlig at det blir fakkeltog mot kommunesammenslåing gjennom de nye boligfeltene i Rælingen.

NHO treffer godt med temaet, debatten om ny kommunestruktur begynner for alvor nå. Men den begynner med et Høyre som er politisk svekket etter en tøff budsjetthøst. Entusiasmen for det borgerlige prosjektet er lav hos velgerne, og tynnslitt hos Venstre og KrF. Ap går mot et kanonvalg til høsten, og vil neppe være interessert i å risikere velgersmell ved å juble for kommunesammenslåinger. Den som har sett litt på sykehuskrigen i Møre og Romsdal, vil ha en idé om hvilke krefter som utløses når kommuner og regioner skal bli enige om noe.

Sterk motstand

Ny kommunestruktur er en så stor reform at den krever tung politisk kapital. Motkreftene er sterke, og vil forsøke å få dette til å handle om sentrum mot periferi og pengemakt mot vanlige folk. Den siste motsetningen har regjeringen klart å tråkke uti med begge beina med sitt formuesskattekutt.

Hva slags drahjelp NHO og Kristin Skogen Lund kan gi Erna Solberg i denne saken, er uvisst. Skogen Lunds innlegg på konferansen heter «Fornuft og følelser», det kan være en illevarslende tittel for den som forsøker å skape en bred forankring for kommunereformen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder