Foto: ,

Kommentar

Omstridt Nobelpris

Den som sier at nobelprisen til Malala ikke er omstridt har ikke forstått hva det vil si å bli skutt i ansiktet. Islamistene har gått amok i verden og kvinnekampen er en kamp på liv og død.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det er umulig å forstå for de fleste av oss. Men mange steder i verden oppleves utdannede jenter og kvinner som en trussel. Fundamentalistiske islamister bomber og brenner ned jenteskoler, og kaster syre i ansiktet på jenter som trosser truslene og går på skolen.

I Afghanistan, for tre år siden, traff jeg Nagia. Sammen med søstrene sine hadde hun drevet skole i skjul under Taliban. Nå jobbet hun på et barnehjem i Kabul. Som mange andre mennesker under det barbariske Taliban-styret, hadde hun og søstrene risikert livet for å gi afghanske barn en fremtid.

Da jeg traff henne, knyttet hun håpet for et bedre Afghanistan til at flere unge tross alt hadde lært å lese og skrive nå. Mennesker som selv kan lese, trenger ikke å tro blindt på det andre sier. De kan i stedet stille spørsmål, lete frem informasjon selv. Svarene de finner, gjør at de kan stille krav.

Muslim og hindu

Malala Yousafzay mistet nesten sitt liv, i kampen for jenters rett til å gå på skole. Hennes blogginnlegg hadde provosert Taliban i grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan. Hun overlevde mirakuløst skuddene de voksne mennene avfyrte mot henne.

Siden skuddene falt for to år siden, har Malala blitt et symbol for jenter over hele verden. Hun er et levende eksempel på at kunnskapstørste jenter ikke lar seg stanse av ekstremistene. I kraft av sin historie alene gir hun håp.

De færreste av oss hadde hørt om Kailash Satyarthi før fredag. Men nobelkomiteens genistrek i år var å dele Nobels fredspris for 2014 mellom ham og Malala. Hjemlandene deres; India og Pakistan, er bitre fiender. Malala er muslim, mens Satyarthi er hindu. Også han har vært truet på livet. To av medarbeiderne hans har blitt drept. Det koster å utfordre mektige næringsinteresser.

Langsomt og tungt

Satyarthi har allerede invitert Malala til å samarbeide for å skape fred mellom de to atommaktene India og Pakistan. Men det er ikke først og fremst dette fredsaspektet som var begrunnelsen for å gi de to årets fredspris. Nei, det var erkjennelsen av at det er barn og unge som skal bringe verden videre. I komiteens begrunnelse heter det blant annet:

"Det er en forutsetning for en fredelig utvikling globalt at barn og unges rettigheter respekteres. Særlig i konfliktområder bidrar overgrep mot barn til at konflikter føres videre gjennom generasjoner."

Satyarthi har reddet mer enn 80.000 barn ut av slavearbeid. I mer enn tretti år har han jobbet som aktivist, demonstrant og lobbyist. Han har vært sentral i arbeidet med å sikre barns rettigheter i internasjonale konvensjoner.

Det kan høres tørt og kjedelig ut. Men gjennom slike avtaler og regelverk får verdenssamfunnet en mulighet til å presse stater til å ta vare på sine barn og unge. Det kan gå langsomt, og det kan være tungt. Det er ikke mulig å få til uten at saken får oppmerksomhet, slik at velgere og forbrukere legger press på sine politikere.

Forbrukermakt

Mens Malala kjemper mot ekstremisme og kvinnehat, er det grådigheten som er Satyarthis mektigste motstander. Når små hender syr fotballer og vever tepper, er det fordi barna ikke koster stort. Fotballene, mobiltelefonene og teppene blir billigere. Produsentene tjener mer, og vi kan få flere varer for pengene våre. Barna nektes grunnleggende rettigheter, som skolegang og lek. Unge mennesker mister muligheten til å utvikle seg til det beste de kan bli.

De siste årene har verden for alvor blitt oppmerksom på barnearbeid. Heldigvis. Forbrukerne er mer våkne. Presset mot produsentene er tøffere. Det har både Ikea og Telenor merket. Etter at det ble kjent at de hadde benyttet seg av barn til å jobbe for seg, inngikk begge et samarbeid med Unicef for å bekjempe barnearbeid.

Menn som hater kvinner

Grådighet er en mektig fiende. Men den er rasjonell, i den forstand at den viker for motmakt. Når forbrukerne reagerer, tvinges produsentene til å forandre seg. Den gode nyheten er at antall barnearbeidere har gått ned. Det skyldes innsatsen til aktivister som Satyarthi.

Malala står overfor enda farligere motkrefter. Hun har så vidt startet sitt livs kamp. Malala vet at kunnskap gir frihet, og at ekstremistene ikke ønsker at kvinner skal være fri.

Hun vet også, bedre enn de fleste, at årets tildeling av Nobels fredspris slett ikke er ukontroversiell. Den utfordrer vår tids mørkeste krefter, representert ved Taliban i Pakistan og Afghanistan, ved IS i Syria og Irak, ved Boko Haram i Nigeria - og ved voldelige islamister i alle verdenshjørner.

De har våpen. Og de hater kvinner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder