Leder

VG mener: Ufint av Lundestad

UFRED: Nobel-direktør Geir Lundestads (t.h.) oppgjør med komitéformann Thorbjørn Jagland risikerer å vri fokus vekk fra årets fredsprisvinnere. Foto:Harald Henden,VG

Mangt kan sies om direktør Geir Lundestads utblåsning i Aftenposten i helgen. Men noen nobel opptreden var det ikke. Det offentlige bakholdsangrepet på Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, er ikke en Nobel-direktør verdig. «Umusikalsk av Lundestad», mente Høyres nestleder i Stortingets utenrikskomité, Øyvind Halleraker. Direkte ufint, mener vi.

Problemet er ikke Lundestads etterlysing av utenrikspolitisk kompetanse i Den norske Nobelkomité. Vi vil tvert imot gi ham rett i at det må være et minstekrav. Vi synes heller ikke det er særlig kontroversielt å problematisere innslaget av tidligere utenriks- eller statsministre i komiteen. Vi deler Lundestads syn på at «regjeringssjef» er en ryggsekk det ikke uten videre går an å henge fra seg.

Nobelkomiteens faktiske uavhengighet og hvordan dette oppfattes forutsetter en god armlengdes avstand til den sittende regjering. Aktive stortingspolitikere, statsråder eller andre med formell tilknytning til regjerende myndigheter har derfor ingen ting i Den norske Nobelkomite å bestille. Komiteens sammensetning, medlemmenes kvalifikasjoner og hvordan enkelte synes å ha mottatt vervet som sluttoppgjør for lang og tro tjeneste i politikken, er legitime spørsmål å stille – og knapt noen har bedre innsikt i denne materien enn Nobelinstituttets direktør siden 1990. I denne perioden har Geir Lundestad også vært Nobelkomiteens sekretær.

Men vi fatter ikke hvorfor han nå – fire dager før den store prisfesten i Oslo – velger å gå ut med dette. For det første er Geir Lundestad stadig komitésekretær og direktør for Nobelinstituttet enda en stund til. Formelt har han skapt en umulig samarbeidssituasjon med Nobelkomiteens leder, selv om dette både er tidsbegrenset og Jagland, strengt tatt, må tåle kritikk.

Atskillig mer beklagelig er hvordan Lundestad med dette uverdige utspillet risikerer å vri Nobelprisens flomlys vekk fra hedersgjestene Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai. En oppmerksomhet som utelukkende skulle vært fredsprisvinnerne til del. En modig ung kvinne som nesten ofret livet for jenters rett til skolegang havner i skyggen av Lundestads ego og hans behov for å ta et oppgjør med Thorbjørn Jagland. Geir Lundestad er dreven nok til å vite at det er slik disse mekanismene er, så det er ingen grunn til å tro annet enn at hvert ord som falt i samtalen med Aftenposten var kalkulert og gjennomtenkt.

Les også

Mer om

  1. Nobels Fredspris

Flere artikler

  1. Jagland slår tilbake mot Lundestad

  2. Lundestad: Feil å gi Fredsprisen til Obama

  3. Nobelkomiteen tause om Lundestad-oppgjør

  4. Jagland kastet – Five ny leder av Nobelkomiteen

  5. Lundestad tar kraftig oppgjør med Nobelkomiteen: - Det må være et minimumskrav å kunne snakke engelsk

  6. Lundestad om Nobel-boken: En ærlig beskrivelse av alle jeg omtaler

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder