PRESIDENTPARET: Robert og Grace Mugabe ved presidentboligen i Harare 28. oktober. Foto:Tsvangirayi Mukwazhi,Ap

Kommentar

En politisk såpeopera

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I over 30 år har Robert Mugabe styrt Zimbabwe mot konkurs. Nå er ektefelle Grace (49) rede til å overta og slik skape et dynasti i despoti. Grace (49) er Mugabes andre ektefelle. Hun er beryktet for dyre vaner og har fått tilnavnet Gucci Grace eller nasjonens første-shopper. Men offisielle media foretrekker å fortelle historier om hennes veldedighetsprosjekter.

BAKGRUNN:30 år med Mugabe

Det virker som løpet er lagt for større oppgaver for Grace Mugabe. På kort tid har hun både blitt akademiker og politiker. Etter bare to måneders studier tok hun tidligere i år doktorgraden i sosiologi. Underlig nok er det ingen som finner Dr. Mugabes doktoravhandling. Som ny leder for kvinneligaen i regjeringspartiet Zanu-PF vil hun få en viktig politisk plattform.

Hvis Grace skal etterfølge sin mann som president må nåværende visepresident Joyce Mujuru fjernes, ettersom hun lenge har vært ansett som den sterkeste kandidat til å overta. Først anklaget Grace Mugabe visepresidenten for å være inkompetent, demonisk og splittende. Førstedamen krever derfor at visepresidenten må gå av. Sist helg fulgte regjeringskontrollerte aviser opp med å anklage Mujuru for korrupsjon, kuppforsøk og endog drapsplaner mot presidenten. Mujuru benekter alle anklager og vil gå rettens vei for å bli renvasket.

Robert Mugabe (90) har styrt Zimbabwe siden 1980. Zimbabwe var en ett-partistat frem til 2008 da Mugabe i noen år måtte finne seg i å dele makt med opposisjonen. Det tok slutt med det omstridte valget i 2013 som ble vunnet av Mugabe. Hans parti, Zanu-PF, fikk to tredjedels flertall i parlamentet. Intriger og maktkamp er ikke noe nytt i regjeringspartiet, men nå rives det i stykker av personkonflikter.

Mugabes katastrofale politikk har skapt dyp fattigdom, hyperinflasjon og undertrykkelse. Zimbabwe gikk fra å være et rikt jordbruksland til et land som mangler det meste. Det eneste Zimbabwe har i overflod er bisarre politiske intriger.

Kanskje er det ikke så overraskende hvis Robert Mugabe vil overføre makten til kona. Han stoler kanskje ikke på andre. Og ved å styrke ektefellens posisjon kan Mugabe forsikre seg om at han blir sittende som president til han dør på post.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder