Kommentar

Fornuft og følelser

Av Per Olav Ødegård

JA TAKK: SNPs leder Alex Salmond besøker Brownings Bakers bakery i Kilmarnock i forbindelse med valgkampen. Foto: PA,

Om ni dager står skottene overfor et enkelt ja eller nei
spørsmål. Bør Skottland bli en uavhengig nasjon?

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fem år gammel

De siste meningsmålingene foran folkeavstemmingen viser dødt løp, men tendensen går i retning av ja. Lenge hadde nei-siden en tosifret ledelse, nå er ja-siden så vidt foran. Konsekvensene av et ja vil være historiske og vidtrekkende, et politisk jordskjelv. En 307 år gammel union avvikles. Det Storbritannia vi kjenner opphører. En ny europeisk stat blir født

I London øker nervøsiteten for hver meningsmåling som viser at ja-siden er i medvind. Først nå er det som alvoret virkelig synker inn. Det mange ønsket å tro var utenkelig er i ferd med å skje.

Det er betegnende at David Cameron til stadighet insisterer på at han ikke vil gå av som statsminister selv om Skottland skulle forlate unionen. Kanskje er ikke avgjørelsen i hans egne hender? Hvis Storbritannia går i oppløsning kan parlamentsmedlemmer av Camerons konservative parti komme til å fremme mistillitsforslag. Hvis Cameron hadde truet med å gå av, ville det etter alt å dømme styrket den skotske ja-siden. Cameron og de konservative står særdeles lavt i kurs i nord.

Tradisjonelt er Skottland politisk rødt. Industri- og gruvearbeiderne stemte trofast på arbeidspartiet, Labour. Men kjernevelgerne likte ikke Tony Blairs «New Labour» og søkte seg i stedet mot det skotske nasjonalistpartiet SNP og deres sosialdemokratiske plattform under valget i 2007. SNP vant flertall og Alex Salmond ble leder for den skotske selvstyreregjeringen.

Ettersom Cameron er en belastning for nei-siden, har det i stor grad vært opp til Labour-leder Ed Miliband å utkjempe dette politiske slaget for Storbritannia. Miliband vedgår at han føler et «enormt stort ansvar» for å beholde Skottland i unionen, og også han er tvunget til å benekte at han må gå av ved et tap.

Skottene anser seg allerede som en nasjon, de har utstrakt selvstyre og London er villig til å gi dem enda størreråderett om de bare forblir i Storbritannia. Valgkampen har handlet om fornuft og følelser. Nei-kampanjen har forsøkt å overbevise skottene om at uavhengighet er risikabelt og skadelig. Salmond har spilt på nasjonalfølelse og alt skottene kan oppnå alene. Han har vunnet valgkampen, men det gjenstår å vinne valget.

Flere artikler

  1. Skottlands regjeringssjef: Velgerne ble lurt i folkeavstemningen

  2. Nasjonalistenes søte revansj

  3. Skotter lider valgets kval

  4. Hun er det yngste parlamentsmedlemmet siden 1667

  5. Cameron har stemt - nå skal hans framtid avgjøres

  6. Knapt flertall mot skotsk uavhengighet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder