I MEDIA: – Den virkelig store tåkefyrsten i norsk politikk, er uten tvil Kristelig Folkepartis leder, Knut Arild Hareide. Partiet fremstår som et vingleparti som man rett og slett ikke kan stole på, skriver kronikkforfatteren. Foto: Helge Mikalsen , VG

Debatt

Kristelig Trusselparti

Har du lagt merke til det samme som meg - at hver gang Kristelig Folkeparti er i media, så fremsetter de en eller annen slags trussel mot den blåblå regjeringen?

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

EINAR GELIUS, prest og forfatter

Enten temaet er flyktninger, søndagshandel eller statsbudsjettet – så er partiets tillitsvalgte og folkevalgte raskt ute med sine advarsler mot Erna Solberg og Siv Jensen – «hvis vi ikke får viljen vår – vil samarbeidsprosjektet med regjeringen forsvinne».

Ikke til å stole på

Einar Gelius. Foto: Krister Sørbø , VG

Det begynner å bli irriterende at et miniparti med en oppslutning på drøyt fem prosent skal få så mye oppmerksomhet og ikke minst; makt. Og det forundrer meg at et parti som selv oppfatter seg som kristne bedriver regelrett maktspill med sine mange trusler.

Kristelig Folkeparti er blitt Kristelig Trusselparti. Det skaper hverken tillit eller troverdighet. Og enda verre: partiet fremstår som et vingleparti som man rett og slett ikke kan stole på. For sentralt har partiet inngått en samarbeidsavtale med de andre borgerlige partiene, men lokalt ser man nå etter kommunevalget, at Kristelig Folkeparti mange steder velger allianse med de rødgrønne partiene.

Kristelig Folkeparti er en merkelig blomst i den norske partipolitiske floraen. Partiet er et sammensurium av en kristen sekt, vestlandspietisme og en politisk særinteresse-forening. Partiet påstår iherdig at det skal være et tydelig skille mellom politikk og religion – men partiet møter seg selv i døra mange ganger ved selv nettopp å blande religion og politikk sammen. Bare navnet på partiet tilsier jo at man her står overfor et parti som vil ha Bibelen som rettesnor. Altså politikk iblandet religion – eller motsatt.

LES: Hareide taus om hva han stemte i kirkevalget

Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, blir ofte omtalt som «tåkefyrste». Mange forstår ikke hva mannen egentlig mener i viktige spørsmål. Men den virkelig store tåkefyrsten i norsk politikk, er uten tvil Kristelig Folkepartis leder, Knut Arild Hareide.

For noen dager siden fikk han følgende konkrete og enkle spørsmål av VGs journalist: «Mener du at homofili er synd?» Hareides svar er noe av det mest tåkete og unnvikende jeg har lest på lenge. Hareide svarer nemlig: «Jeg går ikke inn på spørsmål om hva som er synd eller ikke. Heller ikke om skilsmisser eller banning er synd. Som politiker holder jeg meg unna det, fordi det er spørsmål teologer og menigheter må besvare.»

Så vidt jeg skjønner, er Knut Arild Hareide ikke kun politiker. Han er også et troende menneske med et kristent livssyn. Ja, han leder til og med et politisk parti som hevder å ha de kristne idealene og verdiene som sin rettesnor. Kristen tro og praksis handler i stor grad om både menneskeverd, menneskesyn og rettferdighet.

LES: En spinkel mann med voksende pondus

Hva med de homofile?

Spørsmålet er om disse grunnleggende verdiene er noe mer enn flotte honnørord for Hareide og resten av Kristelig Folkeparti?

Jeg har jo registrert Hareides harmdirrende engasjement mot Fremskrittspartiets flyktningpolitikk. Han har med et kristent nestekjærlighetsbudskap påpekt at vi bør ha et åpent og raust sinn overfor flyktningene som strømmer inn over Europas grenser.

Men hvorfor hører vi ikke det samme nestekjærlighetsbudskapet overfor homofile? Hvorfor er det så vanskelig for Hareide å ta et oppgjør med alle de kristne menighetene og enkeltpersonene som definerer homofili som synd?

Diskriminerer andre

Hareide sier at han «velger å være ryddig» – men med sine unnvikende svar, blir han bare mer og mer uryddig. Er det å ta abort synd? Er skilsmisse synd? Er rasisme synd?

Dette er spørsmål som reiser helt grunnleggende spørsmål knyttet til både menneskeverd og menneskesyn. Ved å stemple andres meninger og tro som «syndige», så er man faktisk med på å diskriminere andre.

Så lenge Knut Arild Hareide ikke vil ta et oppgjør med disse holdningene, er han med på å gi legitimitet til at kristne menigheter og enkeltpersoner kan fortsette å diskriminere sine medmennesker. Som kristen – og som aktiv samfunnsdebattant – bør Hareide her gå foran i å bekjempe diskriminering og urett i kristne miljøer.

Gjemmer seg

Heller ikke i spørsmålet om kirkelig vigsel av homofile, vil Hareide gi offentligheten et tydelig svar. Hva mener Kristelig Folkeparti i et spørsmål som ved kirkevalget nå i høst var det utvilsomt viktigste spørsmålet?

Igjen gjemmer Hareide seg bak formuleringer som at «Den norske kirke skal bestemme over seg selv». Men spørsmålet er jo hva Kristelig Folkeparti som et kristent livssynsparti mener om likestillingen mellom heterofile og homofile par – og om kirken også skal kunne vie homofile par?

Det kan virke som om Kristelig Folkeparti er mer opptatt av det politiske spillet – alle truslene som fremsettes – enn det å bekjempe kristne menigheter og enkeltpersoners diskriminering av homofile.

Les også

 1. Må godta Venstres søndags-forslag

  Regjeringspartiene har innsett at de ikke kommer særlig…
 2. Hareide taus om hva han stemte i Kirkevalget

  Knut Arild Hareide er taus som en østers om hva han stemte ved Kirkevalget.
 3. Norge kan bli med i ny 
  EU-kvoteordning for flyktninger

  Europaminister Vidar Helgesen (H) varsler at Norge kan bli med i et fast system som fordeler flyktninger fra landene…
 4. Storbyene sier nei til søndagsåpne butikker

  De største byene i Norge sier nå absolutt nei til søndagsåpne butikker.
 5. Aps triumf - og verden videre

  Selv ikke sentrale Ap-folk hadde våget å drømme om et så godt valgresultat.
 6. Disse sakene kan ha avgjort valgkampen

  Bråk i Bergen, en skrytevideo av de sjeldne og millioner av mennesker på flukt.
 7. KrF angriper Støre for å «legge seg inntil Erna» i flyktningpolitikken

  KrF-leder Knut Arild Hareide beskylder Ap-leder Jonas Gahr Støre for å falle ned på feil side i debatten om Norges…
 8. Hareide bøyer seg for Sivs skattekutt for de rikeste

  KrF-leder Knut Arild Hareide sier den nye toppskatten kan gjøre at kuttene regjeringen foreslår i formuesskatten likevel…
 9. Terningene er kastet: Her er dommen etter VGs duell-maraton

  Venstre-leder Trine Skei Grande kledde av Miljøpartiet De Grønne. Hun fortjener derfor toppkarakter.
 10. Spinkel mann med voksende pondus

  KrF oppleves av mange som mørkemennenes parti. Men KrF-leder Knut Arild Hareide er en tolerant mann.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder