Leder

Israelsk nødløsning

Foto: Roar Hagen

Etter tre valg på vel ett år uten noe klart resultat får Israel en samlingsregjering. Statsminister Benjamin Netanyahu og opposisjonsleder Benny Gantz er enige om å fordele makten de neste tre årene. Det er en nødløsning fremskyndet av coronaepidemien.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over 151 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Israel har nær 14 000 bekreftede corona-tilfeller. Flere enn 180 er døde. Store deler av samfunnet og det økonomiske liv er stengt. Knapt noen ønsker enda et valg, og særlig ikke i en folkehelsekrise.

Verken Netanyahu eller Gantz klarer å danne regjering alene. Den uunngåelige konklusjon at de er dømt til å samarbeide.

les også

Danner «kriseregjering» i Israel - bytter på å være statsminister

Netanyahu har trukket det lengste strå i forhandlingene. Han oppnår det aller viktigste, å fortsette som statsminister til tross for den alvorlige korrupsjonssaken mot ham som kommer for retten 24 mai.

Gantz blir visestatsminister frem til oktober 2021, da de to etter planen bytter roller. Gantz lover i valgkampene at han aldri ville gå i regjering med en statsminister som er tiltalt for kriminelle forhold. Når han likevel gjør det sprekker hans parti, den blåhvite allianse. Mange er skuffet ettersom de stemte på Gantz fordi han var den eneste som kunne frata Netanyahu regjeringsmakten. 

les også

Stilleste uke i Jerusalem

Gantz representerer det politiske sentrum. Det positive ved samlingsregjeringen er at den politiske tyngekraften flyttes mot sentrum, på bekostning av innflytelsen fra ultraortodokse partier og ytterliggående nasjonalister.

Det hjelper imidlertid ikke palestinernes sak. Netanyahu får nå en mulighet til å annektere store deler av den okkuperte Vestbredden før USA går til valg i november. 

les også

Politisk krig mot virus

Netanyahu støtter seg på president Donald Trumps såkalte fredsplan som åpner for israelsk suverenitet over store deler av Vestbredden med en mulighet for en liten palestinsk stat med begrenset selvstyre. Gantz vil også annektere, men ønsker internasjonal enighet om en avtale.

Den støtten finnes ikke, bortsett fra i Trump-administrasjonen. I juli skal den nye regjeringen ta endelig stilling til saken. En fredsløsning forutsetter forhandlinger mellom to parter, israelere og palestinere, ikke et diktat. Uten utsikter til en tostatsløsning blir det ikke varig fred.

Les også

 1. Netanyahu vant valget igjen. Fortsetter som statsminister i Israel

  Han er korrupsjonstiltalt av israelske høyesterett og dømt nord og ned av politiske motstandere.

Mer om

 1. Israel
 2. Benjamin Netanyahu
 3. Coronaviruset
 4. Israel/Palestina

Flere artikler

 1. Netanyahu tatt i ed – lover annektering av Vestbredden

 2. Danner «kriseregjering» i Israel - bytter på å være statsminister

 3. Israel må snu

 4. Palestina: Vil ikke lenger være bundet av avtaler med USA og Israel

 5. Rettssaken mot Netanyahu: Risikerer ti års fengsel

Fra andre aviser

 1. Nå starter annekteringen av Vestbredden

  Bergens Tidende
 2. Gantz og Netanyahu danner «kriseregjering» i Israel

  Fædrelandsvennen
 3. Gantz og Netanyahu får forlenget frist for å danne regjering

  Aftenposten
 4. Valget i Israel er i gang

  Aftenposten
 5. Meget snart er Israel klar til å gjøre palestinsk land til sitt eget, er helgens gladmelding til landets støttespillere.

  Aftenposten
 6. Guds finger i Midtøsten?

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no