GRAVID: – Jeg dediserer denne kronikken til alle kvinner som ønsker seg veldig sterkt å bli gravid, men som ikke er det ennå, skriver Lorelou Desjardins. Foto: Anna Julia Granberg – Blunderbuss

Debatt

Åtte tips for deg som blir gravid i Norge

Disse åtte reglene må du bare lære deg når du er gravid i Norge, skriver franske Lorelou Desjardins.

LORELOU DESJARDINS, fransk forfatter og blogger, bosatt i Norge

  1. Nytt språk: Når man blir gravid i Norge må man lære seg gravid-norsk. Det språket er ikke vanlig norsk, det er et språk utlendinger som meg ikke kan fra før. Jeg har bodd og jobbet her i 10 år, men før jeg ble gravid hadde jeg aldri hørt ordet bekkenløsning. For et mystisk sykdom. Jeg skjønte ikke hva var problemet med bekken hvis den må løses. Et annet ord som ble vanskelig å forstå er barselgruppa. Først trodde jeg at det het «Bæsjegruppa». Det ga mening: det er en gruppe kvinner med som snakker om bæsjen til barna sine.
  2. Smil: Selv om du kaster opp hver dag, er svimmel og lurer på hvordan du skal holde med dette i ni måneder, må du alltid komme med positive beskjed om svangerskap. Husk at folk har mye mer lyst å høre «Vet du hva? Det er en gutt!» enn «Vet du hva? Jeg tisser hver gang jeg nyser!»
  3. Ikke klag: Det er bare noen ting man får lov å klage om i det offentlig. Man kan klage om det nevnte bekkenløsning og om å være morgenkvalm. Hvis gravide kvinner klager for mye får folk får fort en idé om at de ikke er glade i barnet sitt. Vi er kjempeglade! Vi er bare sårbare og trenger litt trøst og kos.
  4. Velg riktig navn: For oss utenlandske foreldre er det ekstra vanskelig å velge et navn til barnet vårt, siden det må bli forstått av vår familie som ikke kan norsk, og passe på forskjellige språk. Først tenkte jeg å gi vårt barn et norrønt navn, men da jeg kom med forslaget Brynjulf, spurte moren min: «Er det et norsk navn for et sykdom under svangerskapet?» Andre norske navn betyr noe spesifikt på vårt språk. Navnet Gro for eksempel betyr «feit mann» på fransk. Nå vet du hvorfor Eva Joly byttet navn fra Gro til Eva da hun ble bosatt i Frankrike.
  5. Superkvinne: «Jeg var ikke sykemeldt en eneste dag mens jeg var gravid», «jeg forstår ikke hvorfor man må slutte å jobbe tre uker før fødselen. Jeg kunne har jobbet til den siste timen», er noe mange superkvinner forteller om svangerskapet sitt. Jeg forstår ikke målet med sånne kommentarer, og blir skamfull når jeg, i motsetning til dette, var så svimmel og kvalm de første fem månedene at jeg besvimte på offentlige steder og gikk mange kilo ned i vekt. Man må huske at ikke alle reagerer så bra på svangerskapshormoner. Jeg har nå skjønt situasjonen og senket forventningene. Hvis jeg klarer å komme meg på jobb og spise to forskjellige type grønnsaker, har jeg oppnådd alle ambisjonene mine for en dag.
  6. Vanemennesker: Mens vi utlendinger blir ofte gravide når det skjer, eller når Gud eller naturen har bestemt seg, blir man gjerne gravid på bestemt tidspunkt i Norge. Fellesferien, for eksempel, er et typisk norsk tidspunkt å bli gravid på. Selv om det ikke var helt planlagt, har du og samboeren blitt tatt av lidenskapsilden, mens dere hadde det fint på ferie i Syden. Derfor er så mange barn født i mars-april. Et barn født i september er også forståelig, siden de er barna som ble «lagd» på nyttårsaften, i godt lag. Jeg har fått beskjed om at det er viktig å ikke føde i desember, fordi da «blir barna dine yngst i klassen og skal ha vansker i livet». Men hvor mye valg får jeg om når man føder? Skal jeg ha et orienteringspunkt på neste møte med barnet mitt så at han ikke kommer for tidlig ut?
  7. Oslofolk: Min termin er i januar. Da er svaret fra mange «det er den verste måneden å føde i med tanke på barnehageplass, sånne ting må planlegges». Plutselig forsto jeg hvorfor så mange barn i Oslo er født mellom mai og juli. Det er for å sikre seg en barnehageplass uten å må ta permisjon uten lønn eller den ekstremt lav kontantstøtte. Jeg har fått så mange kommentarer på det, av typen «men hvordan skal dere klare dere uten barnehageplass?» at jeg er fristet til å spørre folk: «Du har helt rett, vi klarer ikke det. Skal jeg ta abort og prøve å føde neste i juni så at det passer for barnehageplass, da?» Når man er blitt gravid, bør man bare være glad for det. Barna kommer når de kommer, selv om det er på nyttårsaften eller dagen etter fristen for barnehagen. Alt jeg ønsker meg er et friskt barn som liker ost som stinker og som sover når han hører på Edith Piaf. 
  8. Oppmerksomhet:Jeg må innrømme at man får ganske mye oppmerksomhet av det norsk helsesystemet når man er gravid. Det norske helsesystemet er veldig bevisst på at svangerskapet ikke er noe sykdom, men at mye farlig kan skje under svangerskapet og fødselen. Så vi blir tett fulgt opp i tilfelle noe skulle gå galt. Etter å ha overvåket meg en hel natt for å finne ut hvor lavt mitt blodtrykk egentlig var, fikk jeg anbefaling av legen om å spise mer potetgull. Det er sikkert det første og siste gang i mitt liv at en lege anbefaler meg dette. Det har med saltet å gjøre, og skal spises selvfølgelig bare når jeg føler at jeg skal besvime. Men det kan skje NÅR SOM HELST. Mens jeg ser på Netflix, mens jeg spiser iskrem og kanskje også mens jeg koser meg sammen med venninner.

Jeg dediserer denne kronikken til alle kvinner som ønsker veldig sterkt å bli gravid, men som ikke er det ennå. Jeg vet at det kan være vondt at andre klager om alt vanskelig under svangerskapet, når alt du vil er å føle deg kvalm og svimmel, fordi da betyr det at du skal gi liv til et lite menneske.

Og selv om jeg bruker humor om alt dette her, tenker jeg på deg, og håper at du snart får det du ønsker deg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder