STØTTE: Kvinner uttrykker støtte i Hollywood i Los Angeles til andre som har stått frem med sine historier om seksuell trakassering. Foto: Lucy Nicholson reuters/ntb scanpix

Kommentar

«Kanskje på tide å skru av dette idiotiske #metoo-fjolleriet nå?»

Det skrev en mann i kommentarfeltet under en VG-sak om nok en mann i underholdningsindustrien anklaget for seksuell trakassering.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Han kalte seg noe sånt som «Per Hansen» og hadde ikke profilbilde. En modig mann, altså!

Han skrev også at alle menn var fritt vilt. Kvinner bedrev heksejakt på dem nå. Selv hadde han opplevd at ei full dame tok ham på rumpa for 15 år siden, uten at han klaget da. Men nå lurte han på om han var krenket. Han fikk mange «likes».

Jeg lurer på hvor nøye han egentlig har fulgt #metoo-kampanjen. For kampanjen han kaller fjollete handler ikke om at kvinner er krenket for at noen tok dem på rumpa én gang for 14 år siden. Det handler om at kvinner flest halve livet har gått rundt og funnet seg i hender i skrittet på offentlig transport, slibrige kommentarer når de går på gata, eller at noen de stolte på prøvde å ligge med dem i en utsatt situasjon - på jobb eller privat.

Les mer: Statoil-sjefen om #metoo: Utilgivelig

KOMMENTERER: VGs Ingvill Dybfest Dahl Foto:

Det har vært normalen for svært mange kvinner, og de har ikke sagt i fra - de har slett ikke hevdet at de er krenket. De har tenkt «Ja, sånn er det jo» og gått videre med livene sine.

Men det #metoo-kampanjen har gjort, er å blåse lokket av trykkokeren. Noen kvinner har fortalt at de ble voldtatt eller forsøkt voldtatt. Kvinner som har avvist uønskede tilnærmelser, har fortalt at karrierene deres ble skadet som konsekvens. Svært mange har fortalt om trakassering.

Få med deg: Norske kvinner feiret #metoo - utmerkelse

Kampanjen har også fått fram saker som ikke anses som overgrep i seg selv, men som peker på et mønster i samfunnet, en systematisk ukultur overfor kvinner.At enkelte saker som kommer fram er mindre alvorlige enn voldtekt, gjør ikke kampanjen fjollete. At overgrep dessverre også skjer mot menn, gjør heller ikke kampanjen fjollete.

Les også: Erna Solberg: Har foregått trakassering i Høyre

#Metoo er ingen heksejakt mot alle menn. Menn flest er ikke overgripere eller maktmisbrukere. Menn flest holder fingrene av fatet - eller unngår å se på kvinner som et fat.

«Heksejakt» impliserer at man jakter på noe som ikke er virkelig, men noen menn har faktisk gått over streken. Og de det gjelder har hatt et slags kontinuerlig julebord med «fritt fram»-fråtsing i flere tiår fordi ingen kvinne vil være «hu kjipe» som sier i fra: Hun som synes kommentar nummer femten om fitta hennes på jobb var over streken. Hun som tolket den nattlige tekstmeldingen med hotellnummeret til den gifte sjefen som en invitasjon til sex - herregud så innbilsk og nærtagende!

Det finnes mange kommentarer som ligner på den «Per Hansen» leverte mandag. Jeg har også hørt flere kvinner som IKKE har meldt seg på #metoo fortelle om tafsing og tekstmeldinger med kåte kommentarer fra høyst upassende hold. Felles for disse kvinnene er at de understreker at det ikke var et problem for dem, at de ikke tolket det som et overgrep, og at de ikke er typen til å bli såret av sånt. De ønsker neppe å bli kalt «fjollete» av folk som Per Hansen heller.

Sjekk ut: Slik vil de stoppe seksuell trakassering på jobb

Og det er jo topp! Men influensa er et problem selv om noen takler feber.

#Metoo handler ikke om at noen «tåler en spøk» og andre ikke. Det handler om at ingen kvinner skal måtte bekymre seg for om de tolket den tungen i halsen på feil måte.

Jeg synes faktisk menn bør slutte å føle seg så krenket fordi kvinner endelig sier i fra at de ikke lenger holder kjeft om om klåing på låret og kuk i klaveret.

Det er bare å holde tungen i den rette munnen.

INGVILL DYBFEST DAHL

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder