FRONTER EN SAMMENSLÅING HUN ER IMOT: Moderniseringsminister Monica Mæland. Foto: Trond Solberg / VG

Leder

Herjingen med nord

Troms og Finnmark har slått seg sammen, mot sammenslåing. Snart kan tilhengerne av reformen telles på en hånd.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Moderniseringsminister Monica Mæland har gang på gang understreket hvor viktig det er med en fylkessammenslåing i nord. For Finnmark alene er for lite og svakt for nye oppgaver.

I utgangspunktet er det et greit standpunkt. Staten har selvsagt mye den skulle ha sagt når det gjelder fylkesgrenser og regionenes oppgaver. Vi venter spent på regjeringens plan, Mæland har lovet å legge frem en samlet sak om nye fylkesoppgaver innen 15. oktober.

les også

Mener regjeringen strekker regelverket for å slå sammen Troms og Finnmark

Problemet er at myndighetene har hatt berøringsangst i saken, og skjøvet ansvaret over på uvillige fylker. Troms og Finnmark forventes å tvangssammenslå seg selv gjennom arbeidet i den såkalte fellesnemda. Men Finnmark har for lengst trukket seg. Og nå vil heller ikke fylkesrådet i Troms, som stemmer over saken i fylkestinget fredag, være med.

De sender altså saken over til Mæland igjen. Men statsråden selv er imot hele reformen, som resten av regjeringen. Det var Venstre og KrF som presset den gjennom i Stortinget. Regjeringen var opptatt av å få vedtatt sin kommunereform, og dette var motytelsen småpartiene krevde.

les også

Tromspolitikere vil gi regjeringen ansvar for sammenslåing: – Ikke gjennomførbart alene

Og nå sitter alle i klisteret. For det er svært vanskelig å få til en sammenslåing uten at de som faktisk skal gjøre jobben er med på laget. For Finnmark og Troms vil et slikt konfliktnivå etter hvert gå ut over tjenestene til folk.

Det er ikke lett å se noen farbar vei fremover. Stortinget har vedtatt denne sammenslåingen. Statsråden har brukt mye politisk kapital på å gjennomføre Stortingets politikk, slik hun er forpliktet til.

les også

Fadesen i Finnmark

Nå trengs en fot i bakken. Regjeringen kan sluttføre arbeidet med sin regionreform, men samtidig er det mulig å se på om det går an å finne spesielle løsninger for det nordligste området. De to fylkene kan for eksempel opptre som en enhet i mange sammenhenger, samtidig som Finnmark har egen representasjon og autonomi. Er det noe vi alle vet, så er det at Finnmark er et helt spesielt sted, både historisk og strategisk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder