HOLMLIA: – Retorikken Sylvi Listhaug og andre har brukt om halve befolkningen som bor i denne bydelen har ikke vært positiv, skriver kronikkforfatteren. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Debatt

Det handler om fattigdom

Situasjonen på Søndre Nordstrand i Oslo har bakgrunn i en systematisk nedprioritering av området.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over to år gammel

ZAINEB AL-SAMARAI, stortingsrepresentant (Ap), oppvokst på Holmlia

Zaineb al-Samarai. Foto: Sturlason.com

Derfor blir det for enkelt å bare rope på strengere straffer og mer politi, når situasjonen allerede har eskalert. Politiet skal bekjempe kriminalitet, men de underliggende årsakene til en negativ utvikling krever en mye bredere innsats. Alle gode krefter må samarbeide om å fjerne årsakene til at det er blitt sånn. Det handler faktisk om mye mer enn retorikk – det handler om politikk.

Søndre Nordstrand er en av tre bydeler i Oslo som har 50 prosent flere sosialhjelpsmottakere enn gjennomsnittet i Oslo. Halvparten av de som bor i bydelen har minoritetsbakgrunn. Dobbelt så mange barn mottar barneverntiltak enn Oslo-gjennomsnittet. I tillegg har bydelen i mange år slitt med dårlig økonomi, som har gått utover flere tilbud i bydelen som ikke har vært lovpålagt, som fritidsklubber.

Noen ting har bedret seg for bydelen. Etter at det rødgrønne byrådet tok over makten i Oslo, fikk man et nytt fordelingssystem til bydelene som gjorde at bydelsøkonomien bedret seg betraktelig. Likevel har ungdomskriminalitet økt i deler av byen. I Oslo økte antall straffbare forhold med mistenkte eller siktet under 18 år med over 30 prosent på bare ett år fra våren 2016 til våren 2017.  Vi må anerkjenne at flere av de siktede eller mistenkte er fra Søndre Nordstrand.

les også

Vi blir på Holmlia!

Over alt i media kan man lese om skyggesiden av å bo på Søndre Nordstrand, med spesielt fokus på Holmlia. Retorikken Listhaug og andre har brukt om halve befolkningen som bor i denne bydelen har ikke vært positiv. Det bidrar til stigmatisering. Og jeg syns det er tøft at en etnisk norsk mann tok sine elever, kamerater, naboer og medmennesker i forsvar på folkemøtet nylig.

Men det er ikke retorikk som har ført til skyte-episoder i Søndre Nordstrand. Det er årtier med manglende satsing. Det er ikke hudfargen som avgjør, men om du opplever at du har en framtid eller ikke. Politimesteren har selv påpekt at mye av kriminaliteten gjennomføres av rotløs ungdom som sliter med mangel på tilhørighet. Mange kommer fra trangboddhet, en oppvekt med mangelfull utdanning og ut i et knallhardt jobbmarked hvor de blir gående arbeidsledige. Det avler fattigdom, og det er dette som er de grunnleggende årsakene.

Jeg synes vi må få klart frem hvor mye Søndre Nordstrand har stått i skyggen. Bydelen var aldri prioritert i budsjettene under Høyre- og Frp-byrådene, selv ikke da Sylvi Listhaug selv var en del av byrådet i Oslo. Det er ikke retorikk som er årsaken, men politikk. De som har fulgt den nesten systematiske nedprioriteringen av bydelen, kan neppe være overrasket over at det blir sosial uro og utfordringer av slikt.

les også

Holmlia-lærer langet ut mot Listhaug: – Dårlig forbilde

I løpet av valgkampen i 2017 var det flere statsråder innom Søndre Nordstrand enn det bydelen fikk bevilget i millioner for områdeløftet. Og alle lovet gull og grønne skoger for bydelen dersom de vant valget. Så langt har det blitt med lovordene fra regjeringen. Dersom vi skal klare å forebygge kriminalitet, gi befolkningen på Søndre Nordstrand den tryggheten det skal være i et lokalmiljø, og gi bydelen det løftet de har blitt lovet og fortjener så må stat og kommune jobbe sammen. Oslos byråd kan ikke pålegges å dra dette lasset alene. Regjeringen må på banen. For denne utviklingen har vi faktisk forutsett. Det er derfor det er så lett å komme nå og egentlig være etterpåklok og si «I told you so».

Disse ungdommene tyr ikke til kriminelle handlinger fordi det er gøy. De tyr til det fordi de tror det er deres eneste løsning for å komme seg ut av denne fattigdommen de er i. Når én av fire unge på Holmlia er fattig, så må vi gjøre noe med det. Ungdomskriminaliteten i Oslo har sin rot i sosioøkonomiske forhold som jobb, skolegang, språk og økonomi. Da må vi gjøre noe med nettopp disse tingene. Det blir for enkelt og populistisk å komme løpende og rope på strengere straffer og mer politi, etter at situasjonen har eskalert. Hvis vi skal få bukt med situasjonen må vi ta fatt i årsakene, og skape bedre oppvekstmiljøer og tryggere rammer.

Debatten er ofte preget av hvilken etnisitet disse ungdommene har. Her vil jeg bare minne alle politikere på at disse ungdommene er våre ungdommer. De er norske på lik linje som meg og Sylvi Listhaug. Dette er ikke et spørsmål om innvandring, men et mye mer grunnleggende samfunnsproblem som vi bare kan løse i fellesskap.

Les også

 1. 31 pågrepet på Holmlia i november og desember

  HOLMLIA (VG) Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) var blant de som tirsdag kveld deltok på et folkemøte på Holmlia.

Mer om

 1. Innvandring
 2. Oslo
 3. Arbeiderpartiet (Ap)
 4. Sylvi Listhaug

Flere artikler

 1. 31 pågrepet på Holmlia i november og desember

 2. Vi blir på Holmlia!

 3. Holmlia-lærer langet ut mot Listhaug: – Dårlig forbilde

 4. Vi heier på Hareide!

 5. Den største og viktigste Holmlia-gjengen er alle andre enn dem som kaller seg det

Fra andre aviser

 1. Uro, kriminalitet og dårlig omdømme. Dette bekymrer beboerne i Oslos mest beryktede bydel.

  Aftenposten
 2. Holmlia: Fire innbrudd på fire år – og voldstallene gikk ned fra 2016 til 2017

  Aftenposten
 3. Holmlia-mødre om Listhaugs forslag: – Det er ikke bra med så mye kriminalitet i et område.

  Aftenposten
 4. Det glade budskap

  Bergens Tidende
 5. Jan Bøhler (Ap): – Frp forstår ikke hvordan gjengene i Oslo opererer

  Aftenposten
 6. Holmlia-beboer: – Miljøene som har vokst nå, har de visst om lenge

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no