DAB-RADIOER: Har ligget under norske juletrær i ti år nå. Men allerede før FM-båndet slås av er de første DAB-radioene utrangerte. Foto: Andrea Gjestvang VG

Kommentar

Hele Norge er skremt til å kjøpe avleggs radioer

Neste år er det klart. Da skal du høre på digitalradioen din. Men den er allerede gammeldags.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I de superfancy sportsbilene Tesla er det DAB-radio. Men selv om du kjører midt i Norge, der det skal være dekning, faller radioen ut stadig vekk. Tesla fikset det med en oppdatering som gjør at radioen automatisk slår over fra DAB til FM når signalet blir dårlig.

Det er naturligvis ikke Tesla sin feil at radioen faller ut. DAB-dekningen hevdes å være ferdigutbygget, og 99,5 skal kunne høre NRK radio. Er det 99,5 prosent av Oslo de tenker på? Dekningskartet er «basert på teoretiske beregninger», sier kampanjesiden Radio.no. Det forklarer nok saken.

Neste år blir det mer radiostillhet. Da slås FM-båndet av i hele Norge. Det betyr at to millioner biler blir uten radio. Og 250.000 ubrukelige DAB-radioer må kastes, fordi de ikke er av den nyeste typen. For da vil bare radioer som kalles DAB + virke.

Det var ikke så lurt da, at vi lydig hørte etter og kjøpte DAB-radio etter utallige kampanjer. PRen ble instens fra NRK, som ble redd da ingen kjøpte ny radio av seg selv. I over ti år nå har vi blitt skremt til å handle. Vi fikk høre at FM-radioen «straks» ville bli utrangert, NRK anslo allerede 2013. I alle fall ville yndlingskanalen vår kun bli å finne på DAB.

Da DAB ble funnet opp på 1980-tallet virket det smart å erstatte FM. DAB skulle gi flere kanaler, bedre lyd, mindre skurring. Men i årene som er gått er DAB blitt gammeldags. Det var uklokt å velge standard og kutte ut FM før vi visste mer om fremtidens radio.

Nå bygger andre land ut satellittradio, for eksempel. Og folk kan høre radio over nett, med like god dekning som DAB. Nettkostnadene skremmer fortsatt mange kunder, men i fremtiden kommer vi til å være på nett hele tiden, med telefonen, klokka, datamaskinen eller en ny dings vi ikke vet hva er ennå. I stedet for en svært dyr utbygning av DAB, kunne vi nøyd oss med å ha hørt nettradio på det kommende 5G-nettet. Ja, til og med dagens 4G gir mange steder bedre dekning enn det ferdigutbyggede DAB-nettet.

Når FM slås av, sparer NRK mange millioner på drift av nettet. Men samtidig kan halve landet bli uten lokalradio. DAB er for dyrt å bygge ut for distriktskanaler, som må betale selv. Stasjonene sier de kommer til å satse på nettradio i stedet. Og det kunne hele Norge også ha gjort. DAB betyr å bruke milliarder på å plassere ut antenner på alle fjelltopper landet rundt for å sende spesielle digitalsignaler.

Vi kunne hørt på nettradio. Men når NRK og overbeviste politikere allerede hadde brukt milliarder på DAB, så klarte de ikke å slippe taket.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder