SUNN KJEKLING: Dagfinn Nordbø heier frem krangelen mellom Lars Mjøen (til venstre) og Odd-Magnus Williamson. Her er Mjøen fra NRK-programmet «Nachspiel» med hans daværende kolleger Knut Lystad og Trond Kirkvaag. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Debatt

Komikere må krangle mer!

Humor er det jeg synes er morsomt, sa Rolv Wesenlund. Han
hadde rett.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

DAGFINN NORDBØ, satiriker og forfatter

Satire og humor kødder med grunnsteinene i samfunnet. Humoren din viser hva du tar alvorlig, og Lars Mjøen hater humor der folk hopper nakne opp og ned med tissen sprellende, som Odd Magnus Williamsons kompis Morten Ramm gjør rett som det er. Jeg har aldri møtt Odd Magnus Williamson, men han er en dyktig fyr som gjør det bra, det er et marked for det han holder på med. Det markedet inkluderer ikke Lars Mjøen. Krangelen har nådd et så hysterisk volum at vi nå risikerer at begge portrettintervjues i Dagbladet.

LES: Williamson og Mjøen i heftig humorkrangel

Jeg heier mest på Williamson

Dagfinn Nordbø. Foto: ,

Det er kult med sånne debatter. Men det blir feil når gamle sirkushester spytter for mye på de som er i ringen. Jeg har gjort det selv. Jeg angrer. Litt, men ikke mye. Vi som har jobbet profesjonelt med satire helt fra slutten av av 80-tallet, (Mjøen enda tidligere) følte oss litt finere enn de unge ferskingene som kom opp på humorscenen på Dan Turell, Lille Smuget og Christan Quart. Kjeft fortjente de da også, ikke minst fordi alle blir møkklei mensenhumor og at forskjellen på menn og kvinner er hvordan de håndterer dolokket. Det virket som hver eneste outcast fra BygdeNorge hadde tatt bussen til hovedstaden for drite ut hjemstedet sitt og fortelle vitser om dildoen til Marit Christensen.

Ny bransje

Bransjen var uproff, selvsagt – inntil Elina Krantz kom over fra Bergen, gikk BI-kurs og monopoliserte alle standuperne i hele landet. Alle komikere ble samlet for å gjøre én person søkkrik. Det gode Krantz gjorde, var å få system i galskapen, for det blir det når du får en turneliste i hånda, sammen med noen kroner til øl og pizza. Den dårlige siden er at ikke en kjeft tør å legge seg ut med Krantz, og at komikerne blir altfor like. Det blir som reklame: Er du så teit at du lager reklame som ligner på all annen reklame, når du ikke gjennom. Originalitet i humor, reklame, musikk. kunst og andre kulturuttrykk handler om å finne noe unikt, noe som bare du kan gjøre, eller noe bare du tør å gjøre.

Kle av deg

Foreløpig er nakenhet big trend, og ja, vi har sett altfor mye av kroppen til altfor mange komikere – men so what? Mye av den nye humoren som Mjøen og mange med ham hater, handler om kropp og sex. Hater du det, kan du ikke ha lest mye humorhistorie: Sex, religion og politikk er De Tre Store i satiren. En gresk poet ved navn Hipponax lagde så fæl satire at flere av ofrene hans hengte seg – men det var i det 6. århundre før Kristus. Et av Peter Sellers´ yndlingspranks var dessuten å kle seg helt naken, ringe på til venner og spørre om de hadde noen klær til salgs.

Lars Mjøen og mange med ham vil ha mer politikk og færre uttrykksløse berter sittende nakne på wrecking balls, men hvorfor det? Folkene bak Dritseint med Edel, Morten Ramm og co. driter i hva en vestkantfiff med hovedfag i ordspill mener om dem. At det nå rant over for Williamson, skjønner jeg likevel godt. Det har liksom ikke vært ende på nålestikkene. Men alle elsker jo en deilig krangel.

Les også: Ja til humor!

Vi har aldri vært bedre

Jeg sier likevel: La oss få mer krangel! Det er bra med utblåsninger, og jo mer folk diskuterer humor, dess bedre komikere får vi. Det norske humormiljøet har, på tross av Elina Krantz, aldri vært mer mangfoldig og mer variert enn nå. Tenk 50, 60-og 70-tallet, da en liten klikk på 20-30 lustigkurrer hadde makten over det meste av profesjonell revy og scenehumor her i landet. I dag har alle som trådte barneskoene sine på Quarten, Lille og Rebekka West ( f.eks. Linn Skåber, Thomas Giertsen og Atle Antonsen) nådd toppnivået. De har beveget seg bort fra Krantz og er i større management, har egne TV-shows og komiserier og produksjonsselskap – og håver inn hele Kongos statsbudsjett på en 20 minutters eventjobb.

BANG!

Internett forandret humoren radikalt. Plutselig kunne enhver sære heimføding se humor fra fjerne himmelstrøk som Sverige og Amerika. 90-tallet ble ironiens tiår på absolutt alle arenaer. Ingen mente det de sa. Unge gikk med hermetegn i trynet, og «liksom» ble det mest irriterende buzzword av alle, liksom. Ingenting ble sagt uten forbehold, ingenting ble tatt alvorlig, liksom, og Seinfeld dundret inn på arenaen med en serie som handlet om absolutt ingenting. Og alle gamle satirikere bare: Hva f.?, liksom. Skal ikke vi edle riddere som ønsker å si noe om samfunnet, slippe til lenger?

Mjøen er ikke SÅ gretten!

Lars Mjøen utdyper hva han mener om humor i min intervjubok Hva ler vi av? Samtaler om humor fra 2013. Jeg prøvde å få ham til å droppe dette øset mot Morten Ramm, men nei. Lars Mjøen er sta. Jeg har nå lagt mye av intervjuet offentlig på min Facebookside. Leser du der, vil du se at han er atskillig mer nyansert enn det som kommer fram i denne voldsomme debatten, men ord som rasshøl og selvhevdende ignorant er jo kule, da. Da henter jeg popcorn. Det gir klikk til nettavisene og det er bedre enn Nytt på Nytt.

Bor på Face

Jeg vet ikke om dette kommer av at Lars Mjøen har flyttet inn på Facebook og blitt der, men litt av årsaken ligger nok i det landskapet. Han har ikke bare hovedfag i ordspill, han har også en master i likes. Jeg tror han sjekker Facebook før han tisser om morgenen. Lars er en intelligent og oppegående fyr, men hvorfor sløse bort et sånt intellekt ved å sitte pal og krangle med landets verste døgenikter og kverulanter? Kanskje de som har vært sterkt framme i media og sladderpressen, blir avhengig av bekreftelsen det gir? Folk vet vel nå at de blir fysisk og psykisk avhengige av den røde rundingen med tall inni – men jeg tror jo alle har lest Pavlov. Det var en russisk forsker som fikk hunder til å sikle på kommando. Fins sikkert på Youtube.

Venner igjen?

Ifølge sosiale medier har kamphønene nå blitt venner igjen. Det var som fan, nå som det begynte å bli virkelig moro. Mjøen prøvde seg med at det var avtalt. Men først prøver Mjøen å antyde at det hele er et stunt for å selge boka «Kongen Din» som Odda signerte på Tronsmo i dag. Haha, Lars. Jeg elsker norske kulturdebatter – men selv vil jeg aldri gidde å sløse bort hele alderdommen min med å krangle om humor. Det får holde med halve. Når jeg blir gammel skal jeg sitte i en blomstrete hammock, kledd i slåbrok, med en gintonic i hånden og lukte svakt av urin.

@dagfinnnordbo

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder