Tegning: Roar Hagen

Kommentar

Det mørkeblå mørket

Høyres historiske fremgang og valgseier kom da partiet la vekk kalkulatoren og trakk mot midten. I regjering med Frp kan Erna Solberg få trøbbel med å holde seg like lyseblå.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Den siste uken har regjeringssnakket handlet mest om navn. Nå kan vi snakke om tall igjen. Et avgjørende tall for Høyre er oppslutningen på meningsmålingene i oktober 2014. Etter ett år vil mange ha et ganske klart bilde at Solbergs regjering, og hvordan det bildet ser ut, blir avgjørende.

Å regjere sammen med debutantene i Frp kan bli krevende, men neppe det vanskeligste for Høyre-lederen. Å etterleve alle de gode samarbeidsintensjonene i avtalen mellom regjeringen og Venstre og KrF kan bli tidkrevende, men det blir nok heller ikke den største utfordringen.

VGTV: Her signerer partilederne den historiske avtalen

Selv om alt avtalemakeriet og forankringen det legges opp til, kan senke tempoet i regjeringen så mye at man ikke får gjort alle de tingene man har på blokken.

Lyseblått er sesongens farge

Solbergs suksess som Høyre-leder har to grunnleggende forutsetninger. Hun har klart å skape et bilde av Høyre som et bredt parti med stor appell i middelklassen, og hun har tatt samlet de fire borgerlige partiene til et forpliktende samarbeid. Det første har gitt Høyre en kraftig vekst i oppslutning, det andre har gitt et overveldende flertall bak henne på Stortinget.

VGTV: Solberg: - Det var en hyggelig samtale med Kongen

Hvis Solberg klarer å holde den borgerlige blokken samlet om hennes regjeringsalternativ i fire år, skal det mye til for å tape valget i 2017. 96 mandater er vanskelig å ta igjen for Stoltenberg. Det virker usannsynlig at så mange velgere skal flytte seg over midtstreken i norsk politikk på fire år, med mindre det blir tvil om et nytt borgerlig flertall gir en borgerlig regjering.

VGs regjeringskabal: Sett sammen din egen blåblåregjering

Hadde Høyre lykkes med å få alle fire partiene med i regjeringen, ville selvfølgelig sjansene for borgerlig samhold økt betydelig. At Solberg ikke klarte dette, er et større nederlag enn mange ser ut til å ha fått med seg. Når hun nå skal regjere med Frp, er hun helt avhengig av å føre en politikk som beholder både Venstre og KrF i den borgerlige folden. Det kan bli en utfordring når sakene begynner å rulle, og regjeringskollegene får behov for å markere klare seire for sitt eget parti.

Sklitakling fra venstre

Regjeringssamarbeidet med Frp vil også kunne gi Høyre et mørkeblått stempel. Alt tyder på at Ap og resten av opposisjonen vil gjøre det den kan for å plassere Solbergs nye regjering så langt til høyre som mulig i folks bevissthet. Hvis den lykkes i det, så kan den vemmelsen i KrF og Venstre som sto i veien for regjeringssamarbeidet blir noe større og mer truende for det borgerlige samarbeidet.

BAKGRUNN: Her er regjeringens hovedprosjekter

Hvordan velgerne vil reagere hvis den rådende oppfatningen blir at Høyre er mye blåere enn det man fikk inntrykk av før valget, er også et sentralt spørsmål. De nye velgerne fra middelklassen kan forsvinne like fort som de kom, hvis Høyre igjen bli mer opptatt av milliarder enn mennesker. Meningsmålingene om ett år vil gi en pekepinn på hva slags oppfatning de har av regjeringspartiet Høyre.

Mister kontrollen

Erna Solberg brukte de siste fire årene i opposisjon godt. Hennes analyse av bevegelsene i den norske velgermassen var svært god. Hun lykkes godt med å gi folk det partiet de ønsket seg etter åtte år med rødgrønt flertall.

I opposisjon lykkes Solberg godt med å definere bildet av Høyre slik hun selv ønsket. Hun valgte nøye hvilke saker hun ville kommentere, og maktet nesten alltid å bestemme over sin egen dagsorden. Hun brukte også mye tid på å reise rundt i Norge, fremfor å være mest mulig synlig i den rikspolitiske debatten. Dette frustrerte mange i Ap, som slet med å få engasjert henne i de debattene som Ap ønsket å ta.

BAKGRUNN: Derfor trenger Erna KrF og Venstre

Som statsminister kommer Solberg til å bli konfrontert med alle sider av sin egen politikk i et evig kjør, ofte på en måte hun nok vil oppleve som urimelig. Dette kommer til å sette henne på helt nye prøver.

Solberg er nødt til å holde Høyres lyseblå politikk intakt, samtidig som hun skal styre sammen med Frp. Det er i seg selv vanskelig. I tillegg må hun forsvare seg mot dem som søker å plassere henne så langt ut på høyresiden som mulig. Det bli heller ikke enkelt. Men klarer hun ikke det, så kan både det borgerlige samholdet, og Høyres oppslutning være truet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder