RUSFRITT: – Alkoholservering på idrettsarrangementer kan gjøre at det som skal være hyggelig for alle, ikke blir det. Derfor er fortsatt alkoholfri idrett viktig, skriver kronikkforfatterne. Bildet er fra VM på ski i Holmenkollen i 2011. Foto: Line Møller , VG

Debatt

Nye muligheter i Holmenkollen

Nå er det VM i skiskyting i Holmenkollen. Denne gangen bør folk forstå at idrett skal være fest i seg selv, ikke en arena for fyll og bråk.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

MINA GERHARDSEN, generalsekretær i Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan

PER TØIEN, kommunikasjonssjef Norges idrettsforbund

For et par helger siden gikk Holmenkollen skifestival av stabelen. Verdenseliten innen langrenn, hopp og kombinert var samlet i nasjonalanlegget for å konkurrere. Publikum strømmet ut i Marka for å se løperne suse forbi, og tribunene var fulle. Det var duket for en real folkefest.

Ingen god opplevelse

Da løperne så vidt var gått i mål, inviterte arrangørene til afterski. På et avgrenset område var det ølsalg fra tidlig ettermiddag. For mange av deltakerne ble afterskien et mareritt med fyll, trengsel og slåsskamper.

Mina Gerhardsen. Foto: Line Møller , VG

Politiet fortalte om utfordringer med den store menneskemengden. Enkelte kommentatorer betegnet arrangementet som «en fyllefest helt ute av kontroll» og det må kunne sies at denne delen av arrangementet ikke gikk helt slik arrangøren hadde sett for seg.

Selv om det er viktig å få fram at skifestivalen var en flott opplevelse for de aller fleste som hadde møtt fram i Holmenkollen, er det nødvendig å peke på det prinsipielle – at idrettsarenaen skal være en arena for idrettsopplevelser, ikke for alkohol.

Per Tøien. Foto: Robert Eik , VG

Mange idrettsarrangører har søkt – og oftest fått – skjenkebevilling av kommunene for å kunne servere alkohol på avgrensede områder i forbindelse med servering av mat, eller som en del av kundepleie i forbindelse med idrettsarrangement. Dersom kommunene velger å gi bevilling, skal serveringen skje fysisk adskilt og ikke samtidig med idrettsaktiviteten, og helt ordinære krav stilles til den som får tillatelsen. Norges idrettsforbund synes det er problematisk at også idrettsarenaen blir en arena for skjenking av alkohol, men erkjenner at det skjer.

Trygge barn

De negative opplevelsene i forbindelse med afterski i Holmenkollen forteller mye om hvorfor idrett og alkohol ikke hører sammen. Det gjelder i langrennsløypene like mye som på fotballbanen. Folk på idrettsarenaer skal slippe å plages av fulle mennesker på arrangementer som skal være åpne for alle. Det skal være hyggelig å ha med ungene, og man bør slippe uro for fyll og bråk. Det handler både om trivsel og trygghet.

Vi har nok arenaer hvor det serveres alkohol i samfunnet vårt, derfor er det viktig å beholde idrettsarenaen som en alkoholfri sone. Idrett nytes best uten alkohol. Det er fullt mulig ikke å legge til rette for at folk skal ha mulighet til å drikke – og kanskje drikke for mye – under et idrettsarrangement.

Fortsatt ja til alkoholfrie arrangement er en viktig sak både for Norges største barne- og ungdomsorganisasjon og Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan. Det er god forebygging og er en investering i å nå det som er idrettens visjon: Idrettsglede for alle.

Les også: Odd-Bjørn Hjelmeset – Det er blitt for mye fyll

Verdivalg

Folkehelseinstituttets avdeling for rusforskning (tidligere SIRUS) har funnet ut at mellom fem og 14 prosent av barn i dag vokser opp i familier med risikofylt alkoholbruk. Det pågår en debatt både i lokalpolitikken og i idretten i mange kommuner om alkoholservering i tilknytning til idrettsarrangement. I en tidvis krevende økonomisk situasjon kan det være fristende å se etter enkle inntektskilder. Norges idrettsforbund har likevel vært svært klare på at idrett og alkohol ikke hører sammen. Det er et verdivalg.

Altfor mange barn og unge sliter med at det er rusproblematikk i familien. Idrettsarenaen skal være en frisone, ikke nok en stein til byrden mange av dem allerede bærer. Idrettsarenaen bør være et sted hvor det ikke serveres alkohol.

Men det er ikke bare av hensyn til sårbare barn at idretten bør være alkoholfri. Idrett bør være en hyggelig opplevelse for hele familien, og folk bør kunne se på langrenn, ishockey eller fotball uten å være urolige for å bli utsatt for fulle folk.

Mindre fyll – mer jubel

Alkoholservering på idrettsarrangementer kan gjøre at det som skal være hyggelig for alle, ikke blir det. Derfor er fortsatt alkoholfri idrett viktig.

Vi bør jo også håpe utøverne våre er så gode i skisporet at de kan nytes best uten promille.

VM i Kollen er en stor begivenhet og vi ønsker oss mindre fyll og mer jubel i dagene som kommer.

Les også

 1. Fourcade skeptisk til Bjørndalen før VM: – Jeg har ikke troen

  Ole Einar Bjørndalen (42) skal gjøre sitt siste VM som skiskytter. Hans franske rival Martin Fourcade (27) tror ikke det…
 2. Mamma og pappa Bø om de to VM-sønnene: – Det er surrealistisk

  HOLMENKOLLEN (VG) For 17 år siden tok Aslaug Thingnes Bø med sønnen Tarjei for å prøve en skiskytterbørse for aller…
 3. Tarjei Bø etter stafett-bronse: – Sorry, Norge!

  HOLMENKOLLEN (VG) Tarjei Bø slet med den liggende skytingen på ankeretappen - og gikk Norge inn til bronse på en…
 4. Sjekk bildet! Slik så Eckhoff ut etter sitt aller første skirenn

  HOLMENKOLLEN (VG) Da Tiril Eckhoff (25) gikk sitt aller første skirenn i Holmenkollen for rundt 20 år siden, fikk hun en…
 5. Skiskytter-VM: Svendsen vraket til åpningsdistansen

  HOLMENKOLLEN (VG) Emil Hegle Svendsen (30) får ikke lov til å gå når VM i skiskyting settes i gang med mixed stafett den…
 6. Bjørndalen håper på VM-toppform: – Nervepirrende og spennende

  HOLMENKOLLEN (VG) De siste dagene har Ole Einar Bjørndalen (42) ruslet rundt og håpet å kjenne toppformen komme snikende…
 7. "Den råtne ungdomskulturen": Forsker: Rusbelte fra Oslo vest inn i Asker og Bærum

  Vestkantungdommen fester hardest i Norge. Hvis man ikke er med på leken, skiller man seg ut, forteller Sadaf Said…
 8. - Må være lov for voksne mannfolk å ta en pils

  AKERSGATA (VG Nett) Tom Hildes utspill om at det alltid bør være alkohol i hoppbakker har vakt reaksjoner.
 9. Hjelmeset om alkoholmisbruk i Kollen: - Mer fyll etter at det ble fellesstart

  Han har vunnet femmila i Holmenkollen. Og opplevde stemningen rundt løypa som magisk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder