I VEIEN: – Det største hinderet på veien mot en tostatsløsning i dag er Israels statsminister Benjamin Netanyahu og hans regjering, skriver kronikkforfatteren. Foto: Kena Betancur , Afp

Debatt

Netanyahu heller bensin på bålet

Vi teller snart syv tiår og forholdet mellom Israel og Palestina viser en dramatisk fallende kurve. Vi er nærmere en ny intifada, enn varig fred og forsoning. Tostatsløsningen som verdenssamfunnet hyller og forventer skal bli en realitet, har aldri vært lenger unna.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

HAMZA ANSARI, medisinstudent, UiO

Det er nå over 20 år siden Oslo-avtalen mellom PLOs Yasir Arafat og Israels statsminister Yitzhak Rabin ble undertegnet. Avtalen la til grunn en gjensidig anerkjennelse av statene Israel og Palestina innen fem år. 20 år senere kan vi konstatere at denne tostatsløsningen fortsatt bare er en drøm som ikke ser ut til å bli realisert. I alle fall ikke med det første.

Voldseskalering

Hamza Ansari Foto: ,

Nok en gang tikker det inn nyhetsbilder med opptøyer og voldeligheter fra Midtøsten. Volden har hittil resultert i åtte tapte israelske liv, mens oppimot 50 palestinere har blitt skutt og drept av israelske hærstyrker. Dersom verdenssamfunnet også denne gangen ender opp som passive tilskuere, kan vi langt på vei lukte en voldseskalering uten endepunkter.

Likevel vil verdenssamfunnets taushet forbli det største overgrepet. Utallige verbale fordømmelser uten vilje til å handle er som å strø salt i såret. For Norges vedkommende handler det først og fremst om å anerkjenne en palestinsk stat, alt annet er vi dessverre premature for. Dette handler ikke om å favorisere noen regjering, men først og fremst om likestilling og menneskeverd.

Til tross for internasjonal kritikk, forsetter Israel den offensive utbyggingen på Vestbredden. FNs domstol konkluderte i 2004 med at Israels utbyggingen av muren på Vestbredden strider med folkeretten. Men som mange andre resolusjoner og reaksjoner fra FN, ble også denne avfeid. Israel beviser ikke bare med ord, men også med handling at en palestinsk stat ikke er på deres agenda.

LES: – Kan komme helt ut av kontroll

Det israelske hinderet

Det største hinderet på veien mot en tostatsløsning i dag er Israels statsminister Benjamin Netanyahu og hans regjering. Netanyahu har lovet den israelske nasjonen at en palestinsk stat aldri vil bli en realitet under hans vakt. Kjernen i konflikten er nettopp det at de dominerende israelske styresmakter bevisst saboterer realiseringen av en tostatsløsning. En palestinsk stat er rett og slett i veien for den politiske zionist-ideologien.

Men det stopper ikke ved Netanyahu – altfor mange ministre i den nydannede israelske regjeringen deler den samme ideen. Velferds og sosialministeren Haim Katz gikk i 2013 hardt ut mot Palestina og sa at konklusjonen er klar, å ikke opprette en palestinsk stat – for det vil kun bli en terrorstat.

Den kontroversielle justisministeren Ayelet Shaked gikk nylig ut å hevdet at en tostatsløsning ikke var gyldig. Shaked har ved flere anledninger understreket at det palestinske folk, selv barn, er å anse som fiender. Intensjonene til de israelske styresmaktene har aldri vært tydeligere.

LES: – Et nytt palestinsk opprør kan være i gang

Kun verbale fordømmelser

Og det ender ikke der – Netanyahu gikk senest ut på tirsdag og anklaget den Palestinske stormuftien for det jødiske folkemordet under Andre verdenskrig. Hitler ønsket kun å fordrive jødene, mens det var den palestinske muftien som ga Hitler ideen om Holocaust hevdet han under sin tale på World Zionist Congress i Jerusalem. Er hatet mot palestinerne så inngrodd at Netanyahu er villig til å frikjenne Hitler?

Forbløffende er det også at det internasjonale samfunnet med FN i spissen kun nøyer seg med verbale fordømmelser. Kredibiliteten svekkes når USAs aktive bruk av veto fører til få pålegg og sanksjoner fra sikkerhetsrådet.

FNs universelle rolle som fredsskaper må også gjelde når det strider mot stormaktenes interesser. FN kan ikke begrenses til en dialogssamling, inntil synlige fredsbevarende styrker ikke er tilstede på grensene i Gaza og Vestbredden vil voldelighetene foregå ukontrollert.

Historien gjentar seg

Dersom det internasjonale samfunnet også denne gangen forsoner seg med verbal kritikk, kan vi nok en gang vente massedrap av sivile. Vi kan igjen vitne at skolebygg raserer, at sykehus bombes og at barn blir slaktet.

Historien gjentar seg, og jeg skammer meg over at jeg er en del av det verdenssamfunnet som nærmest kun reagerer med et skuldertrekk. Verdenssamfunnet holder på å begå samme feil igjen, og vi ser ikke ut til å ha lært av historien.

Les også

 1. Brende: – Kan lett komme helt ut av kontroll

  NEW YORK (VG) Utenriksminister Børge Brende (H) er i dag i New York for å delta på et møte om det eskalerende opprøret.
 2. Terror tømmer Jerusalem for turister

  JERUSALEM (VG): Suleiman Abu Meizar (63) speider forgjeves etter kunder til kafeen som er levebrødet til 45 mennesker.
 3. Jerusalems klagemur klages inn til FN

  Israel er mektig irritert etter at en gruppe arabiske land har lagt fram et forslag for FN om å anse jødenes hellige…
 4. Israelsk politimann skutt under angrep på busstasjon

  BE’ER SHEVA (VG) Politimannen «D» var blant de første på åstedet da en mann åpnet ild inne på en busstasjon i Be’er…
 5. Israelsk soldat drept av skytedesperado på busstasjon

  En 19 år gammel israelsk soldat ble drept da en palestinsk mann gikk til angrep på en folkemengde på busstasjonen i…
 6. Sperrer av palestinske nabolag: Israel innfører nye sikkerhetstiltak for å hindre «knivterrorisme»

  JERUSALEM (VG) Hver dag må Amir Daud (19) gjennom denne kontrollposten for å komme seg på arbeid inne i Jerusalem.
 7. Sønnen hugget løs på mennesker med kjøttøks: – Jeg kan ikke tro det

  JERUSALEM (VG) Sønnen sjokkerte en hel verden da han kjørte inn i et busstopp og hugget løs på skadde mennesker med…
 8. Tusenvis fulgte angrepsmannen
  til graven

  HEBRON (VG) Her blir Aiad Mahmoud Aoaoda (26) fulgt til…
 9. Kraftige sammenstøt i Ramallah

  RAMALLAH (VG) Opptøyene i den palestinske byen Ramallah på Vestbredden tiltar.
 10. Falsk fotograf angrep israelsk soldat

  JERUSALEM (VG) Her går en palestinsk mann utkledd som…
 11. Trosser terrorfrykten: Jøder i Jerusalem: Hvis vi lar oss skremme har terroristene vunnet

  JERUSALEM (VG) Mens mange av innbyggerne i Jerusalem…
 12. To skutt og drept etter nye knivangrep i Jerusalem

  JERUSALEM (VG) Israelsk politi har skutt og drept to palestinske menn i to separate knivangrep i Jerusalem onsdag.
 13. Frykt og raseri

  Unge palestinere med kniver angriper israelere på gater og busser. Et nytt palestinsk opprør kan være i gang.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder