Kommentar

Britisk valg uten vinnere?

Av Atle Jørstad Wergeland

TØFF MÅNED FORAN SEG: Valgkampen fram mot 7. mai er sparket i gang i Storbritannia. Fra venstre Natalie Bennet (The Greens), Nick Clegg (LibDem), Nigel Farage (Ukip), Ed Miliband (Labour), Leanne Wood (Plaid Cymru), Nicola Sturgeon (SNP) og David Cameron (Conservatives) i partilederdebatten på ITV denne påsken. Foto:Ken Mckay,Afp

LONDON (VG) Det britiske valget i mai kan fort stå med samme resultat som partilederdebatten i påsken – uten noen klar vinner.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fem år gammel

Det er rett og slett helt åpent i parlamentsvalget, og i Storbritannia står man for første gang overfor et valg hvor fem partier kan se for seg å få minst fem prosent av stemmene – seks i Skottland og Wales.

Det er lite trolig at noen av de to største partiene, arbeiderpartiet Labour og det konservative Tory-partiet, får mer enn 40 prosent av stemmene.

På grunn av valgsystemet får de fleste småpartiene langt færre representanter i parlamentet enn stemmene deres skulle tilsi. Professor Vernon Bogdanor, en av Storbritannias fremste eksperter på konstitusjonelle spørsmål og statsminister David Camerons tidligere lærer, peker på flere svakheter i valgsystemet.

Ukip taper

På et foredrag nylig, hvor VG var til stede, anslo han at de politiske bråkmakerne i uavhengighetspartiet Ukip og miljøpartiet The Greens ligger an til å få henholdsvis om lag ti og seks prosent av stemmene – men nesten ingen seter.

Slik kan det bli fordi valgsystemet gjør at vinneren tar alt. Man har én valgkrets som skal stemme frem én representant, og om vinneren får 40 prosent av stemmene hjelper det lite at Ukips kandidat får 39,9 prosent – det er bare én vinner.

Fordi Ukip ikke har små områder med enorm støtte, men heller jevnt fordelt støtte rundt omkring i landet, vil deres kandidater sjelden oppnå stort mer enn å stjele Tory-stemmer. Det kan igjen gi både Labour og Liberaldemokratene en fordel.

Og det kan åpne for en debatt om valgsystemet i etterkant av valget.

Systemfordel

Labour har en annen fordel av systemet. Undersøkelser har vist at sosialdemokratene kan få 55 flere seter om de får like mange stemmer som de konservative.

KJEMPER INNBITT: Fra venstre Labour-leder Ed Miliband, statsminister og Conservatives-leder David Cameron og visestatsminister og LibDem-leder Nick Clegg. Foto:Reuters,

Også det skotske nasjonalistpartiet SNP, som tapte folkeavstemningen om Skottlands uavhengighet på målstreken i høst, kan få en opptur av valgsystemet. Årsaken er at de, til forskjell fra Ukip, har sin støtte konsentrert over relativt små områder. I mange, skotske valgkretser har de mulighet til å bli aller størst.

Når stemmene telles opp kan man faktisk sitte med det resultatet at SNP er det sjette største partiet i antall stemmer, men at de blir det tredje største partiet i antall seter – forutsatt at de gjør det bedre enn Liberaldemokratene.

Koalisjon utelukket

Labour-leder Ed Miliband har allerede utelukket en koalisjonsregjering med skotske SNP, men det gjenstår fortsatt å se om de to kan samarbeide etter valget. Politisk befinner SNP seg på den ideologiske venstresiden, og har gått til valg på at de skal gjøre alt i sin makt for at de konservative ikke skal få en ny periode i regjering.

De siste tiårene har det største partiet etter valget dannet regjering, men med Labours systemfordeler kan man altså få en regjering av det nest største partiet støttet av det sjette største partiet i antall stemmer.

Men dersom SNP samarbeider om en Labour-regjering, faller det trolig i svært dårlig jord hos 53 millioner engelskmenn at to partier som neppe har majoritet i England skal bestemme over dem. Spesielt når skottene gjennom sitt lokale styre får bestemme mye selv.

UK vs. EU

Et av de store spørsmålene i dette valget er knyttet til Storbritannias forhold til Europa og EU. Mange briter mener at de får for lite igjen for innsatsen i EU, og at kostnadene er for store. Spesielt bekymrer britene seg for den store innvandringen til landet, har undersøkelser vist. Stemningen blir ikke minst pisket opp av Ukip, som har uavhengighet fra EU som sitt hovedmål. I den store partilederdebatten i påsken trakk Ukip-leder Nigel Farage inn EU-medlemskap og innvandring i alle de fire, store diskusjonene, både når det gjaldt helse, økonomi, innvandring og de unge.

Men meningsmålingene i etterkant ga ikke noe klart svar på hvem som egentlig vant debatten – om noen. Statsminister David Cameron kom i hvert fall fra det tidvis seksmannsangrepet med æren i behold – fornøyd med politikkens svar på uavgjort.

Folkeavstemning

Cameron har lovet en folkeavstemning om landet fortsatt skal være medlem av EU i 2017 – dersom Conservatives får majoritet etter valget om en måned. Labour har vært avventende, men også de har åpnet for en avstemning i fremtiden.

I meningsmålinger har det vært jevnt mellom de som vil ut og de som vil bli, så resultatet av en slik avstemning vil være helt åpent.

EU-politikken ødela for statsministere som Harold McMillan, Margaret Thatcher og John Major. Den som blir statsminister etter 7. mai får unektelig litt ekstra å bryne seg på.

Les også

 1. Her holder han nøkkelen til valgseier i Storbritannia

  Det går mot et rekordjevnt valg i Storbritannia. Regjeringen håper statsbudsjettet skal snu vinden deres vei.
 2. Kommentar: Skottetragedien: Neste akt

  – Er alt som før i Skottland? spør Macduff i Shakespeares mørkeste stykke.
 3. Britene sjokkert etter at partileder langet ut mot HIV-pasienter

  HIV-pasienter som ikke er briter bør nektes legehjelp i Storbritannia, sa partilederen i valgkampens eneste TV-sendte…

Mer om

 1. Storbritannia

Flere artikler

 1. Målingene varsler valgthriller i Storbritannia

 2. Slik er det britiske valgsystemet urettferdig

 3. Cameron kan trolig styre alene

 4. Cameron har stemt - nå skal hans framtid avgjøres

 5. Valgdagsmålingen: De konservative størst

Fra andre aviser

 1. Cameron spilte strategisk i partilederdebatt

  Bergens Tidende
 2. Seks scenarier som kan bli løsningen i Storbritannia

  Aftenposten
 3. Britisk valg overrasket alle

  Bergens Tidende
 4. Seks grafer som forklarer det britiske valget

  Aftenposten
 5. Valgkampen som kan forandre Storbritannia

  Aftenposten
 6. De som vet det ingen kan vite

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no