bilde

Foto:Tegning: ROAR HAGEN,VG

Kommentar

Kommentar: Idéfarsen fortsetter

Planen om gigantsykehus slett ikke oppgitt

Så du trodde planen om et giganthospital på Gaustad til 43 milliarder kroner var skrinlagt, slik sykehusdirektøren sa til TV2 for en uke siden?

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Åpenbart ikke. I dag skal styret i Oslo universitetssykehus (OUS) fatte et vedtak som enten vil være i strid med helseminister Bent Høies krystallklare tale om at «det er ikke støtte til et samlet Campus Oslo», eller et nederlag for OUS-direktør Bjørn Eriksteins drøm om å realisere en hospitalmastodont rundt Rikshospitalet – som i så fall må rives.

Det var mange som trakk et lettelsens sukk, både politikere, Gaustad-naboer og i de medisinske fagmiljøene da Erikstein tilsynelatende erkjente nederlaget foran åpent kamera.

Ingen realisme

Hans iherdige kamp for å få samlet Oslo-sykehusene samt tilhørende satellitter og porteføljer under ett tak oppå ett monsterlokk, måtte oppgis. Planen savnet så vel politisk som økonomisk realisme, ble det innrømmet.

Dagen etter lå følgende beriktigelse på hjemmesiden til OUS:

«I enkelte medier ble det torsdag 5. februar gitt inntrykk av at Oslo universitetssykehus skrinlegger sine utbyggingsplaner. Sykehuset arbeider fortsatt med flere alternativer for nye bygg på færre adresser. Et av disse innebærer nedskalert løsning på Gaustad, med lokk over Ringveien istedenfor tunnel.»

Retretten ble publisert under tittelen «Idéfasen fortsetter». Idéfasen er OUS-ledelsens overskrift på et machiavellisk høringsutkast, som uansett hvordan man leser det, synes å konkludere med at alt annet enn samlokalisering på Gaustad er uhensiktsmessig.

Prosjektets kritikere har døpt Eriksteins masterplan «idéfarsen». Som altså fortsetter.

Seriøst?

Et eksempel: de medisinske fagmiljøene, hvor pasienter faktisk behandles, er nokså entydige i sine anbefalinger. Som er å fornye dagens tre hovedlokalisasjoner med deres institusjonelle egenarter: Ullevål sykehus, Radium- og Rikshospitalet samt gjenåpne Aker som lokalsykehus for Oslo øst.

Dette har fått det talende navn «0-alternativet» og er med i høringen bare fordi statsråden har pålagt OUS seriøst å vurdere også denne muligheten.

Administrasjonens entusiasme for akkurat det går frem i idéfaserapporten fra 19. juni: «0-alternativet: Dagens virksomhet opprettholdes i dagens bygg til en lavest mulig oppgraderingskostnad.»

I styrepapirene påpekes det at denne rapporten er omarbeidet etter høringsinnspill, men det står også – som første punkt i fortsettelsen – at «OUS behøver nye bygg, 0-alternativet en dårlig løsning».

Hvorfor er det så utenkelig med nye bygg på de eksisterende sykehusene? Det som hele tiden har vært forutsetningen er å bevare og utvikle virksomheten i nybygg – ikke dagens bygg – som har vært utdatert i mange år.

Er det ikke da misvisende å legge frem en innstilling som ikke legger til rette for moderne lokaler andre steder enn på Gaustad?

Politisk motstand

Et inntrykk som har begynt å feste seg, er at sykehussaken er bortenfor politisk kontroll. Bortsett fra Ap-sluggeren Jan Bøhler og Frps parlamentariske leder, Harald Tom Nesvik, er det knapt noen på Stortinget som har våget å pirke borti OUS-direktørens fysiske monsterfusjon. Og det er ikke fordi stortingspolitikerne støtter ideen om et gigantsykehus på Gaustad, tvert imot. Motstanden er forankret i alle partier.

Hvordan OUS-styret ser for seg at en eventuell byggesak skal loses gjennom Oslo bystyre og vår nasjonalforsamling (som også skal godkjenne en finansieringsmodell), skal bli interessant å høre.

Nedskalering?

OUS-direktøren kaller den «nye» sykehusplanen nedskalert. Det er knapt egnet til annet enn å provosere politikernes intellekt. Ifølge styrepapirene til dagens møte vil han fortsatt ha 450 000 kvadratmeter sykehus på Gaustad. Det er arealet til St. Olav i Trondheim – ganger to!

Fortsatt skal sykehuset fylle 14 mål, fortsatt skal trafikken ledes under – i form av et lokk som skal bygges over Ring 3. At ordet «tunnel» er fjernet fra utbyggingsplanen er kun semantikk.

Det er heller ikke mye «nedskalering» i å løfte ut lokalsykehuspasienter – som aldri skulle vært inne i prosjektet uansett – og overføre disse til Diakonhjemmet og Lovisenberg.

Eriksteins åpning for å bygge et lokalsykehus på Oslo Øst er vel ment som en tilsvarende gest, men ikke rausere enn at det er befolkningsmessig nødvendig i alle henseender.

Sykehuset heter for øvrig Aker og står der allerede, OUS' nedleggingsvedtak til tross.

Foretaksmodellen

Dypest sett problematiserer saken hele helseforetaksmodellen, som Bent Høie en gang ville vrake, for den som husker opposisjonspolitikeren av samme navn.

Intensjonen med reformen var den beste, og nokså nødvendig den gang, for å løse opp i bindingene mellom sykehusstyrene og lokale politikere som gjerne hadde et gjenvalg å se frem til. I dette skulle også den faglige innflytelsen bli sterkere.

Resultatet synes å være det motsatte; fagmiljøene er blitt marginalisert samtidig som at enkeltaktører tar snarveier til statsråden. I den andre enden tar ikke politikerne ansvar for de uheldige følgene som på denne måten oppstår – i den grad de i det hele tatt oppdager dem før det er for sent.

Les også

 1. OUS positiv til samlokalisering av sykehus

  Styret for Oslo universitetssykehus har vedtatt å starte utredning av en fremtidig samlokalisering av alle de store…
 2. Tillitsvalgt spår 15 års uro ved Ullevål sykehus

  Foretakstillitsvalgt Aasmund Bredeli ved Oslo universitetssykehus frykter at fagfolk vil forlate Ullevål og at…
 3. Frykter at pasienter dør i kø mens OUS-ledelsen krangler

  Det er fullt opprør omkring ansettelsen av ny leder ved den hjertekirurgiske avdelingen på Oslo Universitetssykehus…
 4. Drømmer om gigantsykehus større enn hundre fotballbaner

  RADIUMHOSPITALET (VG Nett) Større enn hundre fotballbaner og alt på ett sted - slik kan Skandinavias største sykehus se…
 5. Sykehusdirektør forsvarer milliardplan for OUS

  Sykehusdirektør Bjørn Erikstein mener ett nytt OUS-bygg til flere titalls milliarder er svært nødvendig.
 6. Kronikk: Hvor er politikerne?

  Striden om fusjonen av Oslo-sykehusene…
 7. Byråkrat mektigere enn Støre

  Departementsråd Bjørn-Inge Larsen er kåret til Helse-Norges mektigste, over sjefen, helseminister Jonas Gahr Støre (Ap).
 8. Kronikk: Elefantsykehus på monsterlokk

  VGs Yngve Kvistad skriver (17/1) at Oslo universitetssykehus planlegger et elefantsykehus på Gaustad på et monsterlokk…
 9. Oslo Universitetssykehus: Direktørens sykehusdrøm

  Sykehusdirektør Bjørn Erikstein håper innflytting i første del av et nytt gigantsykehus i Oslo kan skje allerede fra…
 10. VG mener: Sykehuskoloss på leirføtter

  Direktøren ved Oslo universitetssykehus (OUS), Bjørn Erikstein, har tilsynelatende forkastet planen om et gigantsykehus…
 11. Planlegger sykehus for 40 milliarder

  Slik kan kjempesykehuset Oslo Universitetssykehus bli hvis direktøren får drømmen oppfylt.
 12. Vil ikke ha gigantsykehuset

  Altfor stort og altfor lite fokus på at halve Oslo Universitetssykehus er i så elendig forfatning at det bør rives.
 13. Kommentar: Elefantsykehuset på Gaustad

  Se for deg at du bygger inn et areal som strekker seg fra Slottet til Stortinget i lengde, fra Rådhuset til Hotel…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder