Kommentar

Rike, berømte og velmenende

NEW YORK (VG) Verdens to rikeste menn vil gjennom et fond på 430 milliarder kroner forsøke å redde verden fra sykdom og fattigdom. Vil Rimi-Hagen, Røkke og Fredriksen følge deres eksempel?

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

SOSIALT ENGASJEMENT: Warren Buffet (til venstre) og Bill Gates har donert flere milliarder kroner til ulike veldedige formål. Stadig flere berømte personer velger å bidra økonomisk i humanitære prosjekter. Foto: AP Foto: REUTERS

Warren Buffet (75) overførte nylig 85 prosent av sin formue til ulike fond. Det aller meste gikk til the Bill and Melinda Gates Foundation, etablert og styrt av hans gode venn Bill Gates.

430 milliarder kroner er om lag 23 ganger Norges årlige bistandsbudsjett.

Verdens nest største fond, The Ford Foundation, forvalter til sammenligning verdier for 75 milliarder kroner.

Buffet ga samtidig hver av sine fire voksne barn egne fond på 6,5 milliarder kroner, noe som fører dem opp blant verdens mest betydelige forvaltere av veldedige fond.

- Jeg tror ikke på dynastisk rikdom, svarte Buffet da han ble spurt hvorfor han ikke ville la sine arvinger overta formuen. Samtidig kalte han dem som vokser opp i rike familier for medlemmer av «Den heldige sperm-klubben».

Gates-fondet drives aktivt av Microsoft-gründer Bill Gates og hans kone Melinda. Fondet har konkrete målsettinger om å eliminere verdens 20 farligste sykdommer, med fokus på vaksiner mot malaria og HIV/AIDS.

Gates bruker dessuten store ressurser på donasjoner av nødvendig medisinsk utstyr til utviklingsland og bygging av moderne offentlige skolesystemer som skal tjene som eksempler for utviklingslandenes egen utbygging av skoler.

Gates har gjort et poeng av at fondet ikke bruker en eneste dollar uten at de jobber for at rike nasjoner skal bruke tilsvarende mye på de samme prosjektene.

Gi og ta

Den enorme Buffet-gaven har skapt stort fokus på motivene for de rike og berømtes veldedige innsats i USA. Ingen reiser tvil rundt Gates og Buffets ærlige intensjoner.

- Markedet virker ikke til fordel for fattige mennesker, påpeker Warren Buffet og mener velstående enkeltmennesker, bedrifter og nasjoner har en forpliktelse til å bidra økonomisk i stort monn til samfunnet rundt seg.

- Mye skal forventes av dem som har fått mye, sier Oprah Winfrey.

TV-stjernen er USAs mest innflytelsesrike kvinne, og en av de økonomisk mest velstående. Bare i fjor ga hun 350 millioner kroner til ulike veldedige formål.

- Du kan ikke leve i verden og ta del i alle dens fordeler uten å gi tilbake, mener Oprah.

Denne holdningen deles av stadig flere velstående kjendiser. Filantropene spør seg om de gjør det av ærlig engasjement, eller fordi det gir oppmerksomhet.

- Noen ganger ønsker de bare å høste anerkjennelse. Folk ser ofte filmer ut fra hvor godt de liker filmstjernen, og da hjelper det hvis de har følelsen av at skuespilleren har en sterk overbevisning, mener Daniel Borochoff, president for the American Institute of Philantropy.

Den beskrivelsen gjelder ikke Bono og Angelina Jolie. De er anerkjent som forbilder for hvordan kjente artister med en sterk kombinasjon av mye penger og stor tiltrekningskraft kan bruke sin posisjon til gode formål.

Bono blir kalt «gudfaren for bevissthet overfor ekstrem global fattigdom».

For noen år siden inviterte den irske vokalisten med seg Colin Powell, daværende utenriksminister i USA, på rundreise i de fattigste landene i Afrika for å vise ham «det virkelige Afrika». Powell godtok invitasjonen, og konsekvensen var en kraftig økning av USAs økonomiske bistand.

Bonos posisjon er blitt så sterk at han jevnlig har personlige møter med verdens ledende politikere og helt konkret har påvirket en rekke politiske prosesser.

Angelina Jolie har et nært samarbeid med FNs høykommissær for flyktninger som goodwillambassadør - en rolle hun fyller svært aktivt og med store krav til dem rundt seg.

- Om noen år vil vi se ned på berømte personer som ikke viser ekte engasjement for en veldedig sak, mener Alan Abramson, direktør for filantropiske studier ved Aspen-instituttet.

Fotball og fest

Med få unntak har Norges rikeste mennesker til nå blitt mest kjent for sitt engasjement i fotballag, og kjendisene gir sjelden mer enn de har fått ut av sitt offentlige sosiale engasjement.

Johann Olav Koss har helt siden hans tre OL-gull på Lillehammer vært en betydelig pådriver for veldedig arbeid, og gjennomført en rekke prosjekter gjennom organisasjonen Right to Play.

Etter åtte års drift fikk prinsesse Märtha Louises fond for funksjonshemmede i fjor for første gang gaver av noen størrelse.

Kanskje er det i ferd med å skje noe også i Norge?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder