BEVISSTLØS: Det er 10 uker med rettssak, hundrevis av sider med granskingsrapporter og tusenvis av timer med politiavhør siden 22. juli i 2011. Kurt Oddekalv har åpenbart gått glipp av det meste. Foto: JAN PETTER LYNAU

BEVISSTLØS: Det er 10 uker med rettssak, hundrevis av sider med granskingsrapporter og tusenvis av timer med politiavhør siden 22. juli i 2011. Kurt Oddekalv har åpenbart gått glipp av det meste. Foto: JAN PETTER LYNAU

Kommentar

Skam deg, Oddekalv!

Det sies at det er en rekke ubesvarte spørsmål rundt Eskil Pedersen 22. juli. Det er feil. Det finnes ikke ett eneste ubesvart spørsmål knyttet til AUF-lederen etter den dagen.

Mads A. Andersen
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Ukentlig ser jeg bedrevitere komme ut av mørket og inn i offentlighetens lys. De mener Pedersen burde tatt kommandoen over MS Thorbjørn, Utøya-ferga som han og åtte andre reddet livet sitt med den dagen.

De vet sannsynligvis ikke at det finnes en skipper på fartøyet. En ubestridt maritim leder gjennom flere år. Når han ber AUF-lederen om å legge seg ned på dørken, mens de dødelige skuddene høres på land, gjør selvfølgelig den da 27 år gamle gutten det.

For skipperen var fast bestemt på å hente et jaktvåpen på fastlandet for å dra tilbake til Utøya og angripe Breivik. Kort tid i forveien hadde han sett terroristen skyte kvinnen han var gift med. Datteren hans på 14 år var igjen på øya. I en lignende situasjon og med samme mål for øye, tror jeg de fleste hadde hatt dårlig tid.

Eskil Pedersen var leder for en politisk ungdomsorganisasjon på leir. Ikke en militær toppleder i strid. Likevel føler mange sterkt behov for å gi ham militæroperativ strykkarakter. For den enorme mengden nyhetssaker, intervjuet og dokumentarer som har belyst hvert skritt Pedersen tok 22. juli, fester seg ikke.

Sist ut med teflonhjerne er miljøbajas Kurt Oddekalv.

«Her er det veldig mye som har blitt skjult for folket», sier han til Bergens Tidende.

«Folket» har fulgt med langt bedre enn ham. Alt som skjedde på og rundt Utøya 22. juli er godt belyst gjennom rettssaken og ikke minst i Gjørv-kommisjonens rapport. I mengden av mennesker som kritiseres for å ha sviktet den dagen, nevnes ikke Pedersen med ett eneste ord.

Mulig tunge materier for en enkel sjel som Oddekalv, men også lettleste tabloidaviser og hendige bladet og magasiner har omtalt dette.

Oddekalv spør hvorfor ikke MS Thorbjørn ble brukt til å plukke opp folk som var i vannet. Da ferga forlot kaia på Utøya, var det ingen som var i vannet. Det er ettertrykkelig kartlagt og bevist, men det fremstilles altså fortsatt som at man ikke plukket opp barn som lå livredde i vannet rundt båten.

At Oddekalv og hans meningsfeller bruker sin kunnskapsløshet som bakgrunn for å kritisere en ung mann som løper for livet, er feigt og totalt uhørt. Skam dere.

Mads A. Andersen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder